İbrahim Kahveci: Osmangazi Köprüsü'ne 7 yılda 5,1 milyar dolar ödendi

İbrahim Kahveci: Osmangazi Köprüsü'ne 7 yılda 5,1 milyar dolar ödendi
Karar gazetesi yazarı İbrahim Kahveci, Osmangazi Köprüsü'ne yapımı dahil ödenen toplam Hazine giderinin 7 yılda 5,1 milyar dolar olduğunu yazdı. Kahveci bugünkü köşesinde şöyle dedi:"Osmangazi Köprüsü üzerinden örnek vereyim:...

Karar gazetesi yazarı İbrahim Kahveci, Osmangazi Köprüsü'ne yapımı dahil ödenen toplam Hazine giderinin 7 yılda 5,1 milyar dolar olduğunu yazdı.

Kahveci bugünkü köşesinde şöyle dedi:

"Osmangazi Köprüsü üzerinden örnek vereyim: 7 yılda 70 milyon araç geçmiş...

Gerçek ne? Günlük 40 bin araç garantisinden 7 yılda 102 milyon araç geçmeliydi. Ama durun daha bitmedi ve asıl gizlenen ve sizlere doğru bilgi verilmeyen detaya bakalım.

-Şu anda Osmangazi Köprüsü fiyatı 190 TL; yani 7,3 dolar. Eeee....

Eeee’si ne? Yani bugünkü fiyatlar üzerinden yaklaşık rakamları söyleyelim: Geçmeyen 32 milyon araç için 50 dolardan 1,6 milyar dolar Hazine garantili müteahhitlere ödeme yapıldı.

Veee asıl kısım: Geçen 70 milyon araç bugünkü fiyatlarla 7 dolar öderken kalan 43 doları da yine Hazine garantili müteahhitlere bizler ödedik. Neymiş o rakam: 70.000.000*43 usd=3,0 milyar dolarcıkkk

Böylece Osmangazi Köprüsü’ne toplamda devletin kasasından son fiyatlara göre 7 yılda 4,6 milyar dolar ödemiş oldukkk... (2035’e kadar ödemeye devam edeceğiz)

Peki, soralım kendimize: Osmangazi Köprüsü kaç liraya yapıldı? O köprüyü yapan Japon firma açıkladı: 1,2 milyar dolara yapıldı.

Ve sonucu bağlayalım: Osmangazi Köprüsü’ne yaklaşık olarak söylüyorum 7 yıl toplamında 5,1 milyar dolar ödeme yapıldı. Bunun 500 milyon dolarını geçen araçlar, kalan 4,6 milyar dolarının da Hazine garantisinden geçmeyen Türk Halkı olarak bizler ödedik...Ve o köprü 1,2 milyar dolara yapılmıştı."

Yazının tamamı için tıklayın

Öne Çıkanlar