"Ekebildiğiniz kadar ekin, maliyetler yüksek diye düşünmeyin"
AK Parti Genel Başkan Vekili Binali Yıldırım, partisinin Tekirdağ İl Başkanlığı’nca Çorlu’da düzenlenen toplantıda iş dünyası ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile bir araya geldi. Konuşmasının bir bölümünde çiftçilere de seslenen Yıldırım, “Ekin kardeşim, ekebildiğiniz kadar ekin. Maliyetler yüksek, mazot yüksek, gübre yüksek, diğer girdiler yüksek nasıl ekelim diye düşünüyorsunuz düşünmeyin” dedi. Yıldırım, şöyle devam etti: “Devletiniz yanınızda. Bunların hepsini takip ediyor ve nerede ne zaman desteğe ihtiyacınız varsa o zaman da gereğini yapacak. Tereddüde düşmeyin, Türkiye tarımla, bu sene tarımda seferberlikle öne çıkacak. Çünkü küresel gıda problemi kapımızı çalıyor.”
BU SENE BEREKET DE VAR BOLLUK DA VAR
“Dünyanın tahıl ambarı Ukrayna, Rusya yok. Yüzde 60’ını üretiyor. Pekiyi bu nasıl karşılanacak. Bizim bile bir kısım oradan aldığımız bazı ürünlerde bağımlılığımız var. Memleketimiz mümbit bir memleket. Kar yılı var yılı.”
DELİLER GİBİ ÜRETECEĞİZ
“Elhamdülillah bu sene bereket de var, bolluk da var. Onun için bu seneyi iyi değerlendirelim, ekelim. Sonuna kadar ekelim, merak etmeyin, inşallah burada gerekli destekler veriliyor, inşallah daha fazlası verilecek. Üretmeye devam edin. Bizi kurtaracak kalkındıracak olan üretimdir. Üretimi ilaç gibi üretmeyeceğiz yani. Deliler gibi üreteceğiz ki sürümden kazanalım, maliyeti düşürelim ve dünyadaki rekabetimiz artsın.”
2002’DEN BU YANA YABANCI ÇİFTÇİYE 126 MİLYAR DOLAR
AK Parti’nin iktidara geldiği 2002’den bugüne 126 milyar dolarlık tarımsal ürün ithal edildi. Sözcü’deki habere göre, CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, ithalat verilerini kalem kalem açıkladı, bazıları şöyle:
-6.8 milyon ton arpa ithal ederek 1 milyar 690 milyon dolar
-80 milyon ton buğday ithalatına yaklaşık 21,2 milyar dolar,
-606 bin ton kuru fasulye ithalatına 671 milyon dolar,
-483 bin ton nohut ithalatına 588 milyon dolar,
-425 bin ton yeşil mercimek ithalatına 322 milyon dolar
-178 bin ton çay ithal edip 426 milyon dolar,
-707 bin ton ceviz için, 1,7 milyar dolar,
-297 bin ton badem için 1,3 milyar dolar ödedik.