Bakan Şimşek'ten tasarruf açıklaması: Ben de tasarruf yapıyorum

Bakan Şimşek'ten tasarruf açıklaması: Ben de tasarruf yapıyorum
Bakan Şimşek, AKP'lilere yaptığı sunumda kendisinin de tasarruf yaptığını belirterek, "İnsanlara ‘Tasarruf yapın’ derken ben yapmasam olmazdı. Ben de tasarruf yapıyorum." ifadelerini kullandı.

Hürriyet’ten Ebru Karatosun’un haberine göre Şimşek sunumda, enflasyonun yıl sonunda beklenenin bir tık üzerinde geleceğini ifade etti:

"Asgari ücrete enflasyona göre zam yapılacak"

Yüzde 43-44 bandında bekliyoruz. Bunun da nedeni yüksek kiralar. Kiraları yüzde 25’te tutmamız rasyonel değildi ama fırlaması da normal değil. Fakat bir süre sonra düzelecek. Asgari ücrete de enflasyona göre zam yapılması öngörülüyor. Nisanda enflasyon oranını yüzde 27 bekliyoruz. Vatandaş da o zaman hissedecek.

"İsrail ile ihracatın durması enflasyonda etkili oldu"

Rusya-Ukrayna savaşıyla İsrail’le altı milyar dolarlık ihracatımızın durdurulması da enflasyonu etkiledi. 7 Ekim’deki saldırılar başlamamış olsaydı hedefimizi tam tuttururduk.

Enflasyonu kalıcı olarak düşüremediğimizde kalıcı bir sonuç elde edemeyiz. İstihdamı artırdık. Enflasyon ve büyüme arasında bir çelişki yok. Enflasyonla mücadele zaman alıyor, sonuç almak normalde de üç-dört yıl. Mali disiplini yeniden tesis ediyoruz.

"Ben de tasarruf yapıyorum"

İnsanlara ‘Tasarruf yapın’ derken ben yapmasam olmazdı. Ben de tasarruf yapıyorum. Verimsiz harcama alanları tasfiye ediliyor. Toplam 814 milyar TL tasarruf ettik.

"Bakanlığı taşımadık bir yere iki müdürlük sıkıştırdık"

Mesela, bizim Hazine Bakanlığı’nın eski binası depreme dayanıksızdı. Yıkım kararı geldi. Arkadaşlar ‘Efendim burada bin 950 kişi var, yer yok, yeni yer kiralayalım’ dedi. Ben ‘Kesinlikle olmaz, sıkışacaksınız, öyle çalışacaksınız’ dedim. İki genel müdürlük kapattık, bu kişileri de oraya yerleştirdik. Bütün diğer bakanlıklara örnek olmak için biz yer tutmadık.

"Kamudaki kiralık taşıt sayısını azalttık"

Kamudaki kiralık taşıt sayısını yüzde 15 azalttık. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı kamudaki atıl 950 taşıtı satmaya başladı. Kamudaki net personel genişlemesini dondurduk.

"Bütçe çok az şaştı. Bu çok büyük başarı"

Bütçede bir yılda 102 milyar dolarlık rezerv artışı oldu. Bu cumhuriyet tarihindeki tüm süreçlerden daha yüksek. Yüzde 3.5 büyüme bekliyoruz. Bu yıl bütçede çok az şaşma oldu. Bir önceki senelerde yüzde 10 ila 18 arasında şaşma oluyordu. Bu çok büyük başarı.

"Körfez'den 50 milyar dolarlık yatırım"

Çok yüksek yabancı yatırım geliyor. Mesela yenilenebilir enerjide Körfez’den bir grup 50 milyar dolarlık para harcamak istiyor. Bize ‘Yeter ki siz bu sistemi kurun’ dediler. Şimdi altyapı ve mevzuat çalışması yürütüyoruz.

"Herkesin peşine birini takamam"

800 bin esnaf var, hiçbirinden vergi almıyoruz. Asgari ücretten vergi almıyoruz. Mesela bir yerle ilgili ihbar geliyor, adam denetleneceğini öğreniyor. Bakıyoruz, adam orayı altı gün kapalı tutuyor. 5 bin 500 vergi denetmenim var, herkesin peşine birine takamam. Topyekün bir sorumluluk gerekiyor.

"Çay beş, altı lira olmayacak’ diyemeyiz"

Türkiye'de enflasyonun yükselme hızı düşüyor. Ekonomistler eski fiyatların geri gelmeyeceğini, enflasyon düştüğünde daha az yükseleceğini söylüyorlar. Ancak Şimşek, AKP'li yöneticilere verdiği brifingde bunun tam tersini söyledi:

“…‘Çay beş, altı lira olmayacak’ diyemeyiz. Bu çay bir süre sonra altı lira olur. Ama kriz döneminde beş liralık çay 20 gün içerisinde 15 lira oldu. Peçetenin 10 liraysa gelebileceği yer 11 lira olmalı. Yeni süreçte, fiyatların vatandaşın bütçesini rahatsız etmediğini görebileceğiz. Temmuz-ağustos bu işin zirve yaptığı yerdi ama bundan sonra düşüş eğiliminde olacak.”

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar