Hazine ve Maliye Bakanlığı borsa ve kripto işlemlerinden vergi alacak

Hazine ve Maliye Bakanlığı borsa ve kripto işlemlerinden vergi alacak
Hazine ve Maliye Bakanlığı kripto para yatırımlarına binde 4, Borsa İstanbul yatırımlarına ise binde 2 oranında işlem vergisi getirmeyi planlıyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, bütçeyi güçlendirmek için vergi kaçakçılığını önleme çabalarını sürdürürken, vergilendirilmemiş bazı alanlara da odaklanıyor. Son olarak, finans alanında kripto para yatırımlarına binde 4 oranında bir işlem vergisi getirme konusunda mutabakata varıldı.

Bu vergi, bireyler kripto yatırımı yaparken bankalardan kripto para borsalarına para aktarırken kesilecek. Kripto borsalarına getirilen vergi, aynı zamanda Borsa İstanbul'a da odaklanmayı gündeme getirdi.

Bakanlık kaynaklarına göre, Borsa İstanbul için de işlem vergisi üzerinde çalışmalar yapılıyor. Borsa İstanbul yatırımlarında da, kripto yatırımlardaki gibi, yatırım tutarı üzerinden binde 2 oranında bir işlem vergisi alınması planlanıyor. Bu, örneğin, 100 bin lira değerinde hisse senedi yatırımı yapacak bireylerin veya şirketlerin 100 lira işlem vergisi ödemesi anlamına geliyor.

Ancak, bu vergi gelir vergisi gibi geriye dönük uygulanamayacak. Bakanlık, mevcut yasal düzenlemede yer almasına rağmen borsadan gelir vergisi almayı düşünmüyor.

Düzenleme, geriye dönük olarak uygulanamayacağı için mevcut borsa yatırımlarını değil, yalnızca gelecekte yapılacak olanları etkileyecek.

Öne Çıkanlar