Eğitim setini alamayan veliye öğretmenden mesaj: 'Almayacaksanız geri göndereceğim'

Eğitim setini alamayan veliye öğretmenden mesaj: 'Almayacaksanız geri göndereceğim'
Çocuğu birinci sınıfa giden Şilan Çiçek, okulun istediği eğitim setini alamadığı için sınıf öğretmeninden ‘Ödevleri birikti alamayacaksanız geri göndereceğim’ mesajı aldı. Çiçek, çocuğunun beslenme ve kırtasiye ihtiyaçlarını karşılayamadığını söyledi.

Tasarruf tedbirleri nedeniyle eğitime getirilen kısıtlamalar tepki çekmeye devam ederken, ekonomik krizin dar gelirli aileler üzerindeki etkileri de giderek daha belirgin hale geldi.

İstanbul Tarlabaşı'nda yaşayan, kızı Hüviyet Bekir İlköğretim Okulu'nda birinci sınıfa giden Şilan Çiçek, okulun istediği 500 lira değerinde olan eğitim setini alamadığı için sınıf öğretmeninden aldığı mesajı paylaşarak, çocuğunun beslenme ve kırtasiye gibi ihtiyaçlarını karşılayamadığını söyledi. Çocuğun da sınıf arkadaşları ile arasındaki ekonomik eşitsizliği derinden hissettiğini belirten Çiçek, yaşadıklarını Gazete Pencere'ye anlattı.

Öğretmenden eğitim seti mesajı: 'Alınmayacaksa geri göndereceğim'

Şilan Çiçek, hayat pahalılığı nedeniyle okulun talep ettiği beslenme ve kırtasiye ürünlerini almakta zorlandığını belirtti. Okulun istediği eğitim setini almayan Çiçek, şunları söyledi:

“Kızım birinci sınıfa gidiyor. Onun okula başlamasının hem sevincini hem de stresini yaşıyorum. Öğretmeni 500 liralık kitap seti istedi. Fakat bunu karşılayabilecek durumda olmadığım için alamadım. Öğretmeni bana bugün, ‘Ödevleri çok birikti, eğer kitabı alamayacaksanız geri yollayacağım’ diye bir mesaj attı.”

whatsapp-image-2024-10-14-at-15-55-46.jpeg
İhtiyaç listesi

'Öğretmenin gönderdiği beslenme listesini alamıyorum'

Şilan Çiçek, yaşadıkları sorunun sadece eğitim seti ile sınırlı olmadığını okuldan sürekli gelen ihtiyaç listeleri yaşadıklarını ifade etti: “Kırtasiye, beslenme gibi noktalarda da sorun yaşıyorum. Öğretmenin gönderdiği beslenme listesini almaya gücüm yetmiyor. Bugün göndermem gereken yemek poğaçayken çocuğumun çantasında salatalık, domates ve ekmek koyabildim, meyve suyu bile alamadım. Elimden bir şey gelmiyor. Kızımın eğitimi benim için çok önemli.”

whatsapp-image-2024-10-14-at-15-56-14.jpeg
Okulun talep ettiği beslenme listesi

Çiçek: Kızım bana 'Arkadaşlarım beslenme getiriyor canım istiyor' diyor

Çiçek, kızının da durumun farkında olduğunu belirterek, "Kızım bana 'Anne öğretmenim kitap dağıttı. Bütün arkadaşlarım aldı ama ben alamadım. Arkadaşlarım beslenme getiriyor benim canım istiyor' dedi. Zoruma gitti. Elimden bir şey de gelmiyor" sözleriyle özetledi.

'Kendi evine peynir alamayan ailelerden pahalı yiyecekler isteniyor'

İstanbul Tarlabaşı’nda yaşayan insan hakları savunucusu ve aktivist Mehmet Yeralan, bölgedeki derin yoksulluğa dikkat çekti. Yeralan, artan hayat pahalılığı nedeniyle çocuklara yapılan yardımların azaldığını, ailelerin okul ihtiyaçlarını karşılamada zorlandığını belirtti. Okulda üniforma olmadan giden çocukların alınmadığını ve bu durumun çocuk işçiliğini artırdığını vurguladı.

Yeralan yaklaşık 12 yıldır Tarlabaşı'nda yaşayan ailelerde dayanışma içinde olduğunu belirterek, "Eskiden 300’den fazla çocuğa mont, ayakkabı, kitap gibi yardımlar yapabiliyorduk. Ancak şu an bunu yapamıyoruz. Okullarda çıkarılan ihtiyaç listeleri aileleri zorluyor. Kendi evine peynir alamayan ailelerden çocukları için fındık, fıstık gibi pahalı yiyecekler isteniyor" dedi.

'Bu durum çocuk işçiliği arttırıyor'

Okul üniforması olmayan çocukların okula alınmama durumuyla karşılaştığını belirten Yeralan, bu koşulların çocuk işçiliğini artırdığına dikkat çekti. "Aileler çocuklarının eğitim masraflarını karşılayabilmesi için onları mendil veya çiçek satmalarını söylüyor" ifadelerini kullanan Yeralan, bu durumun çocuk istismarı vakalarının da önünü açtığını vurguladı.

Güney'den ziyaret

Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney ve beraberindeki ekip haberimizin ardından Çiçek ailesi ile iletişime geçti. Güney, aileyi evinde ziyaret etti.

f757cd8a-81da-4b22-aa71-ebc70be74f44-20241014-201035-0000.jpg

Kaynak:Ezgi Yıldız

Öne Çıkanlar