Bilal Erdoğan ve Mehmet Şimşek’ten EYT eleştirisi: Büyük felaket mi, safsata mı, rakamlar ne diyor?

Bilal Erdoğan, EYT'yi "büyük bir felaket" olarak nitelendirirken, Bakan Şimşek de EYT’nin bütçeye getirdiği yükten şikayet etti. Ancak, Prof. Dr. Aziz Çelik bu iddiaları "safsata" olarak değerlendirerek, SGK verilerinin tam tersini gösterdiğini savundu.

Türkiye’de uzun süre örgütlü bir şekilde hakkını arayan EYT’liler, kazanımlarına rağmen hala tartışmaların merkezinde. Son olarak Bilal Erdoğan’ın “EYT büyük bir felaketti” sözleriyle yeniden gündeme gelen EYT konusu, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in açıklamalarıyla da dikkat çekti. Şimşek, "EYT’nin yıllık maliyeti 724 milyar TL’ye ulaştı" diyerek, bu düzenlemeyi popülist bir karar olarak nitelendirdi.

Prof. Dr. Aziz Çelik: İddialar gerçeği yansıtmıyor

Ancak, emek dünyasının yakından tanıdığı Prof. Dr. Aziz Çelik, Şimşek'in iddialarına katılmadığını belirterek bu ifadelerin yanlış olduğunu savundu. Çelik, "EYT'nin bütçe açığını artırdığı iddiası safsatadır" diyerek, Maliye Bakanlığı ve SGK verilerinin Şimşek’in açıklamalarını çürüttüğünü öne sürdü.

SGK'ya yapılan bütçe transferleri azalıyor

Prof. Dr. Çelik, SGK'ya yapılan bütçe transferlerinin oranının son yıllarda düzenli olarak azaldığını belirtti. 2023 yılında, yani EYT düzenlemesinin uygulandığı dönemde SGK'ya ayrılan bütçenin önceki yıllara kıyasla daha düşük olduğunu, bu verilerin de EYT’nin bütçeye aşırı yük getirdiği iddiasını geçersiz kıldığını ifade etti.

SGK açıkları giderek azalıyor

Çelik, SGK’nın açıklarının yıllar içerisinde azaldığını, hatta 2023 yılında bu açığın hem oransal hem de miktar olarak düştüğünü vurguladı. “EYT’nin bütçeye büyük bir yük getirdiği iddiası doğru değil. SGK’nın açığı minimum düzeye inmiş durumda. Gerçek yük, emekliler üzerinde büyütülüyor” dedi.

EYT’nin Türkiye’nin sosyal güvenlik sistemine büyük bir felaket getirdiği yönündeki iddialar tartışılmaya devam ederken, Çelik’in açıklamaları kamuoyunda farklı bir perspektif sundu. EYT, hükümet ve ekonomi çevreleri tarafından eleştirilirken, emek dünyası düzenlemenin getirdiği ekonomik etkilerin büyütüldüğünü savunuyor.

Bu iddialar safsata...
Emek dünyasının sesi olmasıyla dikkat çeken Prof. Dr. Aziz Çelik'e göre EYT konusundai ktidar kanadından gelen bu iddialar doğru değil. 'Bu netlikte yazıyorum. Mehmet Şimşek'in EYT'nin bütçe açığını artırdığına ilişkin aşağıdaki iddiası safsatadır!' vurgusu yapan Çelik, 'Hazine ve Maliye Bakanlığı ve SGK verileri ortada ya bu veriler hatalı ya da Mehmet Şimşek'in söyledikleri! hatırlatmasında bulundu.
SGK'ya yapılan bütçe transferi her yıl azalıyor...
Aziz Çelik açıklamasında şu bilgilere yer verdi.
SGK’ye yapılan bütçe transferlerinin bütçedeki payı azalıyor. Hazinenin düzenli yasal yükümlülükleri ve diğer ödenekler kapsamında bütçeden SGK’ye yapılan transferlerinin bütçe içindeki payı 2023'te (EYT yılında) iyice geriledi!
Maliye Bakanlığının Merkezi Yönetim Bütçe Giderlerinin Ekonomik Sınıflandırması Tablosu ve SGK verilerine göre bütçeden SGK’ye ayrılan ödeneklerin bütçe içindeki payı 2020'de 20,7 iken 2022 yılında 13,2’ye ve EYT yılı olan 2023’te 12,9’a gerilemiş. Bütçeden sosyal güvenliğe yapılan harcamalarda ciddi düşüş var!
Hani EYT'nin artırdığı yük?
EYT yüzünden bütçenin "açık" verdiği iddiası safsatadır!
Sosyal güvenliğe ayrılan bütçe harcamaları azalmasına rağmen sosyal güvenlik ve EYT hâlâ öcü olarak gösteriliyor.
Anlaşılan sosyal güvenlik harcamalarını iyice azaltmak istiyorlar. EYT bunun bahanesi!
El insaf!
Halep oradaysa arşın burada!

ekran-goruntusu-2024-09-20-134810.png

SGK değil emekli açık veriyor!..
SGK’nin "açık" verdiği ve bu açığın giderek büyüdüğü iddiası bir şehir efsanesidir. Doğru değildir!
SGK’nin düzenli-kurumsal gelirlerinin giderlerini karşılama oranı giderek artıyor. SGK "açıkları" minimum düzeye geriledi!
SGK "açığı" artık devede kulaktır.
SGK’nin "açığının" toplam giderlerine oranı 2020 yılında yüzde 12,5’ti.
SGK "açığı" 2022’de yüzde 3,8’e geriledi.
EYT yılı olan 2023’te yüzde 1,8’e düştü.
EYT yılı olan 2023'te SGK açığı hem oransal hem de miktar olarak düştü!
Hani EYT büyük felaketti?
2024 yılının ilk 6 ayında ise SGK açıkları yüzde 0,5’e geriledi!
SGK değil emekli açık veriyor!
Bu tablo için hükümeti kutlamak lazım! SGK’yi adeta bir şirket gibi yönettiler ve açıklarını minimize ettiler ama emeklilerdeki açığı büyüttüler!
Peki, bu mucize nasıl oldu?
İşin özü: SGK’nin "açıklarını" kapatması emeklilerin açığının büyümesi ile mümkün oldu!

ekran-goruntusu-2024-09-20-134816.png

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar