İstanbul bu sefer de Barcelona'yı solladı! Kiralık konut fiyatları 6 senede yüzde 1025 arttı!

İstanbul bu sefer de Barcelona'yı solladı! Kiralık konut fiyatları 6 senede yüzde 1025 arttı!
İPA Başkanı Buğra Gökce, İstanbul’da 2018-2024 tarihleri arasındaki satılık konut fiyatlarının yüzde 888, kiralık konut fiyatlarının ise yüzde 1025 arttığını duyurdu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) bağlı İstanbul Planlama Ajansı Başkanı Buğra Gökce, sosyal medya hesabından İstanbul’daki satılık konut fiyatlarıyla ilgili verileri paylaştı.

Buna göre Beykoz, Sarıyer, Beşiktaş, Kadıköy, Şile ve Bakırköy’deki ortalama satılık konut fiyatları Barcelona’da bir bölge hariç, diğer tüm bölgelerden daha pahalı.

Örneğin Bakırköy’de ortalama satılık konut fiyatı 10 milyon 300 bin iken aynı fiyata Barcelona Valles Oriental bölgesinde ev almak mümkün. Beşiktaş’ta ortalama konut fiyatı 15 milyon TL iken Barcelona’nın Moianes bölgesinde ev fiyatı 13 milyon TL civarında.

Ayrıca İstanbul genelinde ortalama kira bedeli 22 bin 535 liraya çıktı. 2018-2024 döneminde ortalama satılık konut bedeli yüzde 888, kira bedelinin yüzde 1025 arttı.

1.jpg

Çözüm önerileri

Sosyal yardımlı sosyal konut, sosyal kiralık konut, mülk sosyal konut ve halk konut tipinde çeşitli seçeneklerle sosyal konut üretimi başlamalıdır.

Sosyal konut üreten küçük, orta ve büyük üreticilere farklı vergi ve yükümlülükler getirilerek, özellikle küçük ve orta boy teşebbüslerin konut üretimi piyasasında sağlıklı bir şekilde yer alması sağlanmalıdır.

Sosyal konut üreten ve inşaat malzemesi üretimi yapan teşebbüsler desteklenerek, yerli inşaat sanayisinin rekabet gücü arttırılmalıdır.

Yabancılara vatandaşlık karşılığı konut satış uygulaması birçok dünya kentinde olduğu gibi konut piyasası dengeye oturana kadar askıya alınmalıdır.

2.jpg

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar