İstanbul'da toplu taşımaya zam
İstanbul'da Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) bugün ulaşıma zam gündemiyle toplandı.
Toplantıda alınan kararla, ulaşıma yüzde 51,52 zam yapıldı.
İBB Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME), temmuz ayı olağan oturumunda toplu ulaşıma zam oranı konusunda uzlaşmaya varılamadığı için Zeytinburnu'ndaki 1453 Çırpıcı Sosyal Tesisleri'nde olağanüstü toplandı.
İstanbul Taksiciler Esnaf Odası yüzde 100, personel servisi işletmecileri yüzde 200, okul servisi işletmecileri yüzde 82, Dentur Avrasya yüzde 101, Turyol yüzde 65 zam talebinde bulundu.
İBB yönetimi, enflasyon, asgari ücret ve yakıt fiyatındaki artışını baz alarak yüzde 51.52 oranında zam teklifinde bulundu. 9.90 TL olan tam elektronik bilet ücreti 15 TL'ye çıkarılması istendi. 4.83 TL olan öğrenci bileti 7.32 TL oldu. Abonman akbilin fiyatı ise 778 TL’den 1173 TL’ye yükseldi. Metrobüs en uzun mesafe ücreti 14.69 TL'den 22.25 TL'ye çıkarken, Marmaray'da en uzun mesafe ücreti 33.19 TL oldu. İstenen zam oranları kabul edildi.
Taksi açılış ücreti 70 lira oldu
Taksi açılış ücretine ise yüzde 75 oranında zam öngörülerek 40 TL'lik açılış ücretinin 70 TL'ye çıkması önerildi. Açılış ücretinin 12,65 TL'den 19.17 TL'ye, km ücretinin 8.51 TL'den 12.89 TL'ye çıkarılması istendi.
Minibüs ücretleri mesafeye göre 12 TL ile 15 TL arasında değişecek. Okul servisinde 792 TL olan 0-1 k aylık ücretinin bin 200 TL, personel servisinde 10-17 koltuk kapasiteli taşıtın 422 TL olan ilk kalkış ücretinin 640 TL olması öngörüldü.
"Kesinlikle bu tarifeyi uygulamayacağız"
Kararın oylanmasının ardından İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu, kontak kapatmak zorunda kalacaklarını söyledi. Aksu, toplantıdan çıktığı sırada da “Kesinlikle bu tarifeyi uygulamayacağız” dedi.
Daha önce yüzde 100 oranında zam beklediklerini açıklayan Aksu, "Büyükşehir belediyesinin bugün burada esnafı hiçe sayarak verdiği zam oranını kesinlikle kabul etmiyoruz. Esnafımız zor durumda, bu iş sürdürülebilirlikten çıktı. Gerçekten, yakıt fiyatından bir oran bile teklif edilmedi, esnafla dalga geçiliyor. Burada bütün kurumlar anlaşmış. Öyle anlaşarak gelmişler, esnaf hiçe sayılmış. Kesinlikle bu tarifeyi uygulamayacağız, kabul etmiyoruz. Vatandaşımız 'çok ucuz tarifeyle çalışıyorsunuz.' diyerek bize zam yapılmasını ısrarla söylediği halde maalesef bu UKOME kurumu bizimle dalga geçiyor. Kesinlikle bu oranları uygulamıyoruz. Ayara gitmeyeceğiz, kabul etmiyoruz. Esnafımız, kontak kapatmak zorunda kalacak. Bilginize sunuyoruz. Servis, dolmuş, taksi dolmuş, taksici esnafı olarak bu tarifeleri kesinlikle kabul etmiyoruz. Bütün esnaf grubu kontak kapatmak zorunda kalacak" dedi.
Akaryakıttaki zamlar etkili
Döviz kurlarında, vergi oranlarında ve uluslararası ürün fiyatlarındaki artışın etkisiyle akaryakıtta zam yağmurunun sürmesi toplu ulaşımdaki zamların ana nedenini oluşturuyor. Bu zamların bu nedenle ülke geneline yayılması bekleniyor.
İBB'den zam açıklaması
İBB Genel Sekreteri Buğra Gökce, toplu taşımaya yapılan yüzde 51,5 oranındaki zamma ilişkin artan maliyetlere ve özellikle akaryakıt zamlarına dikkat çekerek, "Zorunlu olarak yapılan ve bizi de çok mutlu etmeyen bir düzenlemedir" dedi.