İsrail İran'a saldırdı: Sınırlı hasar meydana geldi, İran orantılı cevap vereceğiz dedi

İsrail İran'a saldırdı: Sınırlı hasar meydana geldi, İran orantılı cevap vereceğiz dedi
İran’ın İsrail’e yönelik balistik füze saldırısının ardından İsrail’in İran’a nasıl yanıt vereceği tartışılıyordu. Gece saatlerinde İsrail İran’da saldırı düzenledi ancak beklenen derecede gerçekleşmedi. Saldırılar sınırlı hasara neden oldu

Gazete Pencere - AA'nın aktardığına göre, İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, "İsrail'in İran'a karşılık olarak düzenlediği saldırıların sona erdiğini teyit edebiliriz" ifadesine yer verildi. İran'daki "askeri hedeflerin vurulduğu" belirtilen açıklamada, ordunun görevini tamamladığı kaydedildi.

Açıklamada, "Eğer İran’daki rejim tansiyonu yeniden yükseltmeye karar verirse buna karşılık vermek zorunda kalacağız" ifadesi kullanıldı.

İsrail Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada da İran'a yönelik saldırının sona erdiği belirtilerek, "Uçaklarımız güvenli bir şekilde eve döndü" denildi.

Güvenlik toplantısı yapıldı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İran'a düzenlenen hava saldırılarının ardından güvenlik yetkilileriyle bir araya geldi.

İsrail Başbakanlık Ofisinden yapılan açıklamaya göre Netanyahu, Kirya'daki Hava Kuvvetleri operasyon merkezinde, Savunma Bakanı, Genelkurmay Başkanı, İsrail dış istihbarat teşkilatı Mossad Başkanı ve İsrail iç istihbarat teşkilatı Şin-Bet'in Başkanı ile bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantının detayına ilişkin bilgi paylaşılmadı.

Nükleer tesisler hedef alınamdı

İsrail’in kamu yayıncısı KAN, İsrail’in İran’a saldırılarının üç dalga halinde gerçekleştiğini aktarırken, İran’dan yapılan açıklamada, İran’ın hava savunma sisteminin Tahran, Kuzistan ve İlam kentlerinde askeri hedeflere yönelik saldırılara başarılı şekilde karşı koyduğu ve bazı noktalarda ‘sınırlı hasar’ oluştuğu ifade edildi. Reuters haber ajansının aktardığına göre, İsrail’in hedef aldığı noktalar arasında enerji altyapısı ya da İran’ın nükleer tesisleri yer almıyordu.

Joe Biden yönetiminden üst düzey bir yetkili de İsrail’in ‘hedefe yönelik ve orantılı saldırılarının’ iki ülke arasındaki doğrudan saldırıların sonu olması gerektiğini savundu. Yetkili, ABD’nin İran’ın yeniden karşılık vermeyi seçmesi halinde İsrail’i bir kez daha savunmaya hazır olduğunu söyledi. İran’ın yarı resmi Tesnim haber ajansına göre, İsrail’in saldırı düzenlediği İran Devrim Muhafızları Ordusu üsleri saldırılarda zarar görmedi.

‘Orantılı karşılık vereceğiz’

İran'ın, İsrail'in saldırılarına cevap vermeye hazırlıklı olduğu ve "orantılı karşılık" verileceği bildirildi.

İran'ın yarı resmi haber ajansı Tesnim'in haberine göre, ismi açıklanmayan bir kaynak Tahran'ın, İsrail'in gece saatlerinde gerçekleştirdiği hava saldırısına karşılık vereceğini ifade etti. Kaynak, "Önceden belirttiğimiz gibi İran, İsrail'in saldırılarına cevap vermeye hazırlıklıdır. İran, herhangi bir saldırıya karşılık verme hakkını saklı tutar. İsrail'in herhangi bir eylemine uygun karşılık alacağına şüphe yoktur." ifadelerini kullandı.

Sınırlı hasar

İsmi açıklanmayan bir başka yetkili ise, "İsrail ordusunun ülkede 20 noktayı hedef aldığı iddiası doğru değil. Siyonistlerin eylemi, ülke sınırları dışından gerçekleşti ve sınırlı hasara neden oldu" dedi.

Tahran'da Devrim Muhafızları Ordusuna ait hiçbir askeri tesisin hedef alınmadığını söyleyen İranlı yetkili, "100 İsrail askeri uçağının bu saldırıya karıştığı yönündeki haberler de tamamen yanlış. İsrail, zayıf saldırısını büyütmeye çalışıyor." ifadelerini kullandı.

Arabistan kınadı

İsrail’in İran’a saldırıları sonrası Suudi Arabistan’dan da kınama açıklaması geldi. Saldırıyı ‘egemenlik ve uluslararası hukukun ihlali’ olarak kınayan Suudi Arabistan, tüm taraflara azami itidal çağrısında bulunarak uluslararası toplumu bölgedeki gerilimi azaltmak ve çatışmaları bitirmek için eyleme geçmeye çağırdı.

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar