Enflasyon arttı, kur rekor kırdı, 'linkler koptu': Hükümet gerçekten ne yaptığını biliyor mu?

Hükümet yetkililerinin zaman içinde ekonomiye dair 'Ne yaptığımızı biliyoruz' açıklamaları yeniden gündem oldu.İşte Erdoğan, Nebati, Kavcıoğlu ve Çelik'in bu cümleleri kullandıklarında benzin, dolar ve altın fiyatları...

Gazete Pencere Haber Merkezi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ben ekonomistim diyerek başlattığı ekonomide “faiz sebep enflasyon sonuç” politikasının bir sonucu olarak Türkiye’de enflasyon ve döviz kurunun rekor oranlarda yükselmesi ekonomide geri dönülmez bir tahribat yarattı.

Erdoğan ve ekonomi kurmayları kendilerine gelen eleştirilere ise “Biz ne yaptığımızı biliyoruz” yanıtlarıyla cevap verdi.

Kur ve enflasyona artarken “Biz ne yaptığımızı biliyoruz” ifadelerini dönemin Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ve Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu sık sık kullanıyordu.

Son olarak Ömer Çelik, Mehmet Şimşek ve Yalçın Karatepe görüşmesi sonrası ekonomi yönetime gelen eleştirilere “Ekonomi yönetimimiz ne yaptığını biliyor, öngördükleri takvim kusursuz işliyor” şeklinde cevap verdi.

Peki ekonomide hükümet gerçekten ne yaptığını biliyor mu?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 25 Ekim 2021 tarihli konuşmasında ekonomiye gelen eleştirilere karşın “Biz ne yaptığımızı da ne için yaptığımızı da bunun sonucunda nelerin ortaya çıkacağını da gayet iyi biliyoruz” ifadelerini kullanmıştı. Erdoğan’ın bu konuşmasının üzerinden yaklaşık 3 sene geçti ancak ekonomi o günden bu yana kötüleştikçe kötüleşmeye devam etti, ediyor.

O tarihte benzinin litre fiyatı 8,36 lira, gram altın 564,3 lira, dolar ise 9,7720 liradan işlem görüyordu.

Erdoğan’ın konuşmasından sonra ise akıllara önceki Bakan Nureddin Nebati’nin 15 Nisan 2022 tarihinde yaptığı bir konuşmasında "Enflasyonun üstesinden geleceğiz, ne yaptığımızı biliyoruz" sözleri geldi.

Nebati'nin bu konuşmasını yaptığında dolar 14,6260 lira, Euro 15,8020 lira, gram altın 929 lira, benzin ise 19 liradan satılıyordu.

Dönemin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun faiz ve ekonomi hakkında “Kimin doğru yaptığını zaman gösterir. Biz kendi ülkemizin dertleri içerisinde uyguladığımız politikalar çerçevesinde her ay oturup karar veriyoruz. Türkiye gibi misyon sahibi bir ülkede hiçbir hadise rastgele yaşanmaz. Hiçbir karar tesadüfen alınmaz. Hiçbir eylem bilinçsiz yapılmaz” ifadelerini kullanmıştı. Kavcıoğlu’nun bu cümleleri kullanmasının üzerinden ise yaklaşık 2 sene geçti.

O tarihte politika faizi yüzde 14 iken 25 Haziran 2024’te politika faizi yüzde 50 seviyesinde. 28 Temmuz 2022 tarihinde dolar 18,2970 liradan, benzinin litre fiyatı 22,25 liradan, gram altın ise 1.003,7 liradan işlem görüyordu.

Son olarak AKP Sözcüsü Ömer Çelik’in de bu ifadelere benzer cümleler kullanması hükümet ne yaptığını gerçekten biliyor mu sorusunu akıllara getirdi. Çelik konuşmasını 24 Haziran 2024 tarihinde yaptığında gram altın 2.451,06 lira, benzin 40 lira, dolar ise zirveye yaklaşarak 32,90 liradan işlem görüyor.

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar