İyimserlik dozu enflasyon kadar yüksek
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, İTO İş Dünyası Buluşması toplantısında yaptığı konuşmada, “Tüm dünyada enflasyon en büyük sorun. Kronik kötümserler felaket tellallığı yapsınlar. Gerekirse gemileri karadan yürütür yine de hedeflerimize ulaşmasını biliriz. Birlikte atacağımız kararlı adımlarla aşılmaz dedikleri sorunları aşacağız” dedi. Nebati, ABD’deki temaslarını, “Türkiye başka bir güzel yolda. Ah buradakiler gelseydi de Türkiye’ye olan ilgiyi alakayı görebilselerdi. Özellikle sukuk ihracımızın başarılı bir şekilde gerçekleştiğini ve yeni sukukları beklediklerini söylediler” sözleriyle anlattı.
Savaştaki Ukrayna bile tahvil ihracında yüzde 3.5 faiz verirken Türkiye tahvil ihracında “tefeci faizi” denilen yüzde 8.875 oranıyla borçlanabilmiş, faiz çok yüksek olduğu için de yoğun talep gelmişti.
TL tarihin en değersiz günlerini yaşarken ihracat rekorlar kırıyor ama aynı zamanda cari açık da rekorlar kırıyor. Çünkü ihraç edilen ürünlerin birim maliyeti döviz başında çok düşük seviyede. TÜFE ve ÜFE resmi verilerle bile AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılındaki seviyeleri aştı. Asgari ücret açlık sınırının altında. Genç işsizliği bir türlü azalmıyor. Gençler artık ülkelerinde bir gelecek görmedikleri için yurt dışına çıkmanın yollarını arıyorlar. Bakan Nebati’nin “Kronik kötümserler” ve “Felaket tellalları” diyerek ekonomideki çoğu resmi olarak açıklanan bu verileri paylaşanları tarif ediyor.
Bloomberg HT’nin haberine göre; Bakan Nebati’nin konuşmasından öne çıkan satır başları:
● Küresel ölçekte yaşanan pek çok sorunun ülkemize de yansıdığının farkındayız. Problemleri yok saymıyoruz. Halının altına süpürme niyetimiz yok. Kalıcı çözümler için yolumuza devam ediyoruz.
● Her yerde, her şerde bir hayrın olduğunu biliyoruz. 20 yılda kronikleşmiş birçok sorunu nasıl yoluna koyduysak bugün sorunları da yoluna koyacağız, kimsenin kuşkusu olmasın.
● ABD’de G20 toplantılarında da çok yoğun bir toplantı serisi gerçekleştirdik ve döndük.
● Enflasyon küresel bir problem olarak ortaya çıktı. Tüm dünyada enflasyon en büyük sorun. Bunu daha çok konuşacağız. Üretici enflasyonu AB ülkelerinde rekor üstüne rekor kırıyor.
● Savaş büyüme tahminlerini yüzde 1 düşürdü. Ve tahminler sürekli güncelleniyor. Dünya bir ikilemle karşı karşıya: enflasyon ve büyüme.
● Çevre ve iklim değişikliği konuları da önümüzdeki günlerde konuşulacak konular arasında.
● Savaşa rağmen mart ayında tüm zamanların en yüksek ihracat rakamlarına ulaştık.
● Turizmde Rusya ve Ukrayna pazarının yerine açığı kapatacak çeşitliliğe sahibiz.
● Böylesine küresel bir ortamda G20 Maliye Bakanları Toplantısına katıldık. Ekim ayında da yapacağız. Çeşitli ülkelerin, merkez bankası başkanları ile son derece verimli görüşmeler yaptık.
● Muhataplarımıza ülkemiz hakkındaki son gelişmeler ve yatırım imkanları hakkında bilgi verdik.
● Uluslararası yatırımcıları ülkemizde yatırım yapmaya davet ettik.
● Kronik kötümserler felaket tellallığı yapsınlar. Gerekirse gemileri karada yürütür yine de hedeflerimize ulaşmasını biliriz. Birlikte atacağımız kararlı adımlarla aşılmaz dedikleri sorunları aşacağız.
● 20 Aralık günü açıklanan Kur Korumalı Mevduat (KKM) 782 milyar liraya ulaştı.
İTO’dan KDV indirimi talebi
Bakan Nebati'den önce bir konuşma yapan İTO Başkanı Şekib Avdagiç İTO’nun taleplerini aktardı:
● İstanbul milli hasılanın 3'te birini yönetiyor. İstanbul Türkiye ekonomisinin büyük bir kısmını temsil ediyor. İTO'da daha önce görev yapmış Sayın Bakanımız ev sahibi olarak burada. İTO olarak Sayın Bakanımıza güveniyoruz. Kulağı daima bizde.
● İstihdam konusu çok önemli. Bu konuda verilen teşvikler çok önemli. Sanayicinin beklentisi enflasyonla mücadelede girdi maliyetlerinin düşürülmesi. Son dönemde KDV konusunda çok önemli adımlar atıldı. Sağlık hizmetleri, yeme içme sektörü, optik sektörleri, KDV'nin yüzde 1'e düşürülmesini istiyorlar.