Kamu döviz cinsi borcunun değeri 435 milyar TL arttı

Kamu döviz cinsi borcunun değeri 435 milyar TL arttı
Merkez Bankası'nın faiz indirimi kararı sonrası ateşi bir türlü düşmeyen dolar, Erdoğan’ın Merkez Bankası’ndan üç ismi görevden almasıyla bir kez daha tarihi zirveyi gördü.SELİN SAYEK BÖKE: HATA DEĞİL BİLİNÇLİ TERCİHCHP...

Merkez Bankası'nın faiz indirimi kararı sonrası ateşi bir türlü düşmeyen dolar, Erdoğan’ın Merkez Bankası’ndan üç ismi görevden almasıyla bir kez daha tarihi zirveyi gördü.
SELİN SAYEK BÖKE: HATA DEĞİL BİLİNÇLİ TERCİH
CHP Genel Sekreteri, ekonomist Selin Sayek-Böke: Yine gece yarısı kararnamesi, yine görevden alma, yine TL’de rekor değer kaybı! Sürekli tekrarlanan yanlış, hata veya beceriksizlik değildir. Bilinçli tercihtir…
FAİK ÖZTRAK: DEVE BOYNUZ ARARKEN KULAKTAN OLMUŞ
CHP Sözcüsü Faik Öztrak: “Deve boynuz ararken, kulaktan olmuş.” “Faizi indireceğiz” derken, Yine hem doları hem faizi ateşlediler. Dolar 10 liraya koşarken, 10 yıllık tahvil faizi de % 20’ye koşuyor. Bu, 2019 Mayıs’ından bu yana en yüksek faiz.
GARO PAYLAN: TEK ADAM EKMEKTEN HER GÜN BİR DİLİM EKSİLTİYOR
HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan: “Ne diye Merkez Bankasına sürekli operasyon yapıyorsun? Varlık Fonu’ndaki gibi ata kendini Merkez Bankasının başına, düşür faizi sıfıra, gör sonuçlarını… Merkez Bankasını çökertince; hem faiz %17’den %20’ye yükseldi, hem de paramız daha da pul oldu. Doların artışı nedeniyle; Doğalgaz, elektrik, benzinden başlayarak, iğneden ipliğe her şeye yeni zamlar yağacak. Tek adam, her gün ekmeğimizden bir dilim eksiltiyor.”
DURMUŞ YILMAZ: ERDOĞAN NOBEL’E ADAY OLSUN
Eski Merkez Bankası Başkanı, İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Durmuş Yılmaz: “128 milyar $ rezervi harcayarak yapılan deneyle “faiz sebep enflasyon sonuç” teorisi ispat edilemedi ama; Cumhurbaşkanı “gelişmekte olan ülkelerde MB yönetim değişiklik hızı ile enflasyon oranları arasında pozitif ilişki vardır” teorisini doğruladı. Nobel’e aday olabilir. Bundan sonra en doğru para politikası hiçbir şey yapamamak olur. Bırak dağınık kalsın.”
KERİM ROTA: AİLE BAŞINA 19 BİN TL + KOİ’DEN 13 BİN TL YÜK
Gelecek Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı Kerim Rota: “Mart ayında gece yarısı alınan kararla Merkez Bankası Başkanlığı koltuğunun değişmesinden bu yana dolar yüksek seyirde. Milletin parası ile oynadığınız Merkez Bankacılık simülasyon oyununda TL, dolara karşı marttan bu yana yüzde 26 eridi. Kamu döviz cinsi borcunun değeri 435 milyar TL arttı. Aile başına döviz borcumuz 19 bin TL arttı. KÖİ yükümlülük artışı 300 milyar TL. O da aile başına 13 bin TL."
SERKAN ÖZCAN: BU ÇAPTA BİR CEHALETE MODELLEME YOK
Gelecek Partisi Sözcüsü, Ekonomist Serkan Özcan da sıcak gündem nedeniyle kendisine "Dolar ne olur?" diye soranların olduğunu belirterek cevabının şu olduğunu söyledi: "Bir ülkenin parasının değerini tahmin etmek için kullanılabilecek “bilimsel” hiçbir metot, TL için bugün kullanılabilir değildir. Bilim henüz bu çapta cehaleti modelleyecek bir yöntem bulamamıştır."
GİZEM ÖZTOK ALTINSAÇ: FAKİRLEŞME DEVAM EDİYOR
TÜSİAD Baş Ekonomisti, Sabancı ve Özyeğin üniversitelerinde ders veren Gizem Öztok Altınsaç sosyal medya hesabında “Bir taraftan FED, bir taraftan içeride yaptığımız yoğun hatalar sonucunda kurda baskı ve ülkemizde fakirleşme devam ediyor. Bu yöntemle ekonomiyi, büyümeyi desteklememiz sürdürmemiz olası değil” mesajını paylaştı.
SELVA DEMİRALP: ÖDENEN BEDEL ÜZÜCÜ
Koç Üniversitesi’nden ekonomi profesörü Selva Demiralp ise “Herkes hata yapabilir. Ama asla yapılmaması gereken hatalar da var. İnsan en çok yapılmaması gerekende ısrar edilmesi sonucu ödenen bedele üzülüyor” dedi ve ekledi: Merkez Bankası’nda giderek sıklaşan görev değişiklikleri kredibiliteye gelen ek darbe olarak algılanıyor. Bu algı TL’den kaçışı tetikliyor. Para politikasında temel araç kredibilitedir. Fiyat istikrarını sağlayan, finansal istikrarı sağlayan bu kredibilitenin getirdiği güvendir.”
UĞUR GÜRSES: SİYASİ FİLLER ZÜCCACİYE DÜKKANINDA
Ekonomist Uğur Gürses ise Twitter hesabından yaptığı paylaşımda “Merkez Bankası bir ülkenin züccaciye dükkanıdır. Siyasi 'filler' oraya girdiğinde kırılıp dökülen o ülkenin parası olur” ifadelerini kullandı.
ATİLLA YEŞİLADA: SANKİ ERDOĞAN DÖVİZ KRİZİ İSTİYOR
Ekonomist Atilla Yeşilada da “Her sabah, her sabah bir şokla uyanıyoruz. Dün de TCMB başkan yardımcılar görevden alındı. Sanki Erdoğan döviz krizi istiyor. Kimse bana Başkan'ın çok kurnaz planları var demesin, bu hamleler akıl tutulması işareti” dedi, ekledi: “TL serbest düşüşte, ne halk ne de yatırımcılar Erdoğan'ın hatalarını affediyor artık.”
MUSTAFA SÖNMEZ: BİLE BİLE LADES
Ekonomist Mustafa Sönmez: “TCMB'de bir yandaş, başkan yardımcısı yapıldı,bir diğeri faizi belirleyen PPK üyeliğine getirildi. Zaten TCMB Başkanı, Erdoğan'ın ağzının içine bakıyor, PPK tümden bakacak. Bakacak da ne olacak? 21 Ekim'de faiz mi indireceksiniz? Müflis Saray'ın müflis TCMB'si: Özet aslında bu. TCMB ye yeni atamalarla 21 Ekim'de PPK toplantısında yeniden faiz indireceği talimatını ilan eden Saray, doları 9.15 e fırlattı. Dolar çıksın, ihracata doping oluyor, diyen aklıevveller var. Daha dün TÜİK açıkladı. Dış Tic Had. aleyhte. 100’e alınan 86 ya satılıyor. Bile bile lades.”
İRİS CİBRE: MB KONUYU YANLIŞ ANLAMIŞ
Ekonomist İris Cibre: “Impossible trinity yani imkansiz ucleme kuramina gore ayni anda, sermaye hareketleri, faiz ve kur kontrol edilemez. 1 inden vazgecilmeli. Bir donem "imkansiz ucleme" yi deneyen MB, konuyu yanlis anlamis olacak ki, kuru serbest bırakti. Artik rekabetci kur, dusuk faiz yeni tezimiz.
FİRUZE NAZLI ERGİN: DÜŞMANCA YÖNETİLİYORUZ
Ekonomist, akademisyen Firuze Nazlı Ergin: “TCMB’de görev değişikliğinin yaşandığı sıradan bir gün daha. Küresel gıda&enerji fiyatlarındaki ralliye rağmen, FED’in varlık alımlarını sonlandıracağı tarihi dahi verdiği konjonktürde artık yaşananların başka açıklaması kalmadı, düşmanca yönetiliyoruz.”
ALİ HAKAN KARA: ÜLKEM İÇİN ÇOK AMA ÇOK ÜZGÜNÜM
Ali Hakan Kara: “Keşke kaygılarım yersiz olsaymış dediğiniz anlar vardır.. Neden sessiz kaldığım soruluyor. İnanın içimden bir şey söylemek gelmiyor. Bütün kariyerimi verdiğim kurumum ve çalışma arkadaşlarım adına üzgünüm. Ülkem için çok ama çok üzgünüm…”
ŞENOL BABUŞCU: İNAT, GÖZ GÖRE GÖRE KRİZE GÖTÜRÜYOR
Şenol Babuşcu: “Ben her şeyi bilirim…
Benim bildiklerim doğrudur…
İnat…
Göz göre göre ülkeyi krize götürüyor…”
PIOTR MATYS: FAİZ İNDİRİMİ ARTAR, TL KAYBEDER
In Touch Capital Markets kıdemli döviz analisti Piotr Matys: “Faiz indirimlerinin daha da artacağını, bunun da lira kayıplarını artıracağını ve enflasyonu canlandıracağını tahmin edebiliriz.”

TL’DEKİ DEĞER KAYBI PİYASALARI SARSTI! ALTIN DA UÇUŞA GEÇTİ!

Altın fiyatları, TL'deki değer kaybına ve uluslararası piyasalarda fiyatların yükselmesine paralel olarak artmaya devam ediyor. Haftaya yükselişle başlayan dolar, 9,09’luk zirvenin ardından dün gece saatlerinde 9,18’i görmüştü. Yeni rekorunu kıran dolar 9,1956’ya kadar yükseldi. Dolar dün gece 9,1945 seviyesindeydi.
Ons altının fiyatı 1800 dolara çıkarak son bir ayın zirvesini görürken onstaki hareketlenmenin yanında dolar/TL kurunun 9,18 ile rekor kırmasıyla gram altın dün 531 TL’nin üstüne çıkarak hazirandan beri en yüksek seviyesine ulaştı. Cumhuriyet altını 3 bin 557 TL’den çeyrek altın ise 872 TL’den satıldı.
TL’nin karşısında rekor kıran dolar, gelişmiş ülkelerin para birimleri karşısında değer kaybetti. Dolar karşısında euro yüzde 0,1, Avustralya doları yüzde 0,3, Yeni Zelanda doları yüzde 0,5, İsviçre Frankı yüzde 0,2 ve İngiliz sterlini de yüzde 0,4 değer kazandı.

ÖZEL SEKTÖR YURT DIŞI KREDİ BORCU ARTTI

Özel sektörün yurt dışından sağladığı kısa vadeli kredi borcu 8,9 milyar dolar, uzun vadeli kredi borcu 164,5 milyar dolar olarak gerçekleşti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Ağustos 2021 verilerine göre özel sektörün yurt dışından sağladığı toplam kredi borcu, 2020 yıl sonuna göre 50 milyon dolar artarak 173,4 milyar dolar oldu.

KREDİ RİSK PRİMİ 8 PUAN ARTIŞLA ZİRVEDE

Türkiye'nin kredi temerrüt risk primi (CDS), Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Merkez Bankası'ndan üç yöneticiyi görevden almasının ardından zirveye yükseldi.
CDS, bir kişi ya da bir kuruluşun, bir kredi sahibine ait alacağın ödenmemesi riskini üstlenmeyi kabul etmesinin bedelidir. Bir ülkenin ya da şirketin CDS primi ne kadar yüksekse, borçlanma maliyeti de o kadar yüksektir. Çünkü bu prim ister istemez faize yansımaktadır.
Türkiye CDS primi en yüksek ülkeler arasında yer alıyor.
IHS Markit'in verilerine göre, Türkiye'nin 5 yıllık CDS'leri Çarşamba günkü kapanışa göre 8 baz puan artışla Nisan başlarından bu yana en yüksek seviye olan 450 baz puana yükseldi.
Türkiye’nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 19,81 ile Mayıs 2019’dan bu yana en yüksek seviyede bulunuyor.
Türkiye’nin CDS’i en son kart ayındaki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası başkan değişikliği sonrasında 10 günde 175 baz puana yakın artışla 482 baz puana ulaşarak 2021’in zirvesini görmüştü. Türkiye 10 yıllık tahvil faizleri ise o dönem yüzde 19,17 seviyesinde seyrediyordu.

Öne Çıkanlar