Faiz ısrarı ve Suriye ihtimali rekor getirdi

Faiz ısrarı ve Suriye ihtimali rekor getirdi
Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na sunumundan detaylar haberlere yansıdıkça ABD doları yükseldi. Enflasyon artışının temel sebebi olarak gıda, enerji ve ithalattaki artıştan kaynaklandığını...

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na sunumundan detaylar haberlere yansıdıkça ABD doları yükseldi. Enflasyon artışının temel sebebi olarak gıda, enerji ve ithalattaki artıştan kaynaklandığını gösteren TCMB Başkanı, Merkez Bankası’nın 123,5 milyar dolar rezerve ulaştığını, bu yılı rekor rezervle kapatacağını iddia etti. Kavcıoğlu’nun açıklamaları şöyle:
· Olumlu dış talep koşulları ve uygulanmakta olan sıkı para politikası cari işlemler dengesini pozitif etkilemektedir.
· Aşılamanın toplumun geneline yayılarak hızlanması salgından olumsuz etkilenen hizmetler, turizm ve bağlantılı sektörlerin canlanmasına ve iktisadi faaliyetin daha dengeli bir bileşimle sürdürülmesine olanak tanımakta.
· İhracattaki güçlü artış eğilimi ve aşılamadaki kuvvetli ivmenin turizm faaliyetlerini canlandırmasıyla yılın geri kalanında cari işlemler hesabının fazla vermesi beklenmektedir. Cari işlemler dengesinde görülen iyileşme eğilimi fiyat istikrarı hedefi için önem arz etmektedir.
· Enflasyonda son dönemde gözlenen yükselişte; gıda ve ithalat fiyatlarındaki artışlar ile tedarik süreçlerindeki aksaklıklar gibi arz yönlü unsurlar, yönetilen/yönlendirilen fiyatlardaki artışlar ve açılmaya bağlı talep gelişmeleri etkili olmaktadır.
· Bu etkilerin arızi unsurlardan kaynaklı olduğu değerlendirilmektedir. Diğer taraftan, güçlü parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki yavaşlatıcı etkileri devam etmektedir.
· Parasal duruşun sıkılığı ticari kredilerde öngörülenin ötesinde daraltıcı etki yapmaya başlamıştır. Bunun yanında, bireysel kredilerin ılımlı seyre dönmesi için makroihtiyati politika çerçevesi güçlendirilmiştir.
· TCMB, para politikasının etkileyebildiği talep unsurları, çekirdek enflasyon gelişmeleri ve arz şoklarının yarattığı etkilerin ayrıştırılmasına yönelik analizleri değerlendirmiştir. Bu çerçevede para politikası duruşunda güncellemeye ihtiyaç bulunduğu değerlendirmesi yapılmış ve eylül ayında politika faizinde indirim yapılmasına karar verilmiştir.

Tarihimizde görülmeyen rekor!

Ekonomist İris Cibre, Merkez Bankasının “rekor rezerv” sözlerini sosyal medya hesabından değerlendirdi:
“Bu konuda kesinlikle haklı, yılı tarihi rekor düşük swap hariç net rezervle kapatacağız. Takribi eksi 35-37 Milyar USD. Tarihimizde görülmeyen bir rekor bu!”
İris Cibre, doların 9 TL’yi geçmesiyle ilgili de şu paylaşımı yaptı:
“Yaratılan ortam o kadar kırılgan bir hal aldı ki siyasi konuşmalar da iktisadi gidişat kadar etkili ülke ekonomisine. Son 1 saatte artan dış borç yükümüz ve fakirleşmemizin önüne geçebilirdi, sadece sessizlik… #bilinclirekabetcikur USDTRY 9.0045”

Dolar 9 TL’yi geçti!

Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu’nun TBMM’deki sunumunda söyledikleri ABD dolarını tetiklerken finali, kabine toplantısı sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptı. Erdoğan’ın “Suriye’den ülkemiz yönelik saldırılara tahammülümüz kalmadı; gereken adımları atacağız” sözlerinin ardından dolar 9 lirayı da geçti. Fahiş fiyat tartışmalarına da değinen Erdoğan, “Fiyat artışlarından dolayı sıkıntıya düşen çalışanlarımızı ve üreticiyi korumak için elimizden geleni yapıyoruz. Bundan sonra Türkiye, ekonomik olarak her geçen gün çok daha güçlenecektir” dedi. Euro/TL ise 10,4272’nin hemen altında yatay seyrediyor.
Merkez Bankası’nın faiz indiriminin ardından tarihi rekor seviyelerine yükselen dolar/TL, dün akşam saatlerinde bir rekor daha kırarak 9,0145 seviyesini gördü.
Euro/TL ise cuma günkü kapanış seviyesi olan 10,4272’nin hemen altında yatay seyrediyor.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) beklenmedik bir şekilde 23 Eylül’deki toplantısında politika faizini 100 baz puan düşürerek yüzde 19’dan yüzde 18’e indirmişti.

Öne Çıkanlar