Ekonomi olmasa da kurlar şaha kalktı
Türk lirası serbest düşüşte. Dün gün boyu gözler döviz kurlarını gösteren tablolardaydı. Fiyatlar an be an değişti, akşam saatlerinde tarihi zirveler görüldü.
Çeyrek altın 1000 lirayı aştı
Altın fiyatları güne tarihi rekorla başlarken, çeyrek altın dört haneli rakamları gördü. 1000 liraya ulaşan çeyrek altın gün içinde 1002 lira seviyesine kadar yükselerek rekor kırdı. Döviz kurlarındaki tarihi yükseliş devam ederken, altın da rekor üstüne rekor kırıyor. Altının ons fiyatının 1.866 dolar seviyesine yükselmesiyle gram altın 611 liraya kadar çıktı. Çeyrek altın ise 1000 lirayı geçti.
Dolar 10.4426 TL’yi de gördü; vadeli satış durdu; üreticiler sipariş iptaline gitti
Cuma akşamı 10 TL’yi geçen dolardaki tırmanış bütün hızıyla sürdü ve kur 10.4426 TL’yi gördü. Euro ise 11.8180 seviyesine kadar çıktı. Dolardaki kontrolsüz tırmanış birçok sektörde ticaretin durma noktasına getirdi. Farklı sektörlerde vadeli satışlar durduruldu. Özellikle ithal girdi kullanan üreticiler doların nereye gideceğini ve ona bağlı olarak maliyetlerinin hangi noktaya çıkacağını bilmedikleri için vadeli satış yapmıyorlar.
İnşaatta taşyünü, alçı gibi malzeme üreticileri daha önce verilmiş siparişleri iptal ederek paraları alıcılara iade etti. T24’ün haberine göre esnaf malzemeyi satarsa yerine yenisini koyamayacağını düşündüğü için siparişler iptal ediliyor. Tekstil sektöründe faaliyet gösteren bir fabrikanın yöneticisi de, kurun nerede duracağını öngöremediklerini, bu koşullarda vadeli satış yapmanın zarara yol açabileceğini, bu nedenle satışları durdurduklarını belirtti.
Bakan Elvan, uygulanan politikadan çok başka konuştu
Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, 5. Türkiye Sermaye Piyasaları Komitesi’nde konuştu. Bakan Elvan, “Enflasyonda maalesef istediğimiz seviyede değiliz” dedi. Elvan, bakanlık olarak enflasyonla mücadelede kararlılıklarını net bir biçimde gösterdiklerini ve gerektiğinde makro ihtiyati tedbirleri aldıklarını belirterek “Enflasyonla mücadelede kararlı olduğumuz sürece döviz kuru istikrara kavuşacak, ülke risk primi düşecektir. Bu sayede uzun vadeli faiz oranları da gerileyecek ve yatırımlar için öngörülebilirlik ufku artacaktır” ifadelerini kullandı. Elvan, her bir kurumun kendi görev alanı kapsamında üzerine düşeni yerine getirmesinin önemli olduğunu vurguladı.
Elvan ayrıca “Biz özel sektör öncülüğünde, dengeli, sürdürülebilir, rekabetçi, istihdam ve çevre dostu bir büyümeden yanayız” diyerek söz konusu büyümeyi sürekli kılmanın ön koşulunun fiyat istikrarını sağlamak olduğunu vurguladı.
Türkiye’nin son 20 yılda gösterdiği ekonomik dönüşümde, finansal piyasaların kritik bir fonksiyon üstlendiğini belirten Elvan, gelinen noktayı memnuniyetle karşıladıklarını ancak Türkiye’nin potansiyeli ve dinamizmi dikkate alındığında sermaye piyasaları tarafında atılması gereken adımlar olduğunu söyledi.
Oysa Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, “Faiz enflasyonun üstünde olacak” dedikten sonra, faiz indirme kararlarını “Enflasyon geçici” görüşü temelinde izah etmişti.
Ekonomistler: Bu, yerli ve milli devalüasyondur
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Eski Başekonomisti Hakan Kara, “Döviz kuru ve enflasyonu raydan çıkarıp sonra ‘vatandaşı enflasyona ezdirmeyeceğiz’ demenin hiçbir anlamı yok” paylaşımında bulundu. Kara, bunun “Kamyonla vatandaşın üzerinden geçip sonra tedavi masrafını biz karşılarız demeye benzediğini” söyledi.
Ekonomist Erik Meyersson, Türkiye’de ciddi bir politika değişikliği görülmemesi durumunda 2018’den bu yana üçüncü kur krizinin yaşanabileceği uyarısında bulundu.
Bluebay Varlık Yönetimi’nden Tim Ash de bu paylaşımı alıntılayarak “Katılmamak çok zor. Bu yıl halihazırda yüzde 25 devalüasyon yaşandı, bunun sonu ne olacak? TCMB’nin bu gidişatı durdurmak için elinde hangi araçlar var?” diye sordu.
Prof. Veysel Ulusoy ise “Bu yerli ve milli bir devalüasyondur” dedi.
OMG Capital Advisors’tan Murat Gülkan, “Enflasyonu boşlayarak düşük faizde ısrar etmek halkın büyük çoğunluğu için ekonomik yıkıma yol açtığı gibi siyasi açıdan da tarihe geçecek bir ‘kendi kalesine gol’ olmaya doğru gidiyor” dedi.
Uğur Gürses TL’nin serbest düşüşe bırakıldığını ve ülkenin yoksulluk tüneline girdiğini söyledi ve “Bir ülke parası bu kadar mı sahipsiz kalır?” diye sordu.
Yalçın Karatepe ise kurda rekor ve zirve gibi sözcükleri anlamsız kılan bir yükseliş olduğunu belirtti.
Mustafa Sönmez, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın bugünkü konuşmasında Merkez Bankası ve Saray’a mesaj gönderdiğini söyledi ve ekledi: “Çözüm ekonomik değil siyasi.”
Özlem Derici Şengül de Elvan’ın sözlerini alıntılayarak “Arzuladığımız seviyeye ulaşmak için atmayı planladığınız adımları paylaşırsanız çok seviniriz” dedi.
İris Cibre: Uzun zamandır hazırlık yapılmalı diyoruz. ABD nin sıkılaşmasına, enflasyona, Dolar endeksi yükselişine… Kendi iç dinamiklerimizin yarattığı riskin yanında, ABD ekonomisindeki düzelmenin, Dolara yansıması ile oluşan ek risk! DXY yükselişi ile en fazla değer kaybeden yine USDTRY
CHP Sözcüsü Faik Öztrak: “19 Mart’ta Merkez Bankası’na son başkan atandığından beri TL, en yakın rakibi Arjantin Pesosu’ndan üç kat fazla değer kaybetti. Mozambik Meticalı’na karşı bile yüzde 38 değer yitirdi. Erdoğan, paramızın itibarını 5 paralık etmenin kitabını da yazdı.”
Hakan Özyıldız: Çok geç olmadan biri şu DOLAR’a bir şey yapsın!
Bahattin Yücel: Ekonomimiz Garcia Marquez’in “Kırmızı Pazartesi”adlı romanının kahramanı Santiago gibi. Herkes çökeceğini biliyor. Sadece ekonomiyi yöneten hariç.