Maliye Bakanı Şimşek'ten EYT çıkışı: Muhalefetin popülist iteklemesiyle EYT hayata geçirilmiş

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek canlı yayında ekonomiye ilişkin gündemi değerlendirdi. Şimşek, geçen sene seçim öncesi hayata geçirilen EYT uygulamasının muhalefetin iteklemesiyle popülist bir yaklaşımla olduğunu dile getirdi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin gri listeden çıkarılmasını değerlendirdi. Şimşek, genel seçimlerden önce hayata geçirilen EYT uygulamasını eleştirdi. Şimşek, muhalefeti ise, "Geçen sene muhalefetin popülist iteklemesiyle EYT hayata geçirilmiş seçim döneminde 724 milyar T" sözleriyle eleştirdi.

Öte yandan asgari ücrete ilişkin de açıklama yapan Şimşek, gelişmekte olan ülkeler arasında Türkiye'deki asgari ücretin düşük olmadığını belirterek, "Türkiye'de asgari ücret düşük değil. Haziran 2024 itibariyle asgari ücret 524 dolar. Bu sene reel olarak asgari ücret artmış olacak" ifadelerini kullandı.

İşte Mehmet Şimşek'in konuşmasından satır başları:

Gri listeden çıkışımız bir ekip çalışması. Daha önce mevzuat çalışması yapılmıştı ama en önemlisi uygulamadaki etkinlikti. Gri listeye girmek kolay çıkmak zor. İçişleri ve Adalet Bakanlığımızın desteği olmasaydı bu listeden çıkamazdık. Haziran ayından bu yana bir araya geldiğim bütün hazine bakanlarıyla bu konuyu konuştuk.

Bizim finansal sistemimizin sağlıklı işlemesi ve itibarlı olması lazım. Listeden çıkmak büyük kazanım ama burada esas amaç Türkiye'nin güvenilebilir olduğunu ortaya koymaktı. Siyasi mülahazalar devreye girmesin diye FATF'ye bir mektup bile yazdık.

Şu an Türkiye'ye kaynak girişi çok güçlü. Mart sonundan itibaren 78 milyar dolar civarında kaynak girişi var.

Şu an itibariyle IMF tanımına göre rezerv yeterliliğine neredeyse vardık.

Bizim net rezervimiz şu anda 12 milyar dolar civarına çıktı.

Yurtiçinden ve yurtdışından bu konuda ciddi başarı var. Bu da reel kurda dengeyi getiriyor. Bu program özünde dengesizliklerin giderilmesi var. Geçen yıl bu zamanlarda deprem ve seçim sonrası durumu gibi dengesizlikler var.

Geçen yıl mayıs ayında 57 milyar dolar cari açık vardı. Biz bu açığı yüzde 7'likten yüzde 2'lik kısma yıl sonu itibariyle getirmiş olacağız. Cari açığı milli gelire oran olarak yüzde 2,5'un altında tutabilirsek dış borç aşağı yönlü olmuş olacak. İkinci olarak rezerv birikimimiz oluşacak. Rezerv konusunu endişe kaynağı olmaktan çıkardık.

Geçen sene muhalefetin popülist iteklemesiyle EYT hayata geçirilmiş seçim döneminde 724 milyar TL neredeyse milli gelirin yüzde 2'sine yakın bir rakam.

Geçen sene mayıs ayında bütçe açığı tedbir alınmasaydı yüzde 10 olacaktı, biz yüzde 5 olarak kapattık. Bu sene yüzde 5'in altına çekmek istiyoruz.

Vatandaş aslında ekonomideki iyileşmeyi hissetmeye başlayacak. Aslında hissediyor. Biz 20 yıl boyunca her yıl 600 bin vatandaşımıza istihdam sağladık.

Enflasyondaki düşüşle birlikte esas ücret artışları reel olarak o zaman yansıyacak. Mayıs ayına bakıldığında enflasyon yüksek diyebilirsiniz. Henüz programı tam satın aldı diyemeyiz ancak piyasa beklentilerine göre enflasyon yüzde 20'ye düşecek diyor.

Biz de enflasyonun bandın üst kısmına göre yüzde 38 ile yüzde 42 arasında Merkez Bankası ön görüyor. Bizim için önemli olan enflasyonun 42'nin altına düşmesidir. Bu yüzde 75'ten ciddi bir yavaşlama ifade ediyor. O zaman ücret artışlarının yani alım gücünün hissedileceği bir döneme girmiş olacağız.

Dolayısıyla alım gücü hızlı bir şekilde erimeyecek. Kurda istikrar da çok önemli kurda büyük dalgalar vatandaşlarımızı çalışanlarımızı, tedirgin ediyor. Kurda göreceli bir istikrar da vatandaşa yansıyacak.

Şimdi temmuz ayında maktu vergiler son 6 ayın enflasyonu kadar artacak diyebilirler. Tabi ki Biz bütün yükümlülüklerimizi artırırken gelirlerimizi de en az enflasyon kadar arttırmamız lazım. Bunu söylerken popülizm yapıyorlar. Muhalefet popülist söylemlerde bulunabilir. Popülizmi pohpohlayabilir. Ama biz devlet yönetiyoruz, bütçe yönetiyoruz. Popülizm bir tuzaktır, bu millete yapılan en büyük haksızlıktır.

Bizim için önemli olan Türkiye'deki makroekonomik oransızlığı düzeltmek. Zor bir coğrafyada yaşıyoruz. Türkiye dış şoklara karşı dayanıklı değil. Vatandaşımız bize inansın, biz vatandaşımıza inanıyoruz.

Asgari ücret açıklaması

Ekonomi yönetimi olarak sihirbaz değiliz. Ne emekli ne asgari ücretliyi ne emekliyi enflasyona ezdirmedik ezdirmeyeceğiz reel olarak. Asgari ücret AK Parti hükümetlerinde dolar bazında ciddi oranda arttı. Türkiye'de asgari ücret düşük değil. Haziran 2024 itibariyle asgari ücret 524 dolar. Bu sene reel olarak asgari ücret artmış olacak. Asgari ücret yüzde 49 arttı. İlk 6 ayda enflasyon yüzde 20'lerde olacak.

Yıl sonunda enflasyon piyasanın beklediği gibi olsa bile yüzde 42-43'lerde olacak. Gelişmekte olan ülkelerde en yüksek asgari ücret bizde. Türkiye'de asgari ücret düşük değildir. Asgari ücreti vergi dışında bıraktık. Bu sene bunun bütçeye maliyeti 670 milyar TL. EYT ile birlikte emekli başına çalışan sayısı 1,5 seviyelerine indi.

Vergi dilimlerinden en büyük kalemlerin başında asgari ücretliye verdiğimiz destek veriyor. Avrupa'da ortalama emekli olma yaşı 64 burada 40'lı yaşlarda birçok kişiyi emekli ettik.

Eğer sabırla yolumuza devam edersek bu enflasyonu düşüreceğiz. Neden çünkü şirketlerimiz daha az borçlanacak. Onun için bütün kesimlerin bir süre sabır göstermesi lazım. Evet fedakarlık gösterecek, iç talep düşebilir ama şanslıyız dış talep toparlanıyor.

2025'te dünyada faiz indirimleri gelecek.

"Vergi paketi süzgecimizden geçmiş bir paket değil"

Piyasada üzerinde tartışılan paket kapsam olarak bizim süzgecimizden geçmiş bir paket değil. Ne motokurye ne de bahşiş konusu bizim gündemimizde yok. Türkiye'de birçok kesim vergiden imtina ediyor, ciddi bir kayıtdışılık var. Biz verginin tabanını büyüterek sonuç alacağız. Bizim iki temel ilkemiz var. Vergide adaleti sağlamak ve uygulamada etkinliği sağlamak.

Biz az kazanandan mümkün olduğunca en az vergiyi almak için bir sistem kuracağız. Buradan çok kazananları uyarıyorum.

Yurt dışı çıkış harç pulu

Yurt dışı çıkış harcı, 2001 yılına kadar 100 dolar olarak uyulanmış. Bizim hükümetlerimiz döneminde aşağı çekilmiş. Geçen sene Türkiye çok büyük bir deprem felaketi yaşadı. Biz de bunun yaralarını halen sarmaya çalışıyoruz. Geçen sene 1 trilyonun üzerinde bir kaynak harcandı. Bu sene de 1 trilyonun üzerinde bir rakam harcanacak.

Biz bu çıkış harcını artırmayı planlıyoruz. 23 yaşına kadar bu harcın alınmaması gündemde. Sonu nasıl olur bilmiyorum. İmkanı olmayan birisi yurtdışına gidebilir mi? Biz de imkanı olandan vergi alınmasını taslağa aldık. Taslak ham bir taslak. Yurt dışı çıkış harcında taslağın son hali verilmedi.

Çift maaş açıklaması

Benim çift maaş almam söz konusu değil. Ben büyük bir fedakarlık yaparak, kamu hizmetini mecburi askerlik hizmeti olarak görüyorum. Ben ülkemi sevdiğim için kişisel anlamda maddi ve manevi fedakarlık yaptığım kesin.

KİT'lerde çalışan arkadaşlar var. Bu atamaları yapmak zorundayız. Bu arkadaşlarımız Hazine'yi temsilen bu görevi yapıyorlar. Beş yerde de görev yapsa bir yerden maaş alabiliyorlar. O maaşı da şimdi sınırlayacağız.

Londra ve Singapur ziyaretleri

Önemli bir uluslararası yatırım bankasının fon yöneticileri vardı. 50 trilyon doların üzerinde fon yönetenlerin toplantılarına katıldım. Londra'da Eximbank Genel Müdürü ile bir araya geldim. Bütün ziyaretlerde programımızı anlattım.

Şu anda sıcak gibi gözüken para, uzun vadeli enstrümanlara geçecek. Enflasyon düşünce bu programa inanç artacak. Enflasyonda ilk düşüşü Haziran'da göreceğiz, esas düşüş Temmuz, Ağustos ve Eylül'de görülecek. Eylül'de bile enflasyon yüzde 40'lı rakamları görebilir.

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar