Eski Büyükelçi: Alaylı diplomatlarla bu kadar olur

Eski Büyükelçi: Alaylı diplomatlarla bu kadar olur
Türkiye’nin eski Washington Büyükelçisi Namık Tan, 13 Mayıs’ta Twitter hesabından, “Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya üyelik başvurularına olumsuz yaklaştığımıza dair ifadelerin, aslında Biden’a yönelik, ‘Beni muhatap...

Türkiye’nin eski Washington Büyükelçisi Namık Tan, 13 Mayıs’ta Twitter hesabından, “Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya üyelik başvurularına olumsuz yaklaştığımıza dair ifadelerin, aslında Biden’a yönelik, ‘Beni muhatap al, en azından bir telefon et’ mesajı olduğunu düşünüyorum” görüşünü paylaştı.

Tan, Yetkin Report’taki yazısında ise Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, Finlandiya ve İsveç açıklamaları ile çözülmekte olduğunu gördüğü tabanını toparlamaya çalıştığını savundu.

NATO içindeki meselelerin, muhalefetle kavga eder gibi çözülemeyeceğini belirten Tan, yazısını “Maalesef, alaylı diplomatlarla ancak bu kadar oluyor. Umarım, bu yanlışlar yüzünden siyasi ve ekonomik ilişkilerimiz bakımından ileride daha ağır bedeller ödemek zorunda kalmayız” ifadesiyle tamamladı. Tan yazısında özetle şu görüşleri ifade etti:

İTTİFAK ANLAYIŞIYLA BAĞDAŞMAZ
“Başta ABD olmak üzere PKK’ya destek veren daha başka NATO ülkeleri olduğu herkesin malûmudur. Bunlara ilişkin tepkimizi usulü dairesinde gösterirken, Ukrayna krizinin bütün şiddeti ile devam etmekte olduğu ve NATO içindeki dayanışmanın hayati önem taşıdığı bir dönemde böyle bir tutum benimsemenin ittifak anlayışıyla bağdaştığını söylemek zordur. NATO içindeki meseleleri, iç siyasette muhalefet ile kavga edercesine çözmek de mümkün değildir.

Altında bizim de imzamız bulunan son yıllardaki NATO zirve toplantılarının sonuç bildirilerinde hasım ülke olarak belirlenmiş olan Rusya’nın, PKK’ya destek olmak bir yana, ülkesinin başkentinde YPG’nin resmi temsilciliğinin faaliyetine izin veriyor oluşunu görmezden gelirken, dost iki ülkenin adaylığını aleni pazarlık konusu yapmanın pek isabetli olmadığı herhalde kabul edilecektir.

ÇÖZÜLMEKTE OLAN TABANINI TOPARLAMA ÇALIŞMASI
Bu hususlar göz önüne alındığında, Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğine adaylıkları ile ilgili açıklamanın, duygusallıktan uzak, akılcılığı, tutarlılığı ve gerçekçiliği esas alan bir değerlendirme sonucu yapıldığını hiç sanmıyorum. İktidarın, çözülmekte olduğunu gördüğü tabanını toparlamak ve ekonomik sıkıntıları örtülemek amacıyla, iç siyasetin dikte ettiği fırsatçılığın da cazibesine kapılarak, böyle bir adım attığını düşünüyorum.

Öne Çıkanlar