CHP'li Karasu: Kamu ihaleleri “pazarlık usulü” ile mi dönüyor?

CHP'li Karasu: Kamu ihaleleri “pazarlık usulü” ile mi dönüyor?
CHP Karasu, kamu ihalelerindeki "pazarlık usulü" artışına dikkat çekti. Karasu, “Bunun adı Hazine’nin talan edilmesi, yağmalanması demek. Tüyü bitmemiş yetimin hakkının yenilmesi demek” dedi.TBMM Genel Kurulu'nda Ulaştırma...

CHP Karasu, kamu ihalelerindeki "pazarlık usulü" artışına dikkat çekti. Karasu, “Bunun adı Hazine’nin talan edilmesi, yağmalanması demek. Tüyü bitmemiş yetimin hakkının yenilmesi demek” dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bütçesi üzerine konuşan CHP Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ulaş Karasu, Kamu İhale Kanunu’nda geride kalan 21 yıl içinde yaklaşık 200 değişiklik yapıldığını hatırlattı. Çağdaş demokrasilerde ihalelerin temel dayanağının şeffaflık, rekabet edilebilirlik ilkesi olduğunu belirten Karasu, buna rağmen AKP iktidarları döneminde kanundaki istisna maddesinin yandaşlara kaynak aktarmanın aracı haline geldiğine dikkat çekti.

“Kamu ihaleleri vurgunun diğer adı”

Kamu İhale Kanunu’na göre savaş, salgın hastalık, acil ve özellikli işler için kullanılması gereken “21-b” maddesinde tanımlanan pazarlık usulünün kanunun bir istisnası olduğunu, ancak istisnaların kural haline geldiğini ifade eden Karasu, iktidara şöyle seslendi:

“Vurgun düzeninizin bir başkası da kamu ihaleleri. Kamu İhale Kanunu, delik deşik oldu. Tüm kurallar istisna, istisnalar kural oldu. Kamu İhale Kurumu Kamu Alımları İzleme Raporu’na göre bu yılın ilk altı ayında pazarlık usulüyle 397 milyar liralık alım yapılmış. Bu alımın, yaklaşık 387 milyar liralık bölümü 21/b'ye göre yapılmış. Bu ne demek? 2023 yılında pazarlık usulüyle yapılan ihalelerin toplam tutarının yaklaşık yüzde 97,5’u 21/b'ye göre yapılmış demek. Diyeceksiniz ki ‘Bu yıl deprem oldu’. Aynı raporun, geçen yılın aynı döneminde de 21/b ile yapılan ihale oranı yüzde 92.”

“Eski TCDD Genel Müdürü de ihaleler almış”

Davet usulünün, esasmış gibi uygulamaya başlandığını ve bunun da iktidarın yandaşlarına kaynakların aktarılmasının bir yöntemi olduğunu belirten Karasu, bakanlıktan ihale alan şirketler arasında 2016-2019 döneminde TCDD Genel Müdürü olarak görev yapan, ancak daha sonra ticarete atılan İsa Apaydın’ın şirketinin de olduğunu söyledi. Karasu, “Eski Genel Müdür’ün şirketi, devletten 2 Ocak ve 13 Ocak'ta 500 milyon TL'yi aşan ihaleler aldı” dedi.

“Bütün bunlar tüyü bitmemiş yetim hakkı”

Karasu, “Tüm bunlar ne demek? Hazinenin talan edilmesi, yağmalanması demek. Tüyü bitmemiş yetimin hakkının yenilmesi demek” diyerek, tepkisini dile getirdi.

Öne Çıkanlar