Asgari ücret hangi sektörleri vuruyor? Milyonlarca vatandaşın gözü kulağı asgari ücrette

Asgari ücret hangi sektörleri vuruyor? Milyonlarca vatandaşın gözü kulağı asgari ücrette
Asgari ücret zammı milyonları etkilerken, bazı sektörler bu değişimden çok daha derinden etkileniyor. Özellikle konaklama, giyim ve inşaat sektörlerinde çalışanların büyük bölümü asgari ücretle çalışıyor. Peki, en çok hangi sektör etkileniyor?

Milyonlarca çalışanın gözü kulağı asgari ücrete yapılacak zamma çevrildi. Asgari ücrete yapılacak zam, milyonlarca işçiyi ve işvereni etkiliyor. Bazı sektörler ise asgari ücret zammından daha çok etkileniyor. Peki asgari ücret en çok hangi sektörleri etkiliyor? İşte Habertürk'ten Ahmet Kıvanç'ın konuyla ilgili yazısı...

"Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2025 yılında uygulanacak asgari ücreti belirlemek üzere ilk toplantısını yaptı. İlk gün toplantıya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan başkanlık etti. Komisyon sonraki günlerde Çalışma Genel Müdürü Mehmet Baş başkanlığında toplanacak.

Komisyonda işçileri temsil eden üyelere TÜRK – İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, işçileri temsil eden üyelere ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Sekreteri Akansel Koç başkanlık edecek. Komisyon dört toplantının sonunda çalışmalarını tamamlayacak.

Asgari ücrete yapılacak zam yaklaşık 7 milyon işçiyi doğrudan ilgilendiriyor. Ancak asgari ücrete komşu ücretle veya ortalama ücretle çalışan milyonlarca kişi de asgari ücret zammından dolaylı yoldan etkileniyor.

Bazı sektörlerde çalışan işçiler ile işverenler asgari ücrete diğer sektörlerden çok daha fazla duyarlı bulunuyor. Merkez Bankası’nın 2021 yılındaki verilere dayanarak yaptığı araştırmaya göre, konaklama ve yiyecek hizmeti sektöründe çalışanların yüzde 73’ü asgari ücret ve altında ücretle çalışıyorlar. Asgari ücret ve altında ücretle çalışanların oranı inşaatta yüzde 71,4, giyimde yüzde 70,5, deride yüzde 69,7, gıdada yüzde 67,1, toptan ve perakende ticaret sektöründe ise yüzde 64,4’ü buluyor.

Hangi sektörler asgari ücrete duyarlı?

Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) bildirilen prime esas kazançlara göre, söz konusu sektörlerde asgari ücrete duyarlılığın 2024 yılında da devam ettiği görülüyor.

Eylül ayı itibarıyla Türkiye’de 16,9 milyon sigortalı işçi bulunuyor. Her 100 sigortalı işçiden 9’unun istihdam edildiği (1,56 milyon kişi) perakende ticaret sektöründe ortalama ücretler asgari ücretin sadece yüzde 21 üzerinde bulunuyor. Sektörlerdeki ortalama ücretlere yönetici pozisyonundaki kişilerin ücretlerinin de dahil olduğu dikkate alınırsa, bu sektörde işçilerin genellikle asgari ücretle çalıştığı görülüyor.

ekran-goruntusu-2024-12-11-101748.png

Toplam 1,39 milyon işçinin çalıştığı istihdam deposu sektörlerden bina inşaatında çalışanların ortalama ücreti asgari ücretin yüzde 28 üzerinde yer alıyor.

Yiyecek ve içecek hizmeti sektörü en yüksek istihdam bakımından üçüncü sırada yer alıyor. Toplam 877 bin işçinin çalıştığı sektörde ortalama ücretler asgari ücretin yüzde 31 üzerinde bulunuyor.

Merkez Bankası’nın araştırmasında konaklama ve yiyecek sektörleri birlikte gösteriliyor. Konaklama sektöründe ortalama ücretlerin asgari ücretin yüzde 75 üzerinde olduğu görülüyor. Konaklama sektörü de 509 bin işçi ile istihdam deposu sektörler arasında yer alıyor.

ekran-goruntusu-2024-12-11-101753.png

Toplam 591 bin işçinin istihdam edildiği giyim sektöründe ortalama ücretler asgari ücretin yüzde 21, 385 bin işçinin çalıştığı tekstil sektöründeki ücretler ise asgari ücretin yüzde 64 üzerinde seyrediyor.

Ev hizmetlerinde ayda 10 günden fazla çalışanlar ve ev içinde çalışanların ortalama ücretleri asgari ücretin sadece yüzde 4 üzerinde seyretmekle birlikte bu sektörlerde çalışan sayısı sırasıyla 27 ve 31 bin kişiden oluşuyor."

Kaynak:Alıntı

Öne Çıkanlar