Emekli umduğunu bulamadı: Enflasyon farkı da kök aylıklara verilecek
Emekliler ne dün açıklanan 6 aylık enflasyon farkından ne de AKP'nin Meclis'e getirdiği yasa teklifinden umduğunu bulamadı. Memur emeklileri, memurlara yapılan seyyanen zamdan yararlanamazken, kök aylığı 7 bin 500 TL'nin altında kalan SSK ve BAĞKUR emeklileri ise yine aynı maaşı almaya devam edecek.
Dün TÜİK'in haziran ayı enflasyon oranını açıklamasıyla ilk 6 aylık enflasyon oranı yüzde 19,77 olarak gerçekleşti. Böylece memur ve memur emeklilerinin alacağı enflasyon farkı belli olmuş oldu. Meclis'e getirilen torba yasa teklifiyle de memur maaşlarına 8 bin 72 liralık seyyanen zam öngörüldü. Ancak seyyanen zam teklifinde emeklilere yönelik herhangi bir düzenleme yer almadı.
6 aylık enflasyon kök aylığa yapılacak
Sözcü'den Gamze Bal'ın haberine göre TÜİK’in 6 aylık enflasyon farkına göre yapılacak yüzde 19,77’lik zam, en düşük emekli maaşı olan 7 bin 500 TL’nin üzerine konularak yapılmayacak.
Çünkü mart ayında en düşük emekli aylığının 7 bin 500 liraya çıkarılması, o dönem en düşük emekli maaşı olan 5 bin 500 TL’ye 2 bin TL Hazine desteği verilecek sağlanmıştı. Yani kök aylıklarda herhangi bir artışa gidilmemişti.
Bu nedenle, 6 aylık enflasyon farkı olan yüzde 19,77’lik artışın kök aylıklara yapılacağı belirtiliyor.
2000 öncesi SSK'lıların en düşük kök aylığı ise 6 bin 93 TL düzeyinde. Bu aylıklara yüzde 19,77 oranında zam yapılsa bile, kök aylık 7 bin 295 TL'ye yükselecek. Dolayısıyla emekli, temmuz ayından sonra da 7 bin 500 TL aylık almaya devam etmiş olacak.
Kök aylık nedir?
Kocaeli Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstriyel İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aziz Çelik, en düşük emekli aylığı 7 bin 500 TL’ye yükseldiği dönem, kök aylıklardaki bu durumu şöyle özetlemişti:
“Şu anda kök aylığı 5 bin TL olan bir emekli 500 TL Hazine desteği ile 5 bin 500 TL aylık alıyor. Bu emekli yeni durumda 2 bin 500 TL Hazine desteği ile 7 bin 500 TL alacak. Ancak temmuz ayında alacağı zam 5 bin TL üzerinden olacak. Örneğin yüzde 20 zam alırsa kök aylığı 6 bin TL olacak. Bu kez Hazine 1,500 TL’lik kısmı karşılayacak.”