Buğday fiyatı 7050 Lira
Çiftçilerin merakla beklediği açıklamayı Cumhurbaşkanı Erdoğan Kızılcahamam’daki parti kampının kapanışında yaptı, buğday ve arpa alım fiyatlarını duyurdu. Buna göre TMO sert ekmeklik buğdaya ton başına 6 bin 50 TL alım, 1000 TL prim bedeli olmak üzere 7 bin 50 lira, arpaya ton başına 5 bin 500 TL alım, 500 TL prim bedeli olmak üzere 6 bin TL ödeme yapacak.
Erdoğan’ın açıklaması şöyle:
TMO’nun 2022 hasat döneminde yapacağı buğday ve arpa alım fiyatlarını teşvik fiyatlarını açıklamak istiyorum. TMO sert ekmeklik buğdaya ton başına 6 bin 50 TL alım, 1000 TL prim bedeli olmak üzere 7 bin 50 lira ödeme yapacaktır.
Ofisimizin arpa alım fiyatı ise ton balına 5 bin 500 TL alım, 500 TL prim bedeli olmak üzere 6 bin TL olarak belirlenmiştir.
Çiftçi kayıt ofisimize kayıtlı üreticilerimiz yararlanabilecektir. TMO’nun fiyatları diğer kamu kurumları için de belirleyici olacaktır. Çiftçiler mazot, gübre desteklerini almaya devam edeceklerdir.
Cumhurbaşkanı Türkiye’nin buğdayda dışa bağımlı olduğuna ilişkin tartışmalara değindi, buğday ithalatının nedeninin gıda ihracatı olduğunu söyledi. Türkiye’nin ürettiği buğdayın kendisine yettiğini savunan Cumhurbaşkanı bu yıl ürün miktarında artış olduğunu da söyledi.
FİYAT NEDEN DOĞRUDAN 7 BİN 50 LİRA DEĞİL
İYİ Parti Tarım ve Kırsal Kalkınma’dan Sorumlu Başkan Yardımcısı Ergin Kahveci buğday ve arpa alım fiyatlarına ilişkin açıklamanın bir algı yönetimi olduğunu söyledi. Kahveci sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, “Buğday fiyatı + prim 6050+1000 TL. Yine arka kapı yöntemi. Prim üzerinden bir yönetim/algı tarzı. Primi kim ve ne zaman ödeyecek? Hazineden çıkınca enflasyonu mu düşürüyor prim? TMO ürünün tamamını mı alacak? İmkansız. Ya hiç ürün al/a/mazsa prim ne işe yarayacak? Madem ürünün piyasa değeri 7.050 TL neden fiyat doğrudan bu değil? Bu fiyattan ürün almak değil derdiniz. Besbelli” ifadelerini kullandı, hükümetin üreticilerin tümüne prim ödemeyeceğini veya ödeyemeyeceğini vurguladı.
DEVLET FİYATI AÇIKLAYIP ÇİFTÇİYİ UNUTMAMALI
Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım açıklanan buğday ve arpa fiyatlarının bugün için yeterli kabul edilebileceğini söyledi ama geçen yıl yaşananlara dikkat çekti. Geçen yıl fiyat açıklandığında da yeterli görüldüğünü ancak sonrasında artan girdi fiyatlarına rağmen çiftçilere yeterli desteğin verilmediğini ve bu nedenle çiftçilerin zor durumda kaldığını söyledi. Yıldırım pazardaki duruma, ülkede yaşanan enflasyona göre girdi fiyatlarına verilecek desteğin çiftçinin elini rahatlatacağını vurguladı, fiyat açıklamasının ardından çiftçinin unutulmaması gerektiğini söyledi.
İBB'DEN BUĞDAY ÜRETİCİSİNE DOĞRUDAN ALIM DESTEĞİ
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) bağlı İstanbul Halk Ekmek (İHE), yerli üreticiye destek olmak için İstanbullu çiftçilerden buğday alımı yapacak. Ürününü temmuz ayında fiyat garantisiyle satmak isteyen çiftçiler, 24 Haziran’a kadar İHE’ye başvurabilecek. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu konuya ilişkin yaptığı sosyal medya paylaşımında, “İstanbul’un buğdayı İstanbul’un ekmeği olacak. İstanbullu üreticilerden doğrudan buğday alımı yapacak, Halk Ekmek üreteceğiz” ifadelerini kullandı.