Fransa seçimlerinde ilk sonuçlar geldi: Aşırı sağ zafere yürüyor

Fransa seçimlerinde ilk sonuçlar geldi: Aşırı sağ zafere yürüyor
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, aşırı sağın Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde yükselmesi üzerine ilan ettiği erken genel seçimlerin ilk turdan aşırı sağ partisinde oy patlaması yaşandı. Macron ise ikinci tur için birleşme çağrısı yaptı.

Fransa'da Marine Le Pen'in aşırı sağcı, göçmen ve İslam karşıtı partisi Ulusal Birlik'in (RN) oy patlaması yapması beklenen seçimlerin ilk turdaki sonuçları açıklandı.

IFOP, Ipsos, OpinionWay ve Elabe anket şirketlerinin ilk tahminlerine göre, aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN), yüzde 34 oranıyla önde gidiyor.

Solcu partilerin ittifakı olan Yeni Halk Cephesi (NFP), yüzde 29 oranıyla ikinci sırada yer aldı.

Macron liderliğindeki 'merkez sağ' ittifak, yüzde 20.5-23 oranıyla üçüncü.

Macron'dan jet çağrı

Aşırı sağın önde gittiği ilk sonuçların açıklanması ile eş zamanlı olarak, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'dan ikinci tur için çağrı geldi. Macron, ikinci turda "Cumhuriyetçi ve demokratik güçler etrafında birleşme" çağrısı yaptı.

Son 40 yılın katılım rekoru

IFOP anketine göre, seçimlerde katılım oranı yüzde 70'e yakın. Bu, ülkede son 40 yılın en yüksek katılım oranı olarak tarihe geçti.

İkinci tur 7 Temmuz'da

Avrupa Birliği'nin (AB) en büyük ikinci ekonomisi Fransa'da, seçimlerin ikinci turu 7 Temmuz'da (gelecek pazar) düzenlenecek.

Ülkede 2. Dünya Savaşı'ndan sonra ilk aşırı sağcı hükümetin iş başına gelmesi yüksek ihtimal olarak görülürken, Macron, sonuç ne yönde olursa olsun cumhurbaşkanlığından istifa etmeyeceğini açıklamıştı.

Halk ayaklandı

Paris başta olmak üzere Fransa genelinde halk, seçimden zaferle ayrılan aşırı sağa karşı sokaklara indi.

Kaynak:Haber Merkezi