Tarımda destek tartışması: Türkiye Resmi Gazete'de yayınlanan şifreleri çözmeye çalışıyor

Tarımda destek tartışması: Türkiye Resmi Gazete'de yayınlanan şifreleri çözmeye çalışıyor
Yeni açıklanan tarımda yeni destek modeli soru işaretlerini de beraberinde getirdi. Çiftçiye mazot ve gübre desteği kaldırıldı mı? Dezenformasyonla Mücadele Merkezi konuyla ilgili açıklama yaptı.

Ekonomi gazetesi tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, çiftçilere sağlanan mazot, gübre ve prim desteklerinin artık verilmeyeceğini duyurmasının ardından Dezenformasyonla Mücadele Merkezi'nden açıklama gecikmedi.

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre mazot ve gübre desteği, "Temel Destek" olarak tanımlandı.

DMM'nin yayımladığı metne göre Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı olan çiftçiler, Temel Destek ile mazot maliyetinin yüzde 50’si ve gübre maliyetinin yüzde 25’i karşılanacak.

Ürünlerin havzasında yetiştirilmesi durumunda, 'Temel Destek'e ilave olarak kullanılan mazotun yüzde 50’si, gübrenin de yüzde 25’i planlı üretim desteği olarak verilecek. Böylelikle mazot maliyetinin yüzde 100’ü, gübre maliyetinin ise yüzde 50’si desteklenmiş olacak.

Çiftçilerin talebi doğrultusunda bu destekler ayni değil, nakdi olarak ödenecek.

"Bakanlık bürokratları bile bu konuda net bilgiye sahip değil"

Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım ise yaptığı açıklamalarda desteğin kaldırıldığını ve bakanlık yetkililerinin bile yayımlanan metinden dolayı kafasının karışık olduğunu dile getirdi. Ekber o karışıklığı şöyle ifade etti:

"Desteklerin 3 yıllık açıklanması, çiftçinin önünü görmesi açısından önemli. Ancak yayınlanan kararname oldukça karışık. Kararnamede mazot ve gübre desteği yok. Bakanlık bürokratları bile bu konuda net bilgiye sahip değil. Benim telefonla görüştüğüm üst düzey bir bürokrat gübre ve mazot desteğinin kaldırıldığını söylerken bir başkası temel desteğin aslında mazot ve gübrenin yerine verileceğini söyledi. Madem yerine verilecek neden mazot ve gübre diye belirtilmedi.

Özetle kararnamede mazot ve gübre desteği yer almadı. Mazot ve gübre sözcüğü dahi kararnamede yer almadı. Bakanlığın bilgi notunda ise mazot ve gübre maliyetinin karşılanmasından söz ediliyor. Anlaşılan bu kararname daha çok konuşulur."

'244 liralık katsayı belirlendi'

"Yeni destek sisteminde 2025 yılı için dekar başına 244 liralık katsayı belirlendi" diyen Yıldırım, "Temel destek, planlı üretim ve ürün geliştirme için belirlenen katsayı ile bu destek miktarı artacak" ifadelerini kullandı.

Bakanlıktan açıklama

Tarım ve Orman Bakanlığı da konuya ilişkin yaptığı açıklamada, çıkan haberlerin doğru olmadığı belirtti.

gwjn24zxwaavlig.jpg

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, 2025-2027 yıllarında uygulanacak bitkisel üretim destekleri ve diğer tarımsal teşviklerle ilgili kararın Resmi Gazete'de yayımlandığını belirtti.

yumakli.webp

Kararla birlikte çiftçilerin üretime karar vermeden önce, hangi havzada, hangi ürüne, ne kadar destek alacağını bileceğine değinen Yumaklı, "Böylece çiftçilerimizi planlı üretime yönlendirecek ve plansız üretimin getirdiği bir takım olumsuzlukların da önüne geçmiş olacağız" dedi.

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar