Cumhur İttifakı’nın zor sınavı: Emekli maaşları

Cumhur İttifakı’nın zor sınavı: Emekli maaşları
Emekli maaşları için öngörülen yüzde 5,23’lük refah payı artışı önce emeklilerin büyük tepkisine neden oldu, sonra o tepki iktidar ittifakının sınavına dönüştü. Cumhur İttifakı’nın, AK Parti ile birlikte ana omurgasını...

Emekli maaşları için öngörülen yüzde 5,23’lük refah payı artışı önce emeklilerin büyük tepkisine neden oldu, sonra o tepki iktidar ittifakının sınavına dönüştü. Cumhur İttifakı’nın, AK Parti ile birlikte ana omurgasını oluşturan MHP’nin Genel Başkanı Bahçeli, yüzde 25’lik emekli zammını yeterli görmedi, yükseltilmesini, tıpkı memurlara yapıldığı gibi seyyanen zam planlanması gerektiğini söyledi. Yeniden Refah, HÜDA PAR ve BBP’den de benzer açıklamalar geldi. Açıklamaların ışığında emekli maaşlarını düzenleyen madde, Meclis Genel Kurulu’nda görüşüldü ve ittifak üyesi partiler itirazlarına rağmen yüzde 25’e evet dedi, ancak emekliler için hâlâ her şey bitmiş değil.

AK Partililer: Bahçeli bizi zor durumda bıraktı

Memur maaşları görüşülürken AK Partili yöneticiler de Bahçeli’nin yaptığı, “Yüzde 25’lik maaş artışı gördüğümüz kadarıyla makul ve yeterli bulunmamıştır. Milliyetçi Hareket Partisi olarak açık ve samimi teklifimiz şudur: İlk olarak, memur maaşlarına ilavesi planlanan 8 bin 77 liralık seyyanen artışın kök ücrete ve aynısıyla emekli maaşlarına yansıtılması beklentimiz ve talebimizdir” sözlerini tahlil ediyorlardı. Kulislerde gazetecilere, “Ekonominin durumu malum, zammı yüzde 25’e çıkartırken zaten çok zorlandık” diyerek yüzde 25’i izaha çalışan AK Partili yöneticiler, Bahçeli’nin kendilerini zor durumda bıraktığını söylediler. AK Partili yöneticilere göre yüzde 25’in üzerine çıkılması pek mümkün görünmüyor ama son sözü yine de Cumhurbaşkanı Erdoğan söyleyecek.

Gözler NATO toplantısından dönen Erdoğan'da

AK Partili yöneticiler kulislerde zam oranının yükseltilmesini çok olası görmese de hep bir marj bırakıyor. Bahçeli ile Erdoğan arasındaki özel ilişkiye dikkat çekerek son kararın Erdoğan tarafından verileceğine vurgu yapıyorlar. Erdoğan İsveç geriliminin yaşandığı ve mutlu sonla biten NATO toplantısından döndü. Şimdi kendi kurmaylarıyla bir değerlendirme yapacak ve emeklilere verilen zam oranının yükseltilip yükseltilmeyeceğine karar verecek.

Bunu müzakere için de çok zamanı yok çünkü zamların da içinde yer aldığı torba yasanın TBMM’deki görüşmelerinde sona yaklaşıldı. Üstelik yüzde 25’lik artışı öngören düzenleme de kabul edildi. Ancak bu her şeyin bittiği anlamına gelmiyor. Teknik olarak torba yasanın sonunda emeklilerle ilgili bir maddeye zam oranını artıran ya da seyyanen bir zam öngören düzenleme teklifle eklenebilecek. Veya iktidar partisi zam ile ilgili madde için tekriri müzakere isteyerek komisyonda oranlarda değişikliğe gidebilecek. Ama nereden bakılırsa bakılsın AK Parti’nin karar vermek için bugün son günü çünkü torba yasanın bugün Genel Kurul görüşmelerinin bitmesi bekleniyor.

Öne Çıkanlar