SSR Mining Çöpler Madeni raporunu yayınladı: Siyanürlü toprağın temizlenmesi 24-36 ay kadar sürebilir

SSR Mining Çöpler Madeni raporunu yayınladı: Siyanürlü toprağın temizlenmesi 24-36 ay kadar sürebilir
Çöpler Madeni’ni işleten SSR Mining şirketi, siyanürlü toprağın temizlenmesinin 24-36 ay kadar süreceğini aktararak 'iyileştirme' çalışmalarının ise 250 ila 300 milyon dolara mal olacağını açıkladı.

SSR Mining, Erzincan'ın İliç ilçesinde bulunan Çöpler Altın Madeni’nde siyanürlü liç yığının göçmesi sonucu yaşanan faciaya ilişkin birinci çeyrek raporunu yayınladı. Sabırlı Deresi Vadisi’ne doğru akan liç atığının geçici depolama alanlarına götürüldüğünü bildiren SSR Mining, atığın tamamının 2024'ün son çeyreğinde temizlenmesinin beklendiğini aktardı.

Maaliyeti 300 milyon doları bulabilir

Şirketin, yılın ikinci çeyreğinde hükümete bir 'iyileştirme planı' sunacağı ve bu planın, geçici tesislerde depolanan atık için 'kalıcı bir depolama tesisisin inşasını' içereceği belirtildi. Rapora göre, söz konusu kalıcı tesisin 18 ila 20 milyon ton atık depolama kapasitesi olacak.

Siyanürle işlenmiş toprak yığının kayması sonucu dokuz işçinin toprak altında kaldığı Çöpler Altın Madeni'nin temizlenmesi, madeni işleten şirketin yaptığı açıklamaya göre en az 250 ila 300 milyon dolara mal olacak.

'Çalışmlar 24-36 ay sürecek"

Söz konusu çalışmaların 24 ile 36 ay kadar süreceğini aktaran şirket, projeyi finanse etmek için 'yeterli kredi ve nakit akışı olduğuna' işaret etti. Raporda, "Şirket, bu iyileştirme taahhütlerini finanse etmek için iyi bir konumda" denildi.

Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) ve işletme izinleri de dahil olmak üzere gerekli tüm düzenleyici onaylar yeniden yürürlüğe girdikten sonra ise, madendeki faaliyetlerin yeniden başlayacağı belirtildi. İyileştirme planının bir parçası olarak, yığın liçi alanının kalıcı olarak kapatılacağı ve maden çalışmalarının yalnızca stoklanmış malzemeyi işleyecek olan sülfit tesisi aracılığıyla gerçekleştirileceği kaydedildi.