Çekirge istilası büyüyor
İran’da çekirge istilasının görüldüğü eyalet sayısı 7’ye yükseldi. BM uyardı: Önlem alınmazsa ikinci dalga istila 20 kat büyür, koronavirüs salgınına denk geldiği için 130 milyon insan açlık eşiğine gelir.
İran’da Güney Horasan’ın ardından 6 eyalette daha çekirge istilası görüldü. Asriran haber sitesine göre çekirge sürüsünün Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Umman, Kuveyt ve Katar’dan geldiğini belirten İran Bitki Koruma Kurumu Sözcüsü Seyyid Rıza Mir “Mücadele, 150 hektarlık alanın ilaçlandığı Güney Horasan’da başlamıştı. Sistan-Beluçistan, Hürmüzgan, Buşehr, Fars, Huzistan ve Kirman eyaletlerinde de toplam 133 bin 210 hektarlık alanda ilaçlama yapıldı” dedi.
TÜRKİYE İÇİN TEHDİT
Afrika şimdi çok daha büyük bir tehditle karşı karşıya. Birleşmiş Milletler, ilk sürünün yavrularından oluşan ve 1.9 trilyon çekirge barındırarak Haziran’da ilkinden 20 kat daha büyük olan yeni bir sürünün 2 milyon metrekarelik tarım arazilerini yok edeceği uyarısında bulundu. BM kayıtlara geçecek en büyük çekirge sürüsünün istilaya başlamasından endişe ediyor. Dünya Gıda Programı’na göre Doğu Afrika’da yıl sonuna doğru 130 milyon insan açlığın eşiğine gelebilir ve açlık koronavirüsten daha büyük çapta bir felakete neden olabilir. Uzmanlar New York, Manhattan büyüklüğünde bir çekirge sürüsünün 8 Doğu Afrika ülkesinde tarlaları ve mahsulleri yok ettiğini bildiriyor. Afrika Kalkınma Bankası ise Kovid-19’a (koronavirüs) gönderme yaparak çekirge sürüsü için ‘Locust-19’ (Locust, İngilizce’de çekirge demek) benzetmesi yaptı. Doğu Afrika’da fasulye, mısır tarlalarını mahveden sel felaketinin asıl darbesi çekirgelere üreyecek alan oluşturması oldu. Sürü kısa bir süre önce yön değiştirince istila Türkiye’ye ulaşmadı ancak gidişat çekirge istilasının hala Türkiye için bir tehdit olduğunu gösteriyor.