Suriye’deki Avrupalılar için Türkiye devrede
Türkiye, başta Avrupa ülkeleri olmak üzere kendi vatandaşlarının Suriye’den güvenli şekilde ayrılmalarını sağlamak isteyen ülkelere sahada iletişim ve lojistik desteği sunmaya başladı.
Geçen ay Lübnan’dan kendi vatandaşlarıyla birlikte, başta Avrupa ülkeleri olmak üzere üçüncü ülke vatandaşlarına çatışma bölgesinden uzaklaşma olanağı sağlayan Türkiye, bugünlerde sessiz sedasız Suriye’deki belirsizlik ortamından ve olası yeni çatışmalardan kaçınmak isteyenlere yardımcı olma hazırlığı da yaptı.
VOA Türkçe’den Yıldız Yazıcıoğlu’nun edindiği bilgilere göre, Suriye’den ayrılma talebinde bulunan üçüncü ülke vatandaşlarına gerekli destek süreci, bu sefer arka planda ve olası rehin alma gibi sahada oluşabilecek olumsuzluklara karşı sessizce yürütülüyor.
Türkiye, son olarak 10 Ekim günü Deniz Kuvvetleri Komutanlığı gemileriyle Lübnan’dan 878 Türk ve 24 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşıyla yanlarındaki yakınlarıyla 966 kişiyi Mersin’e taşıma operasyonuyla üçüncü ülkelere yardım etmişti.
Ardından 16 Ekim tarihi itibariyle Türkiye aracılığıyla Lübnan’dan ayrılarak kendi ülkelerine ulaşmaları sağlanan yabancı sayısının 21 ülkeden olmak üzere toplam 2 bin 120 kişi olduğu aktarılmıştı.
Bu kapsamda, Kanada, ABD, Danimarka, Avustralya, Yeni Zelanda, Japonya, Arjantin, Lübnan, Filistin, Filipinler, Birleşik Krallık, Güney Kore, Endonezya, İrlanda, İspanya, Sırbistan, Rusya, Fransa, Finlandiya, İsveç, Özbekistan’ın vatandaşlarına yardım edildiği bildirilmişti.
VOA Türkçe’nin edindiği bilgilere göre, şimdi de Dışişleri Bakanlığı ile Milli Savunma Bakanlığı’nın koordinasyonunda Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) sahada lojistik desteğiyle üçüncü ülke vatandaşlarına Suriye’den çıkış için destek verilmeye başlandı.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan.
Avrupalı mevkidaşları Hakan Fidan’a telefon açtı
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın, Şam’ın muhalifler tarafından ele geçirilmesinin ardından özellikle Avrupalı mevkidaşlarıyla telefon görüşmeleri kapsamında, yabancılara Türkiye aracılığıyla evlerine dönüş olanağı sağlanması konusunun ele alındığı öğrenildi.
Suriye’deki üçüncü ülke vatandaşlarına herhangi bir güvenlik riski yaratılmaması amacıyla Lübnan’ın aksine bu taleplere ilişkin kamuoyuna açıklama yapılmadığı vurgulandı.
Milli Savunma Bakanlığı kaynakları da Lübnan örneğinde olduğu gibi askeri gemilerle insani yardım operasyonuna nasıl destek verildiyse eğer Suriye’de de yardım operasyonu yürütülmesi gerekiyorsa kendilerince sadece gerekli askeri araç ve personel desteği sağlandığını teyit etmekle yetindi.
Yabancı ülke büyükelçilikleri veya temsilcilikleri aracılığıyla kendi inanç grupları veya dini personeliyle ilgili Suriye’de güvenlik endişesi taşıyan dini kurumlardan da Türkiye’ye insani destek talepleri iletildiği aktarıldı.
İtalya’nın Ankara Büyükelçiliği, Suriye’deki İtalyanlarla ilgili Türkiye’yle irtibat kurulduğunu ve birlikte çalışıldığını doğruladı. Ancak Suriye’deki vatandaşlarını tehlikeye atmamak gerekçesiyle büyükelçilikten hangi kentlerde ve kaç İtalyan için çalışma yürütüldüğü hakkında detaylar paylaşılmadı.
Kaynak:Haber Merkezi