5 TL'lik alışverişte 600 bin TL ceza! İşte yeni düzenlemenin detayları

5 TL'lik alışverişte 600 bin TL ceza! İşte yeni düzenlemenin detayları
Alışverişlerde fiş ve fatura almayı ihmal eden tüketiciler ile belge düzenlemeyen işletmelere yüksek cezalar kapıda. Yeni düzenlemeyle 5 TL'lik bir alışveriş için bile 600 bin TL ceza uygulanabilir.

Mevzuatta yapılan yeni düzenlemeyle, alışverişlerde fiş, fatura gibi belgeleri almayı veya vermeyi ihmal edenlere ciddi cezalar geliyor.

Kanuna göre, nihai sonuçtaki cezalarla karşılaşılabilir. Bir kaçakçılık, fatura veya diğer belgeler alınmazsa, bir belge için 5.000 TL'lik özel usulsüzlük cezası kesilebilecek. Ancak bu durum, belgenin düzenlenmesi gereken beş iş gününden itibaren idareye bağlı raporlara göre ceza uygulanmayacak.

Satıcılar açısından ise, düzenlenmeyen belgeler için minimum 10.000 TL ceza öngörülmüş olup, kesintiler tekrarlandığında cezalar artarak devam edecektir. Özellikle aynı takvim yılı içinde yapılan bir tespit, cezaların katlanmasının nedeni olacak. İlk kesmede 10 bin TL, ikinci kesmede 20 bin TL gibi artan cezalar, devre dışı bırakmadan sonra 100 bin TL'ye kadar çıkabilmektedir. Bu belgeler yerine farklı belgelerse, satıcılar daha yüksek cezalarla karşı karşıya kalacak.

Örnek: Bir market sahibi, 5 TL'lik alışveriş için geçersiz bir belge düzenlerse ve bu durum denetimlerde 6. kez tespit edilirse, kesilecek ceza 600 bin TL olacak.

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar