Büyüğünden küçüğüne bütün işletmeler için son tarih bugün! Aylık cezası 90 bin lira

Büyüğünden küçüğüne bütün işletmeler için son tarih bugün! Aylık cezası 90 bin lira
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İSG-KATİP sistemine kayıt yaptırmayan işletmeleri ağır para cezalarıyla uyarıyor. İş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini bu sistem üzerinden yürütmeyen işverenler, her ay için 88.663 TL ceza ödemek zorunda kalacak.

Gazete Pencere - İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü'nün İSG-KATİP sistemine kayıt zorunluluğu, tüm işletmeler için önem taşıyor. Sisteme kayıt yaptırmayan işyerlerinde, iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri geçersiz sayılacak ve bu durum, işverenlere ağır mali yükümlülükler getirecek.

İSG-KATİP Nedir?

İSG-KATİP (İş Sağlığı ve Güvenliği Kayıt, Takip ve İzleme Programı), işyerlerinin iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini elektronik ortamda takip etmelerini sağlayan bir sistemdir.

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği yasasına göre 1 sigortalı çalışanı dahi olan işyerleri İş Sağlığı ve Güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulundurmak zorundadır. İş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirmeleri bu platform üzerinden yapılır ve onaylanır. Sisteme kayıt olmayan işyerlerinin bu hizmetleri geçersiz sayılır.

Tehlike Sınıfı ve Çalışan Sayısındaki Değişiklikler İşyerinin tehlike sınıfının değişmesi veya çalışan sayısının 50 ve üzerine çıkması durumlarında, işverenlerin 30 gün içinde yeni düzenlemelere uygun şekilde İSG-KATİP üzerinden görevlendirmeleri güncellemeleri gerekmektedir.

Denetimler ve Cezalar İş sağlığı ve güvenliği hizmetlerine ilişkin denetimler, İSG-KATİP sistemi üzerinden online olarak gerçekleştirilecek. Uygunsuzluk tespit edilmesi halinde, işverenler her ay için 88.663 TL para cezasıyla karşı karşıya kalacak. Bu nedenle, işverenlerin İSG-KATİP sistemine kayıt işlemlerini zamanında tamamlamaları büyük önem taşıyor.

Son tarih bugün

İşverenlerin, 31 Ocak 2025 tarihine kadar İSG-KATİP sistemine kayıt işlemlerini tamamlamaları gerekiyor. Bu tarihe kadar herhangi bir iş sağlığı ve güvenliği şirketiyle hizmet sözleşmesi yapmayan veya kendileri gerekli eğitimi alarak sorumluluk üstlenmeyen işverenler, her ay için 88.663 TL ceza ödemek zorunda kalacak.

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar