Akkuyu’da Almanya düğümü çözüldü
NATO’da Türkiye ile ittifak halinde olan Almanya başta savunma sanayi ve enerji olmak üzere birçok konuda Türkiye’ye üstü kapalı ambargo uyguluyordu.
Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin kurulumunda kullanılacak parçalar Alman şirket tarafından geçen yıl temmuz ayında üretildi ve bir yıldır gümrükte bekliyordu. Parçaların gelmemesi nedeniyle Akkuyu’nun elektrik üretimine başlaması gecikiyordu.
Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar, 11 Eylül'de yaptığı açıklamada Akkuyu nükleer santral inşaatının Siemens'in iletim tesisi ekipmanlarını teslim etmemesi sebebiyle geciktiğini, bu parçalar yerine Çin'de üretilen parçaların kullanılacağını ifade etmişti.
Reuters'in haberine göre, Alman Siemens Energy'nin CEO'su Christian Bruch, Akkuyu nükleer enerji santralindeki parçalara ve servislere yönelik ihracat onaylarının verildiğini açıkladı.
Her biri 1,200 MW kurulu güce sahip dört reaktörden oluşacak Akkuyu santralinde ilk reaktörün 2025'te devreye alınması, tüm santralin ise 2028'de faaliyete geçmesi hedefleniyor.
Erdoğan ‘sıkıntımız var’ demişti
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Temmuz ayındaki NATO liderler zirvesinde Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile görüşüp Akkuyu türbinlerinin gümrükte beklemesinin sıkıntı yarattığını söylemişti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ne katılmak üzere ziyaret ettiği ABD'nin başkenti Washington'dan dönüşünde 12 Temmuz 2024’te uçakta gazetecilere açıklamalarda bulunmuştu.
Erdoğan “Almanya'yla bizim şu anda Akkuyu Nükleer Santrali için gelmesi gereken türbinlerin Alman gümrüğünde bekliyor olması gibi bir sıkıntımız var. Bu, bizi ciddi manada rahatsız etmiştir. Bunu Almanya Başbakanı Olaf Scholz'a ikili görüşmemde tekrar hatırlattım” ifadelerini kullanmıştı.
Kaynak:Haber Merkezi