Alman kargoculuk devi 8 bin kişiyi işten çıkartacak
Gazete Pencere- Alman kargoculuk devi Deutsche Post, yıl sonuna kadar Almanya'da yaklaşık 8 bin kişiyi işten çıkarmayı planlıyor.
Şirketten yapılan açıklamada işten çıkarmaların sosyal sorumluluk bilinciyle gerçekleştirileceği belirtildi ve “Kendimizi daha yalın ve daha verimli hale getirmek istiyoruz” denildi.
Maliyet azaltma programı, Almanya'da Deutsche Post markası altında faaliyet gösteren küresel lojistik şirketi DHL'in çeşitli alanlarını kapsıyor. Grup dünya çapında yaklaşık 600.000 kişiyi istihdam ediyor.
Patronlar Dünyası’nın Alman basınından aktardığı habere göre önlemlerin nedeni artan maliyetler. Şirket, 2023 yılında gelirini yüzde üç artırarak 84,2 milyar euroya yükseltmeyi başarsa da, esas faaliyet karı (EBIT) yüzde 7,2 düşüşle 5,9 milyar euroya geriledi. Maliyet tasarrufları yoluyla maliyetlerin bir milyar eurodan fazla azaltılması öngörülüyor.
Gönderilen mektup sayısı yıllardır azalıyor. Şirketin açıkladığına göre, geçen yıl özellikle doğrudan posta keskin bir düşüş gösterdi. Öte yandan koli hacimleri arttı. Almanya'daki mektup postası işi giderek daha kârsız hale gelirken, grubun diğer alanları daha iyi durumda. Bunlar arasında kurumsal müşteriler için ekspres posta, tedarik zincirleri için lojistik hizmetleri ve navlun işi yer alıyor.
İstediği zammı yapamadı
Yılın başında, Deutsche Post'un mektup posta ücretlerini artırmasına izin verildi. Nakliye maliyetlerinin yüzde 10,5 artmasına rağmen şirket daha yüksek bir artış talep etmişti. Federal Ağ Ajansı bunu reddetti.
İşten çıkarma haberleri Verdi sendikası ile anlaşmaya varılmasından sadece iki gün sonra geldi. Posta ve kargo sektöründeki yaklaşık 170.000 çalışanı kapsayan toplu sözleşme iki aşamalı bir ücret artışı öngörüyor: İlk yıl %2, ikinci yıl ise %3'lük bir artış. Buna ek olarak, tüm çalışanlar fazladan bir gün tatil yapacak, uzun süreli çalışanlar ise bir gün daha tatil yapacak.
Anlaşmanın ardından DHL yönetim kurulu üyesi Nikola Hagleitner “maliyet düşürücü tedbirlerin sürekli olarak genişletilmesi ve hızlandırılması gerektiğini” açıklamıştı. Başlangıçta herhangi bir spesifik ayrıntı vermemişti.
Kaynak:Haber Merkezi