Diyarbakır ve Mardin'de yangınların nedeni ihmal mi?

Diyarbakır ve Mardin'de yangınların nedeni ihmal mi?
Diyarbakır'ın Çınar ile Mardin'in Mazıdağı ilçeleri arasındaki alanda çıkan anız yangını kısa sürede büyüdü. Yangında 5 kişi hayatını kaybetti, 10'u ağır 44 kişi yaralandı. Yangının ihmal sonucu çıktığı düşünülüyor.

Diyarbakır'ın Çınar ile Mardin'in Mazıdağı ilçeleri arasındaki alanda çıkan anız yangını kısa sürede büyüyerek büyük bir faciaya yol açtı. Bu yangında 5 kişi hayatını kaybetti, 10'u ağır olmak üzere 44 kişi yaralandı. Yangının kontrol altına alınarak söndürülmesinin ardından ekipler, geniş bir alanda yürüttükleri soğutma çalışmalarını sabah saatlerinde tamamladı.

'Yenilenmeyen elektrik telleri nedeniyle çıktı'

Yangının anız yangını sonucu çıktığına dair açıklamalar yapılırken, olay yerindeki görgü tanıkları yangının elektrik telleri nedeniyle çıktığını iddia ettiler. Bölge halkından bir kişi, yangının elektrik tellerinin kopması sonucu çıktığını belirtti ve yıllardır onarım için talepte bulunduklarını, ancak DEDAŞ'ın bu talepleri karşılamadığını ifade etti.

Tanık, "Yangın elektrik tellerinden çıktı. Biz yıllardır onarım istiyoruz ama yapmıyorlar. Teller koptu düştü sonra köy yanmaya başladı. Biz defalarca DEDAŞ'a dilekçe verdik ama bir şey yapmadılar," dedi.

DEM Parti Milletvekili Beştaş: Bu göz göre göre katliam değil de nedir?

DEM Parti Erzurum Milletvekili Meral Danış Beştaş, yaşanan olayla ilgili sosyal medya hesabından bir çağrı yaptı. Beştaş, yangının çıkış sebebine de değinerek, olayın gerekli tedbirlerin alınmaması ve çözümlerin üretilmemesi nedeniyle açıkça bir suç ve doğa katliamı olduğunu ifade etti. Paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

"Mardin, Diyarbakır yanıyor! Şu ana kadar açıklanan resmi verilere göre 6 kişi yaşamını yitirmiştir. Yaralı olan 29 kişinin ise durumu ağırdır. Yaşamını yitirenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sabırlar diliyorum. Durumu oldukça kritik olan yaralılar var, onlara acil müdahale gerekiyor. Yaralılara acil şifalar diliyorum.

Her yıl yaşanan bu cehennem için hala çözüm üretilmemesi, gerekli tedbirlerin alınmaması açıkça suçtur, cinayettir, doğa katliamıdır. Üstelik görgü tanıkları yangının çıkış nedeninin, uzun süredir yenilenmeyen, elektrik tellerinin kopması sırasında ortaya çıkan kıvılcımlar olduğunu söylüyor. Yaklaşık 40 yıllık teller yenilenmemiş! Neden? Nasıl olur böyle bir ihmal? Bu göz göre göre katliam değil de nedir?

Derhal yardım, destek gelmezse her an bir yerde bir kıvılcımın yangına neden olması, büyümesi an meselesi! İklim krizinin geldiği boyut ortada! Gerekli yangın söndürme helikopterleri, arazözler hazır bulundurulmalı. Hava sıcaklıklarının arttığı yaz aylarında yangın söndürme ekipmanları acil müdahale için hazır tutulmalıdır."

merall.png

CHP Milletvekili Tanrıkulu da DEDAŞ'ı suçladı

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Diyarbakır Çınar'da meydana gelen orman yangını sonrasında yaralanan vatandaşları ziyaret etti. Dicle Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesi'nde hekimlerden aldığı bilgilerle yaralıların durumunun iyi olmadığını belirtti. Tanrıkulu, toplamda 9 yurttaşın tedavi gördüğünü ve yangının çıkış sebebiyle ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmanın şeffaf, adil ve etkin bir biçimde yapılmasının gerekliliğini vurguladı.

Elektrik dağıtım şirketi DEDAŞ'ın kamu otoriteleri tarafından korunduğunu iddia eden Tanrıkulu, yangının elektrik iletim hatlarından kaynaklanıp kaynaklanmadığının etkin ve şeffaf bir şekilde soruşturulmasını talep etti.

Öne Çıkanlar