"Yerel kalkınırsa değer katlanır” konferansları devam ediyor
İBB, İstanbul Planlama Ajansı ev sahipliği ve iş birliğinde, PlumeMag ve Local Makers paydaşlığında, Onarım Atölyesi içerik danışmanlığında hazırlanan zirve, Anadolu'da tam göçebe yaşam ve üretim pratiğine sahip Sarıkeçililer’in topluluk temelli sosyal işletmesi Geççi ve Kale Grubu sponsorluğunda hayata geçti.
Görsel ve yazılı dili Green Up Meetings’in daimî destekçisi Lörn imzası taşıyan, iletişim destekçisi Zarakol ve medya destekçisi Bundle olan konferansta kamusal alanlarda kültür ve sanatın geleceği üzerine 10 oturum yer aldı. Kamusal alanların korunması ve yeni ekonomide müştereklerin rolünden, kültür-sanatın kamusal yaşamı nasıl şekillendirdiğine kadar birçok önemli başlığın yer aldığı oturumlara, yerel markalardan oluşan Local Makers çarşısı eşlik etti.
3pmetrics’ten karbon ayak izini ölçümü
Etkinliğin karbon ayak izi ölçümünü 3pmetrics tarafından yapıldı. Bu rapor, etkinliğinin Elektrik Tüketimi, Doğalgaz Tüketimi, Satın Alma, Catering, Etkinlik Amaçlı Ulaşım ve Konaklama faaliyetlerinden kaynaklı karbon ayak izi analizini aporlamayı amaçlıyor. Raporda kullanılan hesaplamalar GHG Protocol’ün belirlediği yöntemlere göre yapıldı. Raporlama yaklaşımında ise ISO 14064-1:2018 standardı baz alındı. Hesaplamalar, toplam karbon ayak izinin yanı sıra kategori/faaliyet bazlı karbon ayak izi olarak da ayrıca raporlandı.
Green Up Meetings No.6 “Kamusal Sürdürülebilirlik için Kültür & Sanat ve Müşterekler” etkinliğinin, etkinlik amaçlı ulaşım, konaklama, catering hizmeti, doğalgaz tüketimi, elektrik tüketimi ve satın almalar kaynaklı toplam karbon ayak izi 558,2 kg CO2e olarak hesaplandı. Majör emisyon kaynakları %74,8 oran ve %17,3 oran ile Ulaşım ve Konaklama oluşturdu. Toplam karbon ayak izi 300 katılımcıya oranlandığında katılımcı başına emisyon yoğunluğu 2,2 kg CO2e olarak ölçüldü.
*Karbon ayak izi; bir etkinlik, ürün veya hizmet gibi antropojenik faaliyetler sebebiyle atmosfere salınan sera gazı emisyonlarının karbondioksit eşdeğer (CO2e) olarak ifade edilmesidir.
Etkinliğe ev sahipliği yapan İstanbul Planlama Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Buğra Gökce, bundan 3 sene “Yerel Kalkınırsa Değer Katlanır” sloganıyla yola çıkan Green Up Meetings ekosisteminin paydaşı olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. İstanbul Planlama Ajansı’nın kamuya kazandırılmasının hikayesini anlatan Gökce, “En önemli müştereğimiz, ortak değerimiz hepimizin hak ve onurunun güvencesi olan Cumhuriyet ve hukuktur” diyerek sözlerini noktaladı.
Buğra Gökce / İstanbul Planlama Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı
Green Up Meetings Kurucu & PlumeMag GYY Bihter Ayyıldız da : 2020’de kurulan ve Türkiye’de sürdürülebilirlik ve kültür&sanat’ı bir araya getiren PlumeMag’in bir etkinliği olan Green Up Meetings’in, yerel değerleri, üretimi ve sanatı destekleyen konferans serilerinin amacına yönelik şunları söyledi: ‘’Amacımız farklı görüşleri bu platformda tartışmaya açarak etkileşimli bir diyalog ortamı oluşturmak. Söz söylemek kadar dinlemeyi de önceliklendirdiğimiz eleştirel düşünce temelli tartışmalara alan açmak ve ortak aklın gününü kullanarak yapıcı çözümlere ulaşmak.” diyerek konuştu.
Kaynak:Haber Merkezi