BYD’nin Türkiye yatırımı, Çinli firmaların ilgisini artırdı

BYD’nin Türkiye yatırımı, Çinli firmaların ilgisini artırdı
BYD’nin Türkiye’ye yatırım kararı, farklı sektörlerdeki Çinli firmaların dikkatini çekti. Plastik işleme makineleri üreten 22 Çinli şirketin üst düzey yöneticileri, PAGEV’in düzenlediği kongre için İstanbul’a gelerek yatırım imkanlarını değerlendiriyor.

Çinli otomotiv devi BYD’nin Türkiye’de yatırım yapma kararı, farklı sektörlerden Çinli şirketlerin de Türkiye’ye yönelmesine neden oldu. Son olarak, plastik işleme makinesi üreten 22 Çinli firmanın üst düzey yöneticileri, PAGEV’in düzenlediği 17. Türk Plastik Endüstrisi Kongresi’ne katılmak üzere İstanbul’a geldi. Üç gün boyunca çeşitli temaslarda bulunacak olan firmalar, Türkiye’de yatırım fırsatlarını değerlendiriyor. Bu 22 firmanın toplam cirosu yaklaşık 20 milyar doları buluyor ve olası yatırımlar Türkiye için kayda değer bir ekonomik katkı sağlayabilir. Plastik işleme makinesi üretim tesislerinin yatırım maliyetlerinin 50 ila 100 milyon dolar arasında olduğu göz önünde bulundurulursa, yeni tesislerin kurulması önemli bir doğrudan yabancı yatırım anlamına geliyor.

"BYD buradaysa biz de olmalıyız"

Ekonomim'den Merve Yiğitcan'ın aktardığına göre kongreye katılan Çin Plastik Makine Üreticileri Derneği Başkanı ve BYD’nin önemli tedarikçilerinden Borch Machinery’nin CEO’su Borche Zhu, Türkiye’nin bölgesel konumunun Çinli üreticiler için büyük bir avantaj sunduğunu belirtti. Zhu, BYD’nin Türkiye’de yatırım yapmasının diğer Çinli firmaların da bu pazara ilgisini artırdığını vurgulayarak, “BYD gibi büyük bir firma buraya yatırım yapmayı seçtiyse, bu kararlarının arkasında kapsamlı bir araştırma olduğuna inanıyoruz. Bu yüzden biz de Türkiye’deki pazar ve üretim imkanlarını ciddi şekilde değerlendiriyoruz,” dedi.

Ayrıca, Çinli firmaların ABD ile ticaretlerinde yaşanan regülasyon sorunlarının da Türkiye’yi cazip bir alternatif olarak ön plana çıkardığını ifade eden Zhu, bu ziyaretin temel amacının Türkiye’deki üretim altyapısının uygunluğunu değerlendirmek olduğunu söyledi.

Türk sanayicilerle ortak yatırım imkanları masada

Kongre kapsamında Çinli heyet, Türkiye’de yatırım ve iş birliği fırsatlarını tartışmak için bir dizi görüşme yapacak. Bunlardan biri de Çin-Türkiye Plastik Endüstrisi B2B Konferansı olacak. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ve Çin Başkonsolosluğu yetkililerinin de katılacağı etkinlikte, plastik sektöründe makine ve ekipman üretiminde Türkiye’nin bölgesel bir merkez haline getirilmesi konusu ele alınacak.

PAGEV’den iş birliği çağrısı

PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu, kongreye Çinli firmaların yoğun katılımının Türkiye’nin üretim potansiyelini yansıttığını belirtti. Çinli heyetin Türk sanayicilerle ortak yatırım imkanlarını değerlendireceğini söyleyen Eroğlu, “Türkiye’nin yalnızca bir pazar olarak görülmesini istemiyoruz. Ortak yatırımlarla hem biz hem de Çinli firmalar kazansın. Türkiye’yi küresel bir üretim üssü haline getirmek için bu tür girişimler kritik öneme sahip,” dedi. Eroğlu, iki ülke arasındaki iş birliğinin “ahenk ve harmoni” anlayışıyla ilerlemesi gerektiğini vurguladı.

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar