Prensipler tamam, sıra uygulama planında

Prensipler tamam, sıra uygulama planında
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ukrayna tahılının Karadeniz üzerinden taşınmasına ilişkin bir plan üzerinde, genel prensiplerde anlaşmaya varıldığını açıkladı. Akar, “Bunun somut uygulama planına dönüşmesi için gayretlerimizi...

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ukrayna tahılının Karadeniz üzerinden taşınmasına ilişkin bir plan üzerinde, genel prensiplerde anlaşmaya varıldığını açıkladı. Akar, “Bunun somut uygulama planına dönüşmesi için gayretlerimizi sürdürüyoruz” dedi.

Akar başkanlığında, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, kuvvet komutanları, bakan yardımcıları ve birlik komutanlarının katılımıyla video telekonferans toplantı yapıldı. Toplantıda, kuvvet ve ordu komutanlarının yanı sıra yurt içi ve dışındaki birlik komutanlarının devam eden faaliyetlere ve sahadaki son duruma ilişkin bilgiler paylaşıldı. Akar, şunları kaydetti:

BİN 980 KİŞİNİN İLİŞİĞİ KESİLDİ
“PKK/YPG, DEAŞ ve diğerleri ile arazideki mücadelemiz sürerken FETÖ ile mücadelemiz ilk günkü gibi, yani 16 Temmuz 2016’da ne ise aynı ciddiyet, samimiyet, dikkat ve hassasiyetle devam ediyor. Bunun dışında bir şey asla düşünülemez. Son bir yıl içinde FETÖ ile bağlantısından dolayı bin 980 kişinin ilişiği kesildi. FETÖ’den temizlendikçe gücümüzün arttığını görüyoruz. Bunun da en somut örneği Mehmetçiğin yaptığı başarılı operasyonlar ve kara, deniz ve havada gerçekleştirdiği tatbikatlardır.”

TAHIL KORİDORU
Bakan Akar, “Tahıl ve gıda maddelerinin taşınması için bir plan üzerinde, genel prensipler üzerinde anlaşmaya varıldı. Türkiye, Rusya ve Ukrayna savunma bakanlıkları askeri heyetleri ile Birleşmiş Milletler heyeti arasındaki toplantı, muhtemelen bu hafta içinde yapılabilir. Bu kapsamda İstanbul’da bir harekat merkezinin kurulması, liman çıkış ve varış noktalarında müşterek kontrollerin yapılması ve intikal rotalarında seyir emniyetinin sağlanması gibi temel teknik hususlar söz konusu” dedi.

BU DİPLOMATİK BİR OYUN DEĞİL
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Türkiye’nin öncülük ettiği müzakereler hakkında, “Umarım bu hafta Odesa’daki ve diğer yerlerdeki Ukrayna hububat gemilerinin blokajını kaldırmak için bir anlaşmaya varmak mümkün olur. On binlerce insanın hayatı bu anlaşmaya bağlı olduğu için bu diplomatik bir oyun değil” açıklamasını yaptı.

Borell, AB dışişleri bakanlarının Rus altınına yönelik bir ithalat yasağını ve Rusya’ya yönelik mevcut yaptırımlarda yapılacak diğer değişiklikleri tartışacaklarını açıkladı.

AB, ülkenin 24 Şubat’ta Ukrayna’ya karşı savaşının başlamasından bu yana Rusya’ya karşı altı yaptırım paketini yürürlüğe koydu. Yaptırım paketleri, Rusya’dan petrol ve kömür ithalatı ile lüks malların ihracatını yasaklamayı ve ayrıca Rus ve Belarus bankalarının SWIFT sistemini kullanmasını engellemeyi hedefliyor.

Öne Çıkanlar