Ekonomistler Merkez Bankası'nın ilave sıkılaşma tedbirlerine ne yorum yaptı?

Ekonomistler Merkez Bankası'nın ilave sıkılaşma tedbirlerine ne yorum yaptı?
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in 5 Mart tarihinde, saat 16.00 dolaylarında yaptığı, "Merkez Bankası yeterli sıkılaştırma yaptığını düşünüyor" açıklamasından yaklaşık 10 saat sonra Merkez Bankası ilave sıkılaşma...

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in 5 Mart tarihinde, saat 16.00 dolaylarında yaptığı, "Merkez Bankası yeterli sıkılaştırma yaptığını düşünüyor" açıklamasından yaklaşık 10 saat sonra Merkez Bankası ilave sıkılaşma tedbirleri alındığını duyurdu. Ekonomi yönetimi içinde iletişimsizlik mi var sorusunu akıllara getirdi.

Gazete Pencere Haber Merkezi

Hazine ve Maliye Mehmet Şimşek'in Merkez Bankası'nın ilave tedbirlere ihtiyaç duymadığını söylemesinin üzerinden 1 gün bile geçmeden Merkez Bankası ilave sıkılaşma tedbiri getirildiğini açıkladı. Peki Merkez Bankası'nın ilave tedbirleri ne manaya geliyor?

Merkez Bankası yaptığı duyuruda, kredi büyümesine dayalı menkul kıymet tesisi kapsamında, TL ticari krediler için yüzde 2,5 olan aylık büyüme sınırının yüzde 2’ye indirilmesine, ihtiyaç kredilerinde yüzde 3 olan aylık büyüme sınırının yüzde 2’ye düşürülmesine, taşıt kredilerinde ise yüzde 2 sınırının korunmasına karar verildiği bildirildi.

Şimşek kamuda tasarrufa başlayacak mı?

Merkez Bankası şubat ayı enflasyonunun beklentilerin üzerinde gelmesinin ve dövize yönelik talebin artmasının ardından, ilave sıkılaşma tedbirleri almaya gitti. Buna göre, bankaların ticari ve bireysel kredi vermelerine ilişkin daha seçici davranması bekleniyor. Öte yandan Merkez Bankası'nın enflasyonu düşürmeye yönelik aldığı ilave tedbirlere kamu da katkı sağlamaya başlayacak mı? Stratejist Tunç Şatıroğlu'na göre, Mehmet Şimşek'in, Merkez Bankası'nın aldığı ilave sıkılaşma tedbirine destek verdiğini açıklaması kamuda tasarrufun başlayacağına işaret ettiğini belirterek, "Yani kamuda tasarruf yaparak mali politikalarla destek olacak, ek bütçe talep edilmesini engelleyecek demektir." ifadelerini kullandı.

Kredi faizlerinde artışa neden olacak

Ekonomist İris Cibre'ye göre ise sıkılaşmanın seçimden önce gelmesi, bankaların kredi iştahını düşürmek içim bir adım olarak görülüyor. Cibre, "Yakında menkul kıymet tesisine ek olarak zorunlu karşılık uygulaması da gelecek deniyor. Bu da kredi faizlerinde artışa neden olacak. Para arzını iyice yavaşlatacak." şeklinde ifade etti.

Merkez Bankası'nın duyurusunda, kredi büyüme sınırlarına ilişkin uygulamanın etkinliğini artırmak amacıyla menkul kıymet tesisine ek olarak, kredi büyümesine dayalı zorunlu karşılık tesis edilmesine yönelik çalışmaların devam ettiği belirtildi. "Ayrıca, parasal aktarım mekanizmasının güçlendirilmesine yönelik ilave adımlar üzerinde çalışılmaktadır” ifadesine yer verildi.

TCMB Para Politikası Kurulu’nun 22 Şubat’taki toplantısına ilişkin yayımlanan özette, “Enflasyon görünümünde belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır. Kredi büyümesi ve mevduat faizinde öngörülenin dışında gelişmeler olması durumunda parasal aktarım mekanizması desteklenecektir” ifadeleri kullanılmıştı.

Öne Çıkanlar