Emeklilikte yığılma ve maaş eşitsizliğine "ikisi bir arada" çözüm paketi! Masadaki formüller neler?

Emeklilikte yığılma ve maaş eşitsizliğine "ikisi bir arada" çözüm paketi! Masadaki formüller neler?
Emeklilikte yaşanacak yığılmayı önlemek ve maaş eşitsizliğini gidermek amacıyla ekonomi yönetimi, prim gün farkı ve en düşük emekli maaşına yönelik düzenlemeler üzerinde çalışıyor. Çözüm önerileri aynı paket kapsamında sunulabilir.

2024 yılında emekli olacakların, hesaplama yöntemlerinden dolayı 2025’te emekli olacaklara göre daha yüksek maaş alacak olması, emeklilik başvurularında yığılmaya yol açabileceği endişesiyle ekonomi yönetimini harekete geçirdi. Ekonomi gazetesinin edindiği bilgilere göre, emekli maaşlarına yönelik köklü bir düzenleme yapılması planlanıyor. Hem prim gün sayısı eşitsizliği ile ilgili maaş farkının giderilmesi hem de en düşük emekli maaşı seviyesinin sosyal destekle desteklenmesi gündemde.

2024 yılında emekli olacakların, hesaplama yöntemlerinden dolayı 2025’te emekli olacaklara kıyasla yüzde 30’a varan oranlarda daha yüksek aylık alacak olması, emeklilik başvurularında yığılma riskini beraberinde getirdi. Ekonomi yönetimi, bu sorunun önüne geçmek ve bütçe üzerindeki yükü hafifletmek için çeşitli çözüm önerileri üzerinde çalışıyor.

Edinilen bilgilere göre, emeklilik hakkı kazananların hangi yıl emekli olduklarına bakılmaksızın, en yüksek maaşın hangi yıla denk geliyorsa o yılki maaşı alması için yeni bir hesaplama yöntemi geliştiriliyor. Bu düzenlemenin yanında, en düşük emekli maaşının altında kalan kök maaşların, sosyal desteklerle bu seviyeye çıkarılması düşünülüyor.

Ayrıca, prim gün sayısı farklı olan emeklilerin aynı maaşı almaması yönünde de adımlar atılıyor. 7 bin gün prim ödeyen bir çalışan ile 9 bin gün prim ödeyenin aynı maaşı almaması için prim gün sayısına dayalı daha adil bir maaş hesaplama sisteminin getirilmesi planlanıyor. Bu iki düzenleme, aynı paket içerisinde ele alınacak ve bütçeye etkileri de detaylı şekilde analiz edilecek.

Şu anda, ekonomi yönetimi ve bürokratlar yapılacak düzenlemelerin etki analizini hazırlıyor. Hangi çözüm önerisinin yasal düzenleme gerektireceği, hangisinin ikincil mevzuat ile çözülebileceğine dair bir rapor hazırlanarak siyasi karar mercilerine sunulacak.

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar