IMF: Rusya ekonomisi 1994'ten beri en düşük seviyesinde

IMF: Rusya ekonomisi 1994'ten beri en düşük seviyesinde
Rusya ekonomisi Sovyetler Birliği'nin sona erdiği 1994 yılından bu yana en düşük ekonomiye sahip. IMF bu durumu savaş döneminde yapılan yaptırımlara dayandırıyor.

Uluslararası Para Fonu (IMF)'nun son verilerine göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in beşinci başkanlık döneminde Rusya ekonomisinin küresel gayrisafi yurtiçi hasıladaki payının azalarak Sovyetler Birliği'nin sona ermesinden bu yana en düşük seviyeye inmesi bekleniyor. Rusya ekonomisi, Batı liderliğinde uygulanan yaptırımlar karşısında direnç gösterdi. Yaptırımlar, Putin'in Şubat 2022'de Ukrayna'da geniş çaplı bir işgal başlatmasının ardından Moskova'yı küresel finans sisteminden izole etmek ve savaş için sağladığı finansmanı kesmek amacıyla uygulanmıştı.

Nisan ayında IMF, Rusya'nın ekonomik büyüme tahminini 2024 yılında yüzde 3,2'ye yükselterek Ekim 2023'te öngördüğü yüzde 1,1'lik büyümenin neredeyse üç katına çıkardı. ABD ve diğer birçok Batılı ülkenin GSYH büyüme tahmininden daha yüksek olan bu rakam yaptırımların etkinliği konusunda soru işaretlerine yol açtı. Ancak IMF'nin diğer verileri, Rusya ekonomisinin büyümesinin diğer ülkeler kadar hızlı olmayabileceğini gösteriyor.

Yeni IMF rakamları Rusya'nın küresel GSYH'deki payının bugün ile 2029 arasında küçüleceğini öngörüyor. Ülkenin GSYİH payının 2023'teki yüzde 2,947'den 2024'te biraz artarak yüzde 2,948'e yükselmesi bekleniyor. Ancak o tarihten sonraki 10 yıla kadar Rusya'nın küresel ekonomideki payı kademeli olarak azalacak.

Sovyetlerden devraldıkları ekonominin gerisine düştüler

Tahmin edilen rakam, Rusya'nın Başkan Boris Yeltsin döneminde borçlarını ödeyemeyerek mali krize yol açtığı 1998 yılında kaydedilen yüzde 2.83'lük orandan daha düşük. Rus devlet istatistik kurumu Rosstat'a göre, ülke ekonomisi çalkantılarla karşı karşıya kaldı ancak 2023 yılında GSYH'nin yüzde 3,6 oranında büyümesiyle beklenenden daha güçlü bir toparlanma gösterdi.