Dolardaki artış devam edecek mi? Beklentiler neler? Merkez Bankası müdahale eder mi?
Leyla Aydoğan
Dolar bugün iki ayın zirvesinden güne başladı. Döviz kurlarında yaşanan bu dalgalanma kafalarda soru işaretleri yarattı.
Dolar kuru yılbaşından bu yana yatay seyirde işlem görmeye devam ederken bugün 32,80 TL’yi aşarak 33 TL sınırına yaklaştı. 31 Mart seçimlerinden sonra da yatay seyrine devam eden dolar neden yükselmeye başladı?
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, döviz kurlarındaki artışa ilişkin birincil önceliklerinin enflasyonu indirmek olduğunu söylemiş kurun güncel durumuna ilişkin bir müdahaleden söz etmemişti.
Dolardaki dalgalanma neden yaşanıyor?
Dolarda yaşanan artışla birlikte Türkiye’nin çok da yabancısı olmadığı Merkez Bankası’nın müdahale ihtimalini canlandırdı. Ancak ekonomistler dolardaki durumun normal seyrinde olduğunu ifade ediyor.
Uzmanlar Merkez Bankası’nın bu rakamlara müdahale etmeyeceğini düşünüyor. Ekonomist Mert Yılmaz da bu görüşü savunurken dolarda yaşanan dalgalanmanın doğru analiz edilmesi gerektiğini söyledi.
Dolar iki ayın zirvesinde (24 Haziran 2024 Pazartesi dolar fiyatları)
Bir ayda yüzde 2, iki ayda yüzde 2,65 arttı
Yılmaz’a göre dolar yükseliyor algısı yanlış bir algı. İçeride dövize yönelik bir talebin olmadığını bu artışın endişe uyandırmaması gerektiğinin altını çizen Yılmaz, dolardaki bir aylık artışın yüzde 2, iki aylık artışın ise yüzde 2,65 olduğunu vurguladı.
Ekonomist Mert Yılmaz, bu oranlarda yaşanan bir artışın beklenti düzeyinde olduğunu ve kur artışında kontrolden çıkma gibi bir durumun yaşanmadığını ifade etti.
Yabancı sermaye kar etti
Bakan Mehmet Şimşek’in başında olduğu ekonomi yönetiminin Türk Lirası’nın reel olarak değer kazandığını açıklamasının doların 32 TL bandında sabit kalacağı anlamını taşımadığını belirten Yılmaz, seçimden sonra gelen yabancı para girişinden dolayı doların bu oranlarda kaldığını ve yabancı sermayenin pozisyonunu kapattığı için doların yükseldiğini söyledi.
Yabancı sermayenin seçimden bu yana dolardan kar elde ettiğinin altını çizdi.
Yılmaz, Mehmet Şimşek’in başında olan ekonomi yönetiminin bu artıştan rahatsız olmadığı için müdahalede bulunmayacağı öngörüsünde bulundu.
Şu anki durum dolara müdahaleyi gerektirmiyor
Dolar kurundaki bu oranların sanayiciler ve turizmciler tarafından istendiğini açıklayan Yılmaz, “Şu anki durumun istenen dışında bir durum olmadığı için dolara müdahale edilmiyor” diye konuştu.
Yılmaz yıl sonu dolar/TL beklentisinin ise 36-37 bandında olduğunu belirterek, “Eğer bu beklentileri aşarsa bir kontrol gelebilir” ifadelerini kullandı.
Kaynak:Leyla Aydoğan