EMEP Milletvekili Karaca: Bütçeden çocukların hakkını istiyoruz

EMEP Milletvekili Karaca: Bütçeden çocukların hakkını istiyoruz
Emek Partisi (EMEP) Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneği üyesi kadınlarla birlikte Türkiye Büyük Millet Meclisinde basın toplantısı gerçekleştirdi. Kadınlar, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunda...

Emek Partisi (EMEP) Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneği üyesi kadınlarla birlikte Türkiye Büyük Millet Meclisinde basın toplantısı gerçekleştirdi. Kadınlar, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülecek olan Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinden çocuklar için günde 1 öğün ücretsiz ve sağlıklı yemek istedi.


Sevda Karaca konuşmasında AKP’nin iktidarı boyunca sürdürdüğü sermaye yanlısı ekonomi politikalarının sonucu olarak yoksulluğun günden güne arttığını belirterek “Yağma ve talan ekonomisi işçi ve emekçiler ile onların ailelerini derinden etkiliyor. Seçim sonrası yağmur gibi gelen zamlar ve vergi artışları boğazına kadar kredi ve borç batağına saplanmış milyonları daha ağır koşullara mahkum etmiş durumda” dedi.


TÜİK’in bu yıl ilk defa hazırladığı “çocuk, yoksulluk ve yaşam verilerine” atıf yapan Karaca, Türkiye’de 0-17 yaş arası 9,4 milyon çocuğun yetersiz beslendiğine, bunun da her iki çocuktan birine denk geldiğine dikkat çekti. Yetersiz beslenmenin okula devamlılıktan çocuk işçiliğine; zihinsel gelişimden akademik başarıya; gelecekte doğabilecek kronik sağlık sorunlarından istismara kadar çok yönlü sonuçlar doğurduğunu söyleyen Sevda Karaca “Yani emekçinin çocuğu eğitimini tamamlayamıyor; çocuk işçilik giderek artıyor ve kız çocukları için erken yaşta zorla evliliklerin önü açılıyor.” dedi.


Çocuk Açlığı Büyüyor


Ekmek ve Gül’ün “Sağlıklı, doyurucu ve besleyici gıdaya erişim, ailesinin imkânlarına bağlı olmaksızın her çocuğun hakkı ve devlet bu hakkı sağlamakla yükümlü” söylemiyle 2022 Eylül ayında başlattığı “1 öğün ücretsiz ve sağlıklı yemek” kampanyasını hatırlatan Karaca, “Bu kampanya kapsamında kadınlar çocukları için ülkenin her yerinde kapı kapı dolaştılar. Okul önlerinde; çarşı, pazar, kent meydanlarında ve sosyal medyada yüz binlerce imza toplandı. Basın açıklamaları, paneller, etkinlikler, eylemler örgütlendi. Çocuk hak örgütleri, kitle örgütleri, kadın derneklerinin yer aldığı 46 örgüt “Beslenme çocuğun insan hakkıdır” açıklaması yaparak okullarda bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemek talep etti. Eğitim sendikaları ve veli dernekleri, kadın dernekleri ile birlikte basın açıklamaları yaptı, imza kampanyaları örgütledi. Ülkenin dört bir yanında toplanmış imzalar 2022 ve 2023 yılı içerisinde Milli Eğitim Bakanlığına gönderildi.” dedi.


Geçtiğimiz yıl Milli Eğitim Bakanlığı ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının bütçelerinin görüşmelerinde de bu kampanyanın muhalefet vekilleri tarafından dile getirilmesine karşın AKP’li vekiller tarafından çocuk açlığının “yok öyle bir şey, abartılıyor” denilerek inkar edildiğini ifade eden Karaca bu konuda verilen tekliflerin AKP ve MHP oylarıyla reddedildiğini belirtti. Yerel yönetimlerin de gündemine konunun, pek çok belediyede karşılık bulduğunu belirten Karaca, Milli Eğitim Bakanlığının da daha fazla kayıtsız kalamadığını ve 2022-2023 eğitim öğretim yılının ikinci döneminde okul öncesi ve taşımalı eğitim kurumlarında ücretsiz yemek uygulaması başlattığını belirtti.


Gıda Enflasyonu Artarken Yemek Hakkı Neden Kaldırıldı?


Sevda Karaca, Ankara Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneği’nin açtığı davayı hatırlatarak “Kampanya bileşenlerinden Ankara Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneği tarafından Milli Eğitim Bakanlığına, eğitimin tüm kademelerinde günde bir öğün ücretsiz yemek sağlanması için dava açıldı. Ancak eğitimin tüm kademelerinde uygulanması gerekirken yeni eğitim ve öğretim yılında uygulama sessiz sedasız yürürlükten kaldırılmak istendi. İtiraz ettik. Uygulamayı kaldıran Bakanlık ise açılan davaya sunduğu savunmada, 2022-2023 eğitim öğretim yılının ikinci döneminde başlattıkları uygulamanın ne kadar yerinde olduğunu söylemekten de geri durmadı. O halde sormamız gerekiyor, neden kaldırdınız?

Ekonomik krizin giderek derinleştiği ülkede çocukların beslenme sorunları da giderek artıyor. Bakanlığın yemek verdiği dönemden bugüne kadar gıda enflasyonu durmadan artarken dün olan uygulamanın bugün neden kaldırıldı?


Hem biz hem de başkaca milletvekilleri Milli Eğitim Bakanlığına soru önergeleri vasıtasıyla bu soruları sorduk ancak yanıt alamadık. Çocukları okula aç göndermek zorunda kalan kadınlar, veliler adına sorduk, soruyoruz.” diye seslendi.


1 Öğün Yemeğe Bütçe


2024 bütçesinin görüşüldüğü günlerde, Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinin Plan Bütçe Komisyonunda görüşülmesinden önce “1 Öğün Yemeğe Bütçe” talebini sürdürdüklerini ifade eden Karaca “Bütçeden kendi hakkımızı, çocukların hakkını istiyoruz. Çünkü bu saray bütçesinde işçiye emekçiye ayrılan pay, durumu kurtarmaya yetmiyor! İki çocuklu bir aile için beslenme çantasının aylık maliyeti, asgari ücretlinin aylık gelirlerinin üçte birini aşıyor. Vergilerimizle oluşturulan merkezi bütçe ne ücretlerde ne sosyal haklarda bize dönüyor. Artan gıda enflasyonu, temel tüketim maddeleri başta olmak üzere her şeye gelen zamlar, TL’deki önlenemez değer kaybı en önce soframızdan azaltıyor. Halkın kaynaklarını, halka aktarmak zorundasınız. Öğrenci başına teşvik verilen özel okullara; gelecek 40 yılı sermayeye peşkeş çekilen otoyol, köprü, hastane projelerine değil.” dedi.


Karaca konuşmasını kadınlara seslenerek bitirdi: “Gelin birliğimizi daha da güçlendirerek, kazanımlarımızı korumak için denetim görevi de dahil, ilkokul, ortaokul, lise ve üniversitede ücretsiz yemek uygulamasını kazanmak için mücadele edelim. İşyerlerinde, semtlerde, okullarda hayatın her alanında oluşturacağımız dayanışma ağlarıyla okullarda bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemek için bütçe talebini yükseltelim.”

Öne Çıkanlar