Araç muayenesinde yeni dönem. TÜVTÜRK artık bunlara bakmayacak

Araç muayenesinde yeni dönem. TÜVTÜRK artık bunlara bakmayacak
Otomobillerin periyodik muayenelerinde sistem tümüyle değişti. . Araç muayenelerini gerçekleştiren TÜVTÜRK, nelere bakılmayacağını da açıkladı.

81 ildeki araç sahiplerini ilgilendiren yeni düzenlemenin detayları belli oldu. Yeniçağ'ın aktardığı habere göre; Araçların periyodik muayeneleri için yeni dönem açıklandı. TÜVTÜRK, araç muayenelerinde lastiğin türüne bakılmayacağını açıkladı. Araçların periyodik muayenesinde sadece lastik diş derinliği dikkate alınacak. Araç sahiplerini ilgilendiren düzenlemenin 81 ilde geçerli olacağı da bildirildi.


Periyodik muayene için lastik diş derinliğinin en az 1,6 mm olması gerektiği, Yola Elverişlilik Muayenesi'nde ise alt sınırın 2 mm olduğu ifade edildi.Araç muayenesinde lastik diş derinliklerinin dijital kumpaslarla ölçüleceği belirtildi.

TÜVTÜRK, lastik diş derinliği ile ilgili araştırmalara da dikkat çekti. Araştırmalara göre, tehlike sınırı kabul edilen 3 mm diş derinliğinin altına inen lastiklerde su tahliye kapasitesinin yüzde 70 oranında azaldığı, fren mesafesinin yüzde 30 oranında arttığı ve direksiyon hakimiyetinin yeni bir lastiğe göre 6-7 kat düştüğü belirtildi.

TÜVTÜRK, konuyla ilgili yapılan açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"Seyir esnasında bir lastiğin patlaması aracın kontrolünü neredeyse imkansız hale getirir, kaza yapılmasına sebep olur. Araç muayenesinde lastik yüzeylerinde oluşabilecek hasarlar ya da lastiğe batan yabancı maddeler gözle ve elle mutlaka kontrol edilmektedir.

images.jpg

Böylece lastiklerde oluşan ve fark edilemeyen (özellikte lastiklerin aracın iç kısmına bakan yüzeylerinde oluşan ve araç kullanıcısı tarafından görülemeyen) hasarlar muayene sırasında tespit edilmektedir.

Aksi bir durum tespit edildiğinde, aracınızın muayenesi kusurlu olarak sonuçlanır. Araçta aynı aks üzerinde aynı ebatta lastik bulunması gerekir. Muayene esnasında aksi bir durum tespit edildiğinde 'Aynı Aks Üzerinde Farklı Ebatta Lastik Kullanılmış' kusuru belirtilir.

Lastik üreticileri, aynı ebatta fakat farklı desende (farklı firmaların imal ettiği) lastiklerin aynı aks üzerinde kullanılmasının dahi lastik kullanım verimliliğini olumsuz etkilediğini belirtmektedirler."

İlgili Haberler

Kaynak:yenicaggazetesi.com.tr