Hamas, Blinken'in İsrail'e destek vermesi nedeniyle yargılanmasını istedi

Hamas, Blinken'in İsrail'e destek vermesi nedeniyle yargılanmasını istedi
Hamas, uluslararası yargı kurumlarına, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ı "İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki suçlarına ortak olma" suçuyla yargılanması çağrısında bulundu

Hamas, ProPublica adlı bağımsız araştırmacı gazetecilik organizasyonun yayımladığı; ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) ve ABD Dışişleri Bakanlığı Nüfus, Mülteciler ve Göç Bürosu'nun "İsrail'in Gazze'ye insani yardımları kasıtlı olarak engellediği" yönündeki raporlarına rağmen Dışişleri Bakanı Blinken'ın Kongre'ye aksi yönde rapor sunduğu ve İsrail'in askeri yardım almaya devam etmesini sağladığını aktaran haberin ardından yazılı açıklama yaptı.

Hamas'ın açıklamasında, "Blinken'in suç teşkil eden bu davranışı karşısında ABD Kongresi ve ABD yargı organlarındaki şerefli kişilerin Dışişleri Bakanı'nın yaptıklarını soruşturması gerektiği" vurgulandı. Blinken'ın izlediği bu yolun ister ABD silahlarıyla doğrudan öldürme yoluyla olsun, ister İsrail'in uyguladığı ve hala uygulamakta olduğu aç ve yoksun bırakma politikalarına suç ortaklığıyla olsun binlerce Filistinlinin ölümüne neden olduğu kaydedildi.

Uluslararası Ceza Mahkemesi başta olmak üzere uluslararası yargı kurumlarına, bu raporları ve haberleri ciddiye almaları; Gazze Şeridi'ndeki Filistin halkının kasten aç bırakılmasına ve soykırım eylemlerine iştirak eden Blinken'e karşı yasaların gerektirdiği prosedürleri başlatmaları çağrısı yapıldı.

Yardımı kesmediler

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu dolayısıyla Gazze'deki insani kriz yeniden dünya gündeminde tartışılırken, ProPublica adlı bağımsız araştırmacı gazetecilik organizasyonu, ABD'nin İsrail'e askeri yardımlarını nasıl devam ettirdiğine ilişkin önemli bir haber yayımladı. ProPublica'nın özel haberine göre, USAID ile ABD Dışişleri Bakanlığı Nüfus, Mülteciler ve Göç Bürosu, nisan ayında dışişleri bakanlığına sundukları iki ayrı raporda, "İsrail'in açık şekilde Gazze'ye insani yardımları kasıtlı olarak engellediği" ve dolayısıyla ilgili ABD yasalarını çiğnediği sonucuna ulaştı.

Buna göre ABD Dışişleri Bakanlığı'nın, ABD Dış Yardımlar Yasası'nın "620 I" bölümüne uygun şekilde kasıtlı olarak insani yardımları engelleyen İsrail'e ABD askeri yardımlarını durdurması gerekiyordu.

Ancak ABD Dışişleri Bakanı Blinken, söz konusu raporlardan kısa süre sonra 10 Mayıs'ta Kongreye sunduğu resmi bildirimde, "İsrail hükümetinin, ABD'nin insani yardımlarının ulaştırılmasını veya teslimini engellediği veya sınırlandırdığı değerlendirmesini yapmıyoruz." ifadesini kullandı ve ABD'nin İsrail'e askeri yardımları devam etti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

Öne Çıkanlar