Aziz Çelik: Yeni vergi paketinin faturası çalışan ve emeklilere kesilecek!
BirGün yazarı Aziz Çelik, bugünkü yazısında yeni vergi paketinin gerçeklerini ele aldı ve asgari ücret ile emekli aylıklarındaki artışlar yerine, bu paketin emek gelirleri üzerindeki vergilerde bir azalma sağlamadığına vurgu yaptı. Çelik, yazısında devasa şirket karları ve servetler için anlamlı yeni vergilerin olmamasına dikkat çekti ve yeni vergi paketinin toplumu daha fazla yük altına sokarak, asıl gündem maddesi olması gereken ücret ve aylık artışlarını arka plana ittiğini belirtti.
Çelik, yeni vergi paketi üzerine yapılan tartışmaların gerçek sorunları göz ardı ettiğini söyledi. Özellikle bahşişlerden bile vergi alınması, yurtdışı çıkış harcının artırılması gibi önlemlerin vatandaşın daha da zor duruma düşeceğini vurguladı. Çelik, dolaylı vergilerin düşürülmesi hedefinin doğru olduğunu ancak bu yapılırken hangi vergi türleri ve kimin vergisi düşürüleceği konusunda belirsizlikler olduğuna dikkat çekti.
"Asıl gündem farklı olmalıydı"
"Temmuz ayında emekli aylıkları ve memur maaşlarında iyileştirme beklenirken hükümet tam tersini yaptı. Yeni vergi paketi gündeme geldi. Böylece haziranın son ve temmuzun ilk haftasının asıl gündemi olan ücret, maaş ve aylık artışları gündemden düşecek ve yapay bir vergi tartışması gündeme oturacak. Paketin içeriğinden bağımsız olarak böyle bir işlevi olacağını söylemek mümkün. Yani hep birlikte cambaza bakacağız! Oysa asıl gündem işçi, memur ve emeklilerin gelir artışları olmalıydı.
104 sayfadan oluşan ve tamamı sızdırılan paketle ilgili henüz resmi bir açıklama veya yasa teklifi yok. Basında yer alan haberlere göre yeni vergi paketi ile 226 milyar TL yeni vergi toplanması hedefleniyormuş. Yeni vergi paketinin dolaylı vergileri (tüketimden) azaltmayı doğrudan vergileri (gelirden alınan) artırmayı hedeflediği iddia ediliyor. Ayrıca sermayeye tanınan bazı muafiyet ve istisnaların da kaldırılacağı söyleniyor. Vergi paketinin bu işlevi görüp görmeyeceğini zamanla göreceğiz. Gerçekten vergi kompozisyonunu değiştirecek mi? Dolaylı vergilerin payı düşecek mi? Gelir ve servetten alınan vergiler ne olacak? Bu soruların açık seçik yanıtları yok. Paketin sermayeye dönük tarafı muğlak..."