CarrefourSA, ‘Hayalet Ağlar’ projesiyle kıyı balıkçılığı ölmesin diyor!

CarrefourSA, ‘Hayalet Ağlar’ projesiyle kıyı balıkçılığı ölmesin diyor!
‘Balıkçılık Yaşarsa Ocaklar Yaşar!’ söylemiyle yola çıkan CarrefourSA, Balıkesir Erdek’te bulunan Ocaklar Köyü’nde hayata geçirdiği ‘Hayalet Ağlar’ projesiyle küçük ölçekli kıyı balıkçılığının korunmasına dikkat çekiyor.

Sürdürülebilirlik, insan faaliyetlerinin ekosistemin kendini yenileme kapasitesine zarar vermeden devam ettirilmesi olarak tanımlanabilir. Sürdürülebilir Balıkçılık ise deniz ekosistemine zarar vermeden canlı yaşamına saygılı bir biçimde ve oranda yapılan avcılıktır.

Bu sayede, balık popülasyonlarının kendini yenilemesi için gerekli yumurta üretimine katkı sağlayabilecek pek çok olgun dişi, hayatta kalır. Eğer koruma yoksa ve tüm popülasyon balıkçılık faaliyetinin ulaşabildiği coğrafyada ise çöküş kaçınılmazdır.

Su ürünleri kaynaklarının sürdürülebilir olması için, balıkçılık aktivitelerinin bilinçli bir şekilde yürütülmesi, korunması ve geleceğe dönük planlanması gerekir. Sabancı Holding ve Carrefour Grup iştiraki, Türkiye perakende sektörünün öncü markası CarrefourSA, “Doğrusu” söylemiyle denizlerimiz ve balıkçılığın devamı için verdiği desteklerle su altı ekosistemine katkı sağlamayı hedeflemektedir.

Su ürünleri mevzuatına tam uyum sağlayıp, av ve boy yasaklarına uyarak sezonda raflarında 80 çeşit balık bulunduran CarrefourSA, su altı ekosisteminin devamlılığı için, farkındalık çalışmalarının yanı sıra tedarikçilerde de sürdürülebilir balıkçılık kriterini dikkate almaktadır.

CarrefourSA, Balıkesir’in Erdek ilçesine bağlı Ocaklar Köyü’nde yer alan Türkiye’nin ilk ve tek entegre midye tesisinde, güvenilir ve temiz midye dolma üretiminde kullandığı teknoloji ile deniz temizliğine önemli ölçüde katkı sağlamaktadır.

whatsapp-image-2025-02-27-at-12-13-55.jpeg

‘Hayalet Ağlar’ Projesi

Balıkçılık faaliyetleri sırasında ağların, takılıp ya da yırtılıp suda kalması ve balıkçılar tarafından orada terk edilmesi sonucu, suyun içinde avcılığa devam eden ağlara “Hayalet ağlar” denilmektedir. Bu durum, su altı ekosistemine zarar vermekte ve balıkçılık faaliyetlerinin sürdürülebilirliğini olumsuz etkilemektedir.

CarrefourSA, küçük ölçekli kıyı balıkçılığının korunmasına dikkat çekmek amacıyla Ocaklar Köyü’nde ‘Hayalet Ağlar’ projesini hayata geçirmiştir. Denizleri temiz tutmanın yanı sıra ekosistemi korumanın da bir sorumluluk olduğu vurgulanan proje ile denizlerin hayatın sürdürülebilirliği için vazgeçilmez olduğu gösterilmiştir.

whatsapp-image-2025-02-27-at-12-14-17.jpeg

“Balıkçılık Yaşarsa Ocaklar Yaşar” söylemiyle yola çıkılan proje; yanlış avlanma sonucu denizlerin altında kalarak balıkların üremesini engelleyen hayalet ağların, balıkçılıkla geçinen bir köyü, hayalet bir köye çevirebileceğine vurgu yapan etkileyici bir enstalasyonla aktarılmıştır. CarrefourSA tarafından, birçok türü barındırmasıyla, balıkçılık potansiyeli yüksek olan Marmara Denizi’nden toplanan hayalet ağlar ile kaplanan köyün, bir gecede hayalet köye dönüşmesi enstalasyonuyla ‘görünen manzara gerçek olmasa da geleceğimiz olabilir’ mesajı verilmiştir. “Hala şansımız var” denilerek, eski balıkçılar, gençler ve CarrefourSA projeleriyle hayata tutunan yerel halkın çağrısına yer verilen proje, denizler için harekete geçmenin aciliyetini etkileyici bir görsellikle gözler önüne sermiştir. Proje kapsamında Ocaklar Köyü’nde küçük ölçekli kıyı balıkçılığıyla uğraşanlara eğitimler düzenlenirken, bu eğitimlerin Türkiye genelindeki balıkçılara da fayda sağlaması için içeriklerin dijital platformlara yüklenmesi de hedeflenmektedir.

“Ocaklar’dan Türkiye’ye Yayılmasını Hedefliyoruz”


CarrefourSA CEO’su Kutay Kartallıoğlu, projeyle ilgili yaptığı açıklamada “Bugün CarrefourSA olarak müşterilerimize doğru balığı ulaştırıyoruz. Ama doğru balığı gelecek nesillere ulaştırmak da hepimizin sorumluluğu. Bunun yolu da “doğru balıkçılık”. Sürdürülebilir deniz kaynaklarına yönelik yatırımlarımızla, sadece denizleri temiz tutmanın değil, aynı zamanda ekosistemi korumanın bir sorumluluk olduğunu vurguluyoruz. Ocaklar Köyü’nde gerçekleştirdiğimiz ‘Hayalet Ağlar’ projesiyle de denizlerimizin yalnızca ekonomik bir kaynak değil, hayatın sürdürülebilirliği için vazgeçilmez olduğunu göstermek istiyoruz. ifadelerini kullandı.


Türkiye’de su ürünleri tüketiminin Avrupa’nın oldukça gerisinde olduğunu söyleyen Kartallıoğlu şöyle devam ediyor: “TÜİK verilerine göre, Türkiye’de kişi başı su ürünleri tüketimi yıllık 7 – 7,5 kg iken, Avrupa’da bu rakam 20 - 22 kg’a kadar çıkıyor. Türkiye’nin en büyük balık alım satım perakendecisi CarrefourSA olarak, kaliteli gıdayı, güvenilir bir şekilde ve doğru fiyatlandırmayla müşterimizle buluştururken, Türkiye’nin deniz ürünleri tüketimini de bu hedef doğrultusunda artırmayı amaçlıyoruz. Mavi Ekonomi’yi organize gıda perakende sektöründe savunan öncü şirketiz. Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde, su ürünleri tüketimini artırmak için çalışıyoruz. Tabii bu üretimi yaparken su altı ekosisteminin devamlılığını da önemsiyoruz. Türkiye’nin ilk ve tek entegre midye tesisinde hayata geçirdiğimiz midye dolma üretimi kapsamında kullanılan teknoloji ile deniz temizliğine önemli ölçüde katkı sağlıyoruz” dedi.

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar