İsrail’deki Türkiyeliler Birliği Başkanı Gazete Pencere’ye konuştu: On binler ülkeyi terk etti, eğitim ve ticaret aksadı

İsrail’deki Türkiyeliler Birliği Başkanı Gazete Pencere’ye konuştu: On binler ülkeyi terk etti, eğitim ve ticaret aksadı
İran’ın İsrail’e yönelik füze saldırısının ardından İsrail’deki Türkiyeliler Birliği Başkanı Ovi Gülerşen, Gazete Pencere’ye konuştu. On bilerce kişinin ülkeyi terk ettiğini söyleyen Gülerşen, “Eğitim ve ticaret de aksamlar yaşanıyor” dedi.

Caner Taşpınar

İran, 1 Ekim'de İsrail'e onlarca füzeyle saldırdı. İsrail ordusu, 200'e yakın füzenin çoğunun etkisiz hale getirildiğini açıkladı. İran İslam Devrim Muhafızları Ordusu, saldırıda kullanılan füzelerden yüzde 90'ının hedeflerine isabet ettiğini duyurdu. İsrail ise bir takım hava üslerinin vurulduğunu ancak "silahların, askerlerin ya da uçakların" hasar almadığını ve hava kuvvetleri operasyonlarının sekteye uğramadığını açıkladı. İranlı askeri yetkililer ayrıca saldırıda ilk kez hipersonik füzelerin kullanıldığını da açıkladı.

İran’ın İsrail’e yönelik füze saldırısının ardından İsrail’deki Türkiyeliler Birliği Başkanı Ovi Gülerşen, Gazete Pencere’ye konuştu. On binlerce kişinin ülkeyi terk ettiğini söyleyen Gülerşen, “Eğitim ve ticaret de aksamlar yaşanıyor” dedi.

gulersen.png

İsrail’deki Türkiyeliler Birliği Başkanı Ovi Gülerşen.

İsrail’deki Türkiyeliler Birliği Başkanı Ovi Gülerşen, “Sizlerin de takip ettiğiniz gibi İsrail toprakları İran tarafından 181 adet balistik füze saldırısına uğradı” dedi.

‘Saldırıdan bir saat önce uyarı yapıldı’

“Füze saldırısı sürecinde sığınakta mıydınız? Neler yaşadınız?” sorusuna Ovi Gülerşen şöyle yanıt verdi:

“İran tarafından yapılan füze saldırısı bir saat öncesinde İsrail sivil savunma kurumu televizyon ve radyolardan füze saldırısının yapılacağı ve bu yüzden sığınaklara yakın olunması ve sirenler sonrasında yeni uyarı gelmedikçe dışarı çıkılmaması yönünde uyarılarda bulundu. Sirenlerin başlaması ile aile bireyleri ve evde olan akrabalarımla 10 kişi korunaklı odaya geçtik. Demir kubbenin yakaladığı füzelerden çıkan patlama sesleri içinde 30 dakika süreci geçirdik. Odada daha evvel hazır tuttuğumuz güç kaynağı, el feneri, radyo, su ve kısa süreli tok tutacak yiyecekler mevcuttu. Evinde sığınak olmayan kişiler merdiven boşlukları, aynı katta genel sığınak odası, bina altlarındaki sığınak odası veya şehirlerde açılan genel sığınaklara geçtiler.”

damsh3azk0ac0pbrt746pq.webp

İran'ın İsrail'e yönelik füze saldırısı.

Ovi Gülerşen “İsrail’deki Türkiyelilerle ilgili bilgi alabildiniz mi, ölü ya da yaralı var mı?” sorusuna ise şu yanıtı verdi:

“İlk atak ve normale geçiş sonrasında haberleşme kanallarımızdan Türkiyeli toplum üyeleri ile temas kurup durum tespiti yaptık. Can ve mal kaybının olmadığı bilgisini aldık. Füze saldırısında füze parçası düşmesi sonucu bir Filistinli şahsın öldüğü bilgisi haberlerde geçti. Fakat füze atağı 20 dakika öncesi Yafo bölgesinde gerçekleşen terör saldırısı sonrasında 7 kişi maalesef hayatını kaybetti.”

‘Evlerini terk etmiş on binlerce kişi var’

İsrail’deki Türkiyeliler Birliği Başkanı Ovi Gülerşen İsrail’deki günlük yaşama ilişkin de bilgiler verdi. Özellikle eğitim ve ticarette aksamlar yaşandığını belirten Gülerşen şunları anlattı:
“İsrail’de merkez bölgelerde hayat normal akışında fakat kuzey, güney bölgeleri sürekli ateş altında ayrıca evlerini terk etmiş on binlerce kişi var. Dolayısıyla ticaret ve okullarda aksamalar var, devlet eğitimi zoom üzerinden çoğu yerde gerçekleştiriyor. Neredeyse herkeste mobil aplikasyonlar mevcut anlık haber ve uyarıları takip ediyoruz.”

Ovi Gülerşen “İsrail’de halk genel olarak savaş politikasını destekliyor mu?” sorusunu ise şöyle yanıtladı:

“İsrail halkı ve hükümeti savaş istemiyor. Sorunun başlıca sebebi rehinelerin, yerleşim yerlerindeki halkın evlerine dönememesi. Bu duruma gelmemizin asıl nedeninin terör örgütlerinin pogrom eylemidir. İsrail halkı ve hükümeti kalıcı güvenliği garanti edene kadar bedel ödemeye hazır anlayışında. Temennimiz gerekli ortamın bir an önce sağlanması bölgemize, dünyaya barış ve sevginin hakim olması.”

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar