Bakanlık da bizim İBB de bizim
İstanbul’da Pendik-Sabiha Gökçen metrosu bir kez daha AKP iktidarını İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile karşı karşıya getirdi. AKP lideri Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, açılışta isim vermeden İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu hedef almıştı. AKP lideri, “Bazıları bizim yaptığımız raylı sistemleri sahiplenmeye çalışıyor. Bunların kim olduğunu biliyorsunuz değil mi? Sel oluyor, İstanbul’un belediye başkanı nerede? Bodrum’da. Ama Erdoğan’ın bakanları nerede? Vakaların olduğu yerde” demişti.
İBB BAŞKANI YANIT VERDİ: MALİYETİ İBB KARŞILIYOR
İBB’nin işlettiği metronun açılışına da davet edilmeyen İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, bu sözlerin ardından sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Açılışı yapılan metro hattının maliyeti İBB tarafından karşılanmaktadır. Yani, aslında tüm ülkede olduğu gibi yatırımların tek sahibi kıymetli vatandaşlarımızdır. Pendik Sabiha Gökçen Havalimanı Metrosu İstanbul’umuza hayırlı olsun” demişti.
BAKANLIK YANIT VERDİ: ‘BİZİM BÜTÇE’ DEDİ
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü (AYGM) ise “Metro 4,4 milyar TL’ye mal oldu. Yatırım; bakanlığımız bütçesinden AYGM tarafından gerçekleştirildi. İstanbul’a ve ülkemize hayırlı olsun!” açıklaması yaptı.
BAKAN DA KONUŞTU: İBB’NİN HİÇBİR KATKISI YOK
Metro atışması, Sabiha Gökçen Havalimanı’nın proje bedelinin 4,4 milyar lira olduğunu açıklayan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ile devam etti. Bakan katıldığı TV programında, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin hiçbir katkısı yoktur” dedi. Bakan, İBB Başkanı İmamoğlu’nun tweet’ine de yanıt verirken “Bu tweet’in karşılığı emek hırsızlığıdır. 16 milyar saat insanın emeğinin hırsızlığıdır çünkü çalışma arkadaşlarımızın alın teri vardır. Siz akşam keyif yaparken 16 saniyelik tweet’le arkadaşlarımızın emeğini çalamazsınız” dedi.
ONGUN: LOGO KAPATMAKLA İBB YOK OLMAZ
İBB Basın Danışmanı Murat Ongun da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, önündeki İBB logosu kapatılan metro treninin önünde çekilen fotoğrafı ve trenin İBB amblemli normal halinin görüldüğü fotoğrafı Twitter’dan paylaştı:
“O LOGO 16 MİLYON İSTANBULLUNUN LOGOSU
Bu hattın parasını İBB ödüyor. Hattı İBB’nin Metro İstanbul şirketi işletiyor. Bu metroya İstanbulkart ile biniliyor. Logo kapatmakla İBB yok olmaz.”
İMAMOĞLU: metro için 36 KAT DAHA FAZLA PARA ÖDEYECEĞİZ
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu dün de metronun maliyetiyle ilgili konuya açıklık getirdi. İBB Başkanı “Bakanlığın bu metroya ayırdığı bütçe yaklaşık 4,5 milyar lira. Bu parayı da biz, Büyükşehir Belediyesi olarak ödemeye başlıyoruz an itibarıyla. 2019’da biz yönetimi devraldıktan sonra yapılan yönetmelik değişikliğiyle biz, 36 kat daha fazla bir bedelle geri ödemesini yapıyor olacağız.” dedi.
İmamoğlu şunları söyledi:
“Çok tartışılan, sabahtan beri de benim basından aranmama neden olan bir hususa bir cevap vermek istiyorum. Dün bir paylaşım yaptım. Paylaşımımın sebebi şu: Benim, açılan metroyla ilgili, ‘Bunu da kendi hizmetimiz olarak anlatacağımızı veya söyleyeceğimizi’ ifade eden konuşmalar yapıldı. Birincisi şu; elbette ben de orada olmak isterdim. Oraya davet edilmek isterdim. Çünkü, her yerde söyledim, bu ülkenin seçilmiş cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanımız. Bu ülkenin İstanbul’da seçilmiş belediye başkanı, belediye başkanımız. Gaziosmanpaşa’da seçilmiş belediye başkanı, belediye başkanımız. Bunun karşısında durmak, Anayasa’ya karşı durmak demektir. Hiçbir bireyin böyle bir hakkı olmaz, olamaz. O bakımdan, elbette orada olmayı isterdim. Ancak bu şekilde bir açıklamadan sonra, ister istemez bir beyanda bulunduk. Çünkü biz, oraya davet edilmeliydik. Çünkü o yapılan metroların maliyetleri bizim bütçemizden kesiliyor. İstanbul halkı, yapılan bu metronun parasını geriye ödüyor bakanlığa.
“İBB DE BİZİM, BAKANLIK DA”
Şunun altını çizmek lazım. Bakanlık da bizim, İstanbul Büyükşehir Belediyesi de bizim. Birbirinden farkı yok. Her birisi 86 milyon insanımızın. Ben, bugüne kadar, 3,5 yıl içerisinde iki açılışa davet edildim. İkisine de icabet ettim. Koca İstanbul’da iki açılışa davet edildim. Bunu ben, alınganlık olarak söylemiyorum. Sadece sorumluluklarını hatırlatıyorum. Ama ben, her gittiğim yere herkesi davet etmeye devam ediyorum. Niçin biliyor musunuz? Bu bir lütuf değil. Etmeliyim, etmek zorundayım. Ahlaki olarak da etmeliyim, aynı zamanda centilmenlik olarak da etmeliyim. Dinlemeliyim. Dinlemezsem ben hizmet üretemem. Başkanımız, az önce kendi hizmetlerini ifade etti. Bizim hizmet için de teşekkür etti. Beklediği hizmetlerin de altını çizdi. ‘Metroda gecikiyorsunuz. Bu konuda da sizden hassasiyet bekliyorum’ dedi. Bundan daha güzel bir şey olamaz. Değişim olmak zorundadır. Başka türlüsünü bu gençlerimize anlatamayız.
“BİZİM BÜTÇEMİZDEN GERİYE ÖDENECEK”
Şu anda bakanlığın, bildiğim kadarıyla bu metroya ayırdığı bütçe yaklaşık 4,5 milyar lira. Bu parayı da biz, Büyükşehir Belediyesi olarak ödemeye başlıyoruz an itibariyle. Ve daha öncekine göre aylık kesintisi, 2019 öncesine göre tam 36 kat daha fazla. 2019 yılı içerisinde, biz yönetimi devraldıktan sonra yapılan yönetmelik değişikliğiyle beraber biz, 36 kat daha fazla bir bedelle geri ödemesini yapıyor olacağız. Bunun anlamı ne biliyor musunuz? Yaklaşık 3 yıl içerisinde, harcanan bu para, bizim bütçemizden geriye ödenecek. Dolayısıyla bunu da haksız buluyoruz. Bunun da belediyeler tarafından geri ödenmesinin güç bir maliyet olduğunun altını çiziyoruz. O bakımdan, bu konuda da bir düzenlemeyi, merkezi idareden ve hükümetten diliyor ve istiyoruz. Her ne kadar geç olduysa da 2015’ten bu yana, yaklaşık 7 yılda bitmiş olsa da Sabiha Gökçen’e İstanbul’un Kadıköy-Tavşantepe hattının bağlanmasıyla bir havalimanımıza daha metroyla ulaşabilme fırsatının yakalanmasından ötürü, geçmişten bugüne emeği geçen herkese yürekten teşekkür ediyorum.”