Türkiye’den NATO’ya PKK-YPG şartı

Türkiye’den NATO’ya  PKK-YPG şartı
Türkiye, NATO’nun doğu Avrupa’da hayata geçirmek istediği yeni savunma projesine onay vermek için bazı koşullar öne sürdü. Alman haber ajansı DPA’nın haberine göre ittifak üyesi Türkiye kendi ulusal çıkarlarına güçlü...

Türkiye, NATO’nun doğu Avrupa’da hayata geçirmek istediği yeni savunma projesine onay vermek için bazı koşullar öne sürdü. Alman haber ajansı DPA’nın haberine göre ittifak üyesi Türkiye kendi ulusal çıkarlarına güçlü bir destek karşılığında planı onaylamak istediği belirtildi. Türkiye’nin öne sürdüğü koşullar arasında Suriye’nin kuzeyindeki Kürt gruplar PYD ve YPG’nin terör örgütü olarak sınıflandırılması olduğu ifade ediliyor.


Türkiye’nin uygulanmasını engellediği “graduated response plans” isimli savunma planı, NATO’nun Rusya’ya karşı aldığı caydırıcılık önlemlerinin temel unsurlarından birini oluşturuyor. Planda, kriz ya da saldırı durumlarında tehdit altında kalan ittifak üyelerinin nasıl destekleneceği ayrıntılı bir şekilde anlatılıyor. Acil bir durum söz konusu olduğunda da NATO’nun “süper hızlı” müdahale birliklerinin harekete geçirilmesi öngörülüyor.

ABD’nin siyahilere yaklaşımı BM gündeminde

Amerika’da polisin siyah Amerikalılara karşı uygulamaları ve son olarak George Floyd’un kameralar önünde polis tarafından gözaltına alınırken öldürülmesi üzerine ırkçılık tartışmaları, Birleşmiş Milletler’e taşınıyor. BM İnsan Hakları Konseyi, Amerika’daki “sistematik ırkçılık, polisin siyahlara ve protestoculara karşı uygulamaları” konularının Çarşamba günü yapılacak toplantıda masaya yatırılacağını açıkladı.
Toplantı çağrısı, Burkina Faso tarafından Afrika ülkeleri adına yapılmıştı. Konseye teslim edilen toplantı talebi mektubunda, “Amerika’da siyah George Floyd’un ölümü tek ve bağımsız bir olay değildir” vurgusu yapıldı. Mektupta ayrıca Floyd’un ölümünün ardından başlayan protestolarda da polisin siyah Amerikalılara karşı tavrının Amerika’da etnik azınlıklar ve Afrika kökenlilerin yaşadığı ayrımcılığın bir örneği olduğu görüşüne yer verildi.


Amerika, merkezi Cenevre’de bulunan ve 47 ülkeden oluşan konseyden 2019 yılının Haziran ayında çekilmişti. Ülkesinin kararını, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile birlikte ortak bir basın toplantısı düzenleyen ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Nikki Haley duyurmuştu.
Nikki Haley, Konsey’i “iki yüzlü ve kendisine hizmet eden bir kuruluş” olmakla suçlamış, konsey’in “İsrail’e karşı kronik bir önyargısı olduğunu” iddia etmişti.

Öne Çıkanlar