CHP'li Gürer, Kırıkkale’de besicilerle bir araya geldi: "Yem giderlerinde destek şart"
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Kırıkkale'nin Beyobası köyünde besicilik yapan Fatih Keskin'i ziyaret etti.
Ziyaret sırasında besiciler, artan maliyetler ve düşük desteklerle üretim yapmanın giderek zorlaştığını dile getirdi. Gürer, özellikle yem ve mazot fiyatlarındaki yüksek artışa dikkat çekerek, üreticilere devlet desteği sağlanması gerektiğini söyledi.
Yüksek maliyetler, düşük gelir
Besici Fatih Keskin, et fiyatlarının mezbahada 350 TL’ye kesilirken, kasap tezgahlarında 650 TL’ye satıldığını belirterek, "Aradaki 300 TL nerede?" diyerek, üretici ile tüketici arasındaki fahiş fiyat farkına dikkat çekti. Keskin, üreticinin kazanç sağlamakta zorlandığını ve bu durumun sürdürülebilir olmadığını ifade etti.
Üreticilerin dertleri arttı
Gürer, besicilerin karşılaştığı zorlukları dinlerken, "Bir büyükbaş hayvanın yetişmesi için en az 240 gün bakım gerekiyor. Yem, veteriner, ahır giderleri sürekli artıyor. Bu şekilde hayvancılık sürdürülebilir olmaktan çıkıyor" dedi. Besici Keskin ise, "Üretmek istiyoruz ama şartlar ağırlaşıyor, artık hayvan sayısını azaltmaya başladık" diyerek, girdi maliyetlerinin yüksekliğinden dert yandı.
Destekler yetersiz, çiftçiler zor durumda
Fatih Keskin, 1000 TL'lik buzağı desteğinin, sadece 2 torba yem almaya yettiğini belirterek, "Buzağıya bakabilmek için yeterli desteği alamıyoruz" dedi. Ayrıca, veteriner hizmetlerinin yetersizliğinden de şikayet eden Keskin, "Tarım ilçe müdürlükleri yeterli değil, araçları yok, destek yok" diyerek mevcut sistemin üreticinin ihtiyacına yanıt veremediğini ifade etti.
İthalat yerli üreticiyi zorluyor
Gürer, ithalatın yerli üreticiyi olumsuz etkilediğini belirterek, "Uruguay'dan ithal edilen Angus yerine yerli üreticiyi desteklesek, et ihtiyacını biz karşılarız" dedi. Keskin de ithalatı eleştirerek, yerli üreticilerin desteklenmesi gerektiğini vurguladı.
Yem desteği ve girdi maliyetlerinin azaltılması gerekiyor
Gürer, yem ve mazot gibi temel girdi maliyetlerinin çok yüksek olduğunu belirterek, "Yem sübvanse edilmeli, en az %50 yem desteği verilmesi şart" dedi. Besiciler, girdi maliyetlerinin düşürülmesi ve üreticilerin ayakta kalabilmesi için daha fazla destek bekliyor.
Ömer Fethi Gürer, hayvan refahının üretim verimliliğini doğrudan etkilediğini belirterek, bu konuda bilimsel desteklerin artırılması gerektiğini söyledi. Gürer, veterinerlerin ve tarım uzmanlarının daha etkin rol alması gerektiğini vurguladı.
Gürer, hayvancılıkla ilgili yaşanan sorunların çözülmesi için planlama ve yerli üretimin desteklenmesi gerektiğini söyledi. Üreticilerin ayakta kalabilmesi için yem, mazot ve buzağı desteğinin artırılması gerektiğini belirten Gürer, yetkililere çağrı yaptı.
Kaynak:Haber Merkezi