CHP'li Gürer: AKP bayram gelmiş neyime dedirtti
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, "Dini bayramlarımız Ramazan Bayramı şeker, lokum, tatlı ile anılırdı. AKP öncesi Ramazan sonrası erilen bayram Şeker Bayramı olarak da tanımlanır. Ramazan Bayramı, Şeker Bayramı tartışmaları kamuoyuna yansırdı. AKP'nin uyguladığı ekonomik politikalar sonunda artan yoksulluk ile geniş kesimler dini bayramlarda geçmişte yaşanan heyecanla bekleyemez oldu. Bayram için birkaç gün önce başlayan hazırlıklar daraldı. Bayram günü tatlılar yapılır. Misafir yanında kapı kapı gezen çocuklara avuçla şeker almaları dahi engellenmezdi. Tepsi ile ikramda çikolata, şeker yanında lokum olurdu. Bazı aileler mendil ve çorap gibi hediyelerde verirdi. AKP ile bayramda şeker, lokum, tatlı da sınırlandı. İkram tepsisi çeşidi artık kalmadı. Çikolata çok sunumda yok. Şeker dahi en uygun fiyatlarda olan da sınırlı alınıyor. Bayramda misafir gelsin diye bekleyen misafir gelirse sınırlı ikram sunabiliyor. Bir ay boyu sahurda davul çalan Ramazan davulcusu bahşiş toplamaya çıkıyor. Kimi yerde davulcu gelince kapı dahi açılmıyor.
Vatandaşta, emeklide davulcuya bahşiş verecek hal kalmadı. Düşük emekli maaş ve gelir büyüklerin toruna ya harçlık veremez ya da sembolik harçlık verir duruma düşürdü. Şeker Bayramı tatlı Bayramı olmaktan çıktı. Şeker bayramı mı? Ramazan Bayramı mı? Tartışmasını Şekersiz bayramla AKP zihniyeti sonlandırdı. Şekersiz bayram başladı. Üç ay sonra idrak edeceğimiz Kurban Bayramı da gelir gider dengesi bozulduğu için kurban dahi kesemez duruma erildi. Kurban fiyatları koyunda 12-15 bin aralığında olacağı görülüyor. 2 yılda 5 milyon koyun sayısında erime var. İthal koyun dahi gelirse şaşırmamak lazım. Son yıllarda bağış daha uygun olduğu için artmıştı. Bu yıl kurban kesen sayısı azalırsa şaşırmamak lazım. Emekli maaşı ile bir kurban dahi alınamaz hale geldi. AKP iktidarları ile bayramların tadı da kaçtı" şeklinde konuştu
Bayram gelmiş neyime
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer “Bayram gelmiş neyime” diyen emekliler türküde yer alan “evvel böyle değildi” diye eski bayramlara özlemlerini anlatıyorlar. AKP iktidarlarının uyguladığı ekonomik politikalar yoksulluğu artırması bayramı özlemle bekleyen çocuklar içinde değişiklik yarattı. Bayram ile yeni kıyafet, yeni ayakkabı, harçlık, hediye beklentileri dünde kaldı. Bayram heyecanı olağan yaşama dönüşmesi de AKP iktidarları ile oldu. Bayramın dahi ekonominin genel sorunları ile içeriği değişti” dedi.
"Kamu israfı biterse sorunlar aşılır"
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ekonomik kriz yaşam kültürünü değiştirdi. Ağız tadı ile yaşanan bayramlar özleniyor. AKP zihniyeti ağzımızın tadını kaçırdı. Bayramlar hoş sohbetlerin yerini zam ve vergiler, düşük ücretler, yetersiz maaşlar ile zor koşullar konuşulur oldu. Yüzümüzü gülmez kılan iktidarın varlığı yoksulluğu derinleştirdi. Bu süreçten çıkış var. Kamu israfının sona ermesi, kamu varlıklarının ve gelirlerin doğru ve gerçek ihtiyaca göre kullanılması, ithalatçı değil yerli üretim ile katma değerli üretime geçilmesi ve üretim artırıcı politikalar ile ayırmadan, kayırmadan, liyakata dayalı, dengeli, ayakları yere basan politikalar ile sorunlar aşılır” diye konuştu.
Türkü sözleri yaşanır oldu
Gürer, “Cemil Cankat 1913-1976 yılları arasında yaşadı ve yazdığı şiir türkü olarak anlam buldu. Aradan geçen yıllardan sonra aşkına sözler bu kere emekli ve yoksul için yaşanan bir gerçeğe döndü. İşte o türkü sözleri…
Geceler yarim oldu anam anam garibem
Ağlamak karım oldu anam anam garibem
Evvel böyle değildim anam anam garibem
Sebebim zalim oldu anam anam garibem
Bayram gelmiş neyime anam anam garibem
Kan damlar yüreğime anam anam garibem
Yaralarım sızlıyor anam anam garibem
Gülmek benim neyime anam anam garibem