Enflasyon verisi açıklandıktan sonra neler değişecek? İşte kıdem tazminatı, yaşlılık aylığı, bedelli askerlik...

Enflasyon verisi açıklandıktan sonra neler değişecek? İşte kıdem tazminatı, yaşlılık aylığı, bedelli askerlik...
3 Temmuz Çarşamba günü açıklanacak enflasyon verilerine göre memur, memur emeklisi ve işçi emeklisinin yeni maaşları belli olacak. İşte enflasyon verisi sonrası değişecekler...

Haziran ayı enflasyon rakamları, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 3 Temmuz'da saat 10.00'da açıklanacak. Milyonlarca kişinin geliri bu verilere göre şekillenecek. Enflasyon verileri doğrultusunda maaşlar kalem kalem değişecek. Peki, enflasyon verileri gelirleri nasıl etkileyecek ve yeni maaşlarda oran ne olacak?

Memur ve memur emeklisi için zam oranı ne olacak?

Yeniçağ'da yer alan habere göre, enflasyon tahminleri göz önüne alındığında, memur ve memur emeklisi maaşlarına yaklaşık %20 civarında zam yapılacak. Bu hesaplamaya göre, en düşük memur maaşı 32 bin 861 liradan 39 bin lirayı geçecek. En düşük memur emekli maaşı ise 16 bin liranın üzerine çıkacak.

Memur maaşlarında, altı aylık enflasyonun yüzde 15'i aşan kısmı enflasyon farkı olarak maaşlara yansıtılacak. Ayrıca, memur ve memur emeklilerinin toplu sözleşmeden doğan ikinci altı ay için %10'luk zam hakkı bulunuyor.

Emekli maaşlarına altı aylık enflasyon oranında zam yapılacak. Tahminlere göre, altı aylık enflasyon yüzde 25 civarında olacak. Buna göre, emeklilerin kök maaşlarına yüzde 25 civarında zam yapılacak.

Kök aylığı 7 bin 500 liranın altında olan emekliler, zamma rağmen maaşları 10 bin lirayı aşmazsa en düşük emekli maaşı uygulamasından yararlanacak.

10 bin lira olarak belirlenen en düşük emekli maaşının artıp artmayacağı henüz netleşmedi.

Kıdem tazminatı 42 bin lirayı aşacak

Kıdem tazminatı tavanı, memur maaş zam oranına göre belirleniyor. Bu kapsamda, kıdem tazminatı tavanı 35 bin 58 liradan 42 bin liranın üzerine çıkacak. Yeni rakam, 1 Temmuz'dan itibaren geçerli olacak.

Yaşlılık aylığı 4 bin liraya çıkacak

Yaşlılık aylığı, engellilik aylığı, evde bakım aylığı ve desteği alanların ödemelerinde de artış olacak. Yeni enflasyon rakamlarıyla yaşlılık aylığı 3 bin 504 liradan 4 bin 200 liraya yükselecek.

Bedelli askerlik 219 bin lirayı aşacak

Bedelli askerlik ücreti, memur aylık katsayısına göre yeniden belirleniyor. Yapılan tahminlere göre, 182 bin 609 lira olan bedelli askerlik ücreti 219 bin lirayı aşacak.

Engelli aylıkları da değişecek

Engel oranı %40-69 arasında olanların aylığı 2 bin 798 liradan 3 bin 358 liraya,

Engel oranı %70 ve üzeri olanların aylığı 4 bin 197 liradan 5 bin 36 liraya,

Engelli yakını aylığı 2 bin 798 liradan 3 bin 358 liraya güncellenecek.

Evde bakım yardımı 9 bin liraya çıkacak

Evde bakım yardımı desteği, 7 bin 608 liradan 9 bin 131 liraya çıkacak.

Kaynak:Haber Merkezi