Bir iniyor bir çıkıyor
Önceki gün 11.42 lira ile güne başlayan, 13.50 lira ile yeni tarihi zirvesini gören dolar, dün güne 12.87 liradan başladı. Sabah saatlerinde yine sert yükselerek 13.15 lirayı aştı. Ardından önce 12.38’e geriledi, sonra 12.55’in üzerine çıktı. Öğleden sonra ise 12.06 liraya kadar geriledi. Daha sonra dolar yeniden 12.20’yi aştı. Bu seviyeden yönünü aşağı çevirdi ve 11.60’ın altını gördü. Dolar/TL’de günlük düşüş yüzde 9’u aştı. Ancak bu seviye de kalıcı olmadı ve piyasa kapanışının ardından tekrar 12.35 liranın üzerine çıktı.
Önce Erdoğan, Sonra Bahçeli
Rekora giden yükseliş önceki akşam başlamıştı.
Pazartesi akşamı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamada “Faiz sebeptir, enflasyon neticedir. Ekonomi politikalarının aracı olan faizin seviyesini belirleyecek olan ülkenin ihtiyaçlarıdır. Enflasyonun parasal daralmalarla düşürebileceği kapalı ekonomiler dışında hiçbir karşılığının bulunmadığını gördük. Mandacı iktisatçıların ülkemizi açlığa, yoksulluğa mahkum edecek politikaları reddediyoruz. Bunun yerine sorunlarımızı kendi çözümlerimizle aşacak adımlarını atıyoruz” ifadelerini kullandı.
Bunun yanında önceki gün MHP Lideri Devlet Bahçeli partisinin grup toplantısında “Merkez Bankası’nın bağımsızlığı konusunu tartışmaya açmak hem demokrasi hem milli iradenin gereğidir. IMF ve faiz lobisinin oyunlarıyla daha fazla mesafe alamayız. Özerk ve bağımsız kurumlar milli iradenin üzerinde olamaz” açıklamasında bulundu. İktidar ortağından gelen bu açıklama da kurdaki yükselişi hızlandırdı.
Merkez Bankası Para Politikaları Kurulu geçen hafta politika faizini 100 baz puan indirerek yüzde 15’e çekmiş, aralık ayı için de indirim sinyali vermişti. Geçen haftaki faiz indirimi kararı öncesi dolar 10.50 lira civarında seyrediyordu.
Türkiye’nin kredi risk primi zirvede
Türkiye’nin kredi temerrüt risk primi dolar/TL’deki hızlı yükseliş sonrasında 1 yılın zirvesine tırmanarak 489 baz puana çıktı. CDS en son 2020’nin Kasım ayında ekonomi ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yönetiminde değişiklik yaşanmadan hemen önce bu seviyelerde bulunuyordu.
Geçen yıl Kasım ayında Lütfi Elvan’ın Hazine ve Maliye Bakanlığı’na Naci Ağbal’ın ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanlığı’na atanmasıyla Türkiye’nin risk primi 1,5 ay içerisinde 566 baz puan seviyesinden 306 baz puana kadar gerilemişti.